4 Совети Како да ја Зголемите Вашата Крипто Заработка

Постојат и други едноставни чекори што можете да ги преземете за да извлечете многу повеќе од вашата инвестиција

Инвестициите во криптовалути значително пораснаа во последните пет години, при што 14% од Американците сега поседуваат дигитални средства во нивните портфолија, од пријавениот 1% во 2016 година . Некои индустриски лидери предвидоа дека оваа бројка може да се удвои до крајот на 2021 година, откако 13% од учесниците во истражувањето изразија намера да купат крипто во следните неколку месеци.

За многу нови инвеститори кои се приклучуваат на пазарот, учењето како да го извлечете максимумот од вашите крипто средства е од суштинско значење за намалување на ризикот и максимизирање на потенцијалните приноси. Еве четири корисни совети за да започнете.

1. Диверзификација

Еден од најлесните начини да се намали ризикот и, во некои случаи, да се помогне да се подобри приносот е со инвестирање во низа различни крипто средства. Ова е познато во трговскиот свет како диверзификација, или распределба на средства. Идејата зад ова е да ги раширите вашите инвестиции на просечни загуби доколку пазарот заземе пад.

На пример, Боб и Алис инвестираат 1.000 долари во криптовалути. Боб одлучува да инвестира 100 долари во 10 различни криптовалути, додека Алиса одлучува да вложи 100 долари на едно средство. Алис се соочува со ризик дека ако пазарот се претвори во надолна линија, и ако проектот во кој инвестираше добие тежок удар, таа може да претрпи големи загуби. Боб, од друга страна, го рашири својот ризик и има поголеми шанси да изгуби помалку во целина (во зависност од тоа дали има инвестирано мудро или не). Ова може да функционира и кога пазарот се зголемува.

Вообичаена стратегија е да изберете различни типови на криптовалути за да се осигурате дека имате корист кога еден од многуте сектори ќе доживее пораст. Спротивно на тоа, тој исто така шири ризик во случај да има пад во еден или повеќе сектори.

Еве само неколку примери на различни видови криптовалути:

 • Продавница на вредност: Bitcoin (BTC)
 • Незаменливи токени или NFT: CryptoPunks
 • Технологија за паметни договори: Ether (ETH)
 • Дефи: Uniswap(UNI)
 • Монети за плаќање: LightCoin (LTC)
 • Монети за приватност: Monero (XMR)

Вреди да се напомене дека иако диверзификацијата има за цел да го намали ризикот или загубата, таа исто така има потенцијал да го намали вашиот поврат на инвестицијата.

2. Тргување со копии

Тргувањето со копии, како што сугерира името, е вид на инвестициско тргување каде што автоматски ги копирате занаетите на професионален инвеститор. Платформите како eToro , Coinmatics и 3Commas се примери на платформи кои ви овозможуваат да го направите ова.

Поставувањето е едноставно:

 • Изберете трговец што ќе го следите врз основа на фактори како што се претходни перформанси, број на следбеници и вкупен резултат на ризик (колку се ризични вложените средства).
 • Поврзете ја вашата сметка со нивните движења.
 • Кога ќе изберат да купат или продадат крипто средство, вашето портфолио автоматски го прави истото.

Ова е целосно без раце начин за тргување со криптовалути без потреба сами да го проучувате и следите пазарот.

Откако ќе се решите за трговец (или трговци), можете да одредите колкав дел од вашето портфолио да доделите на секој трговец. Вообичаено, ова е во форма на процент од вашето салдо. Значи, ако имате салдо од 1.000 долари за инвестирање, можете да одвоите 10% од вашето портфолио за да копирате тргување со еден трговец и 10% на друг. Ова е уште еден пример за диверзификација и помага да се распределат вашите средства и да се изгради избалансирано портфолио. Откако ќе ги финализирате вашите инвестиции, занаетите автоматски ќе почнат да се случуваат. Се разбира, секогаш можете да ги промените трговците или да додадете повеќе средства ако им оди добро.

Само затоа што тие се професионални трговци не значи дека секој пат го сфаќаат правилно. Не можете да го предвидите успехот на трговецот или идните движења на крипто средствата, па затоа е од клучно значење да се постави лимит за загуба. Ова е автоматска нарачка која автоматски го запира тргувањето со копии доколку изгубите однапред одредена сума или вредноста на средството падне.

3. DeFi кладење

Ова е местото каде што работите почнуваат да стануваат малку потехнички.

DeFi staking е начин на заклучување на вашите крипто средства во специјални, автономни платформи познати како „децентрализирани апликации“ со цел да се добие годишна камата.

DeFi – или децентрализирани финансии – е сектор на индустријата за криптовалути што зема традиционални финансиски услуги како заеми и осигурување и ги става на блокчејн. Главната разлика е во тоа што децентрализираните финансиски апликации на кои работат овие услуги не се контролирани или одржувани од ниту една компанија. Наместо тоа, тие се целосно управувани од нивните сопствени заедници на корисници и преку автоматско извршување на компјутерски програми познати како „паметни договори“.

Проверете ги овие написи ако не сте запознаени со децентрализираните апликации и паметните договори .

Вложувањето DeFi е одличен начин за генерирање на годишен принос на вашите депонирани средства доколку планирате само да купувате криптовалути и да ги држите. Процесот е сличен по природа на депонирање пари на сметка на штедилница, освен што наместо да заработувате помалку од 1% камата, обично можете да заработите помеѓу 5%-25%, а во некои случаи и повисоки.

Вреди да се напомене дека, сепак, не може да се стават сите криптовалути. Целосна листа на поддржани средства за влог може да се најде овде . Исто така, постојат некои други ризици за кои треба да се внимава кога се работи со DeFi платформи. Тие вклучуваат:

 • DeFi платформите не се регулирани. Ова значи дека нема заштита на потрошувачите во случај да го изгубите вашиот капитал од кражба или измама.
 • На одреден број на DeFi платформи не им бил ревидиран компјутерскиот код од трета страна за да се осигура дека нема грешки или недостатоци што може да се искористат. Ова ги остава платформите ранливи на хакери и експлоатирања. Досега во 2021 година, од апликациите на DeFi веќе се украдени 361 милион долари .

Се препорачува секој што сака да ги заклучи средствата во апликацијата за уплата на DeFi, претходно да изврши сопствена ригорозна анализа.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

4. Научете да “Хеџирате” крипто занаети

Што е хеџинг?

Хеџирањето е вид на инвестициска стратегија насочена кон намалување на потенцијалниот ризик и загубите настанати при негативни движења на цените на пазарот. Тоа вклучува поставување на примарна трговија во насока во која очекувате да оди пазарот и потоа ставање втора трговија во спротивна насока. Идејата овде е, ако пазарот оди против вас, втората резервна трговија што сте ја ставиле ќе биде во профит и ќе ги надомести загубите од вашата прва трговија.

Популарен начин крипто-инвеститорите да ги заштитат своите занаети е да одат долго или кратко на пазарот на фјучерси. Ова е местото каде што две страни се согласуваат да тргуваат со одредено средство по однапред одредена цена и датум.

 • Долго време: Онаму каде што мислите дека цената на средството ќе се зголеми, така што се согласувате да го купите по денешната цена во однапред одредено време во иднина.
 • Накратко: Онаму каде што мислите дека цената на средството ќе падне, така што се согласувате да го продадете по денешната цена во однапред одредено време во иднина.

Важно е да се знае дека тргувањето со фјучерси е многу ризично и не треба да се обидуваат да го прават неискусни трговци. Иако има неограничен потенцијал наопаку (што значи дека нема ограничување за тоа колку можете да заработите), тој исто така има неограничен потенцијал за негативни страни. Ова значи дека во некои случаи може да завршите да должите размена повеќе отколку што сте инвестирале првично . Налозите за стоп-загуба се советуваат да го намалат ризикот при тргување со кое било средство. Тие автоматски ве испуштаат од трговијата кога пазарната цена ќе достигне однапред одредено ниво.

Зошто би ги заштитиле вашите крипто инвестиции?

Крипто пазарот е познат по тоа што е многу нестабилен. Ова значи дека цената на криптовалутите може драматично да се промени во одреден временски период. Биткоинот, на пример, се зголеми за 125% од 1 јануари до 15 април 2021 година, за да падне за 54% неколку месеци подоцна. Од падот, цените сега се зголемени за околу 59%.

CoinDesk - Непознат

Оваа непредвидливост го прави неверојатно тешко да се знае во која насока ќе се сврти пазарот во секој момент, што значи дека има добри шанси крипто средствата во кои инвестирате да не одат секогаш онака како што сакате. Хеџинг обезбедува мир на умот дека на кој начин се движат пазарите, претрпените загуби нема да бидат толку сериозни.

Просторот за криптовалути постојано се прилагодува и расте, обезбедувајќи многу можности да ги максимизирате вашите инвестиции. Овие стратегии се само неколку начини за успешно растегнување на вашите средства и да ви дадат најголем потенцијал за висок поврат на инвестицијата врз основа на нивото на ризик што сте спремни да го толерирате. Но, исто така е клучно да се запамети златното правило за инвестирање: ако сте загрижени за ризикот за вашата позиција, затворањето или намалувањето на нејзината големина е побезбедна опција. И запомнете: Секогаш инвестирајте и тргувајте со сума што можете да си дозволите да ја изгубите.

Оваа содржина е само за информативни цели и не треба да се толкува како инвестициски совет. Ништо споменато во овој напис не претставува каков било вид на покана, препорака, понуда или одобрување за купување и продавање на кое било крипто средство. Тргувањето на кој било финансиски пазар вклучува ризик и може да резултира со губење на средства. Пред да инвестирате пари, секогаш треба да спроведете темелно истражување и да побарате стручен совет.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display