Анализа – Што е Следно за Европските Пазари во Законот за Крипто Средства

Издавачите на stablecoins се само една од многуте области кои ќе бидат предмет на повеќе регулативи според пазарите на ЕУ за крипто средства (MiCA)

Европската унија треба да биде првата голема јурисдикција во светот која ќе договори како да го регулира секторот на дигитални средства, преку нејзината регулатива за пазари на крипто средства (MiCA).

Според неодамна договорениот текст , на давателите на крипто услуги – што значи сè од тргување, ќе им треба лиценца и ќе бидат надгледувани од финансиски регулатор од една од земјите-членки на ЕУ (германската BaFin , да речеме). Издавачите на stablecoin – крипто средства кои тврдат дека ја одржуваат својата вредност во однос на средствата како што е еврото – ќе подлежат на еден куп други правила за да се осигураат дека ќе го одржат ветувањет. Регулаторите сакаат тие да чуваат резерви за да избегнат нов дебакл во стилот на Тера.

Општо земено, правилата стануваат построги за стабилните монети кои се пошироко користени и за оние кои се поврзани со странски валути. Владите на ЕУ се загрижени дека нивните валути ќе го изгубат влијанието. Белата книга на издавачите, исто така, треба да биде фер, јасна и искрена – наследство од времето кога првичните понуди на монети беа жестоки и честопати се покажаа како измами.

Сето тоа е полесно да се каже отколку да се направи. Само за да аплицирате за лиценца, веќе треба да бидете правно лице со седиште во ЕУ, како што е компанија или формално партнерство – што веќе исклучува многу модели на децентрализирано управување. (Сведок Binance, кој долго време одбиваше да каже каде се наоѓа неговото седиште , па дури и дека го има). Во замена за прескокнување низ тие обрачи, крипто компаниите можат да му служат на целиот блок, кој брои околу 450 милиони луѓе. Можеби уште поважно, дури и ако се несовршени, правилата треба да бидат јасни, ублажувајќи го ризикот од каприциозно или непредвидливо спроведување забележано во САД и на други места. Општо земено, индустријата го поздрави новиот закон, и покрај загриженоста дека ограничувањето на употребата на долар стабилни валути може да го спречи тргувањето.

Пратениците на ЕУ, како што е Ondřej Kovařík, можеби покажуваат каење пред купувачите , но политичкото пазарење на законот сега е завршено. По уште неколку делови на лажен печат, би можел да биде врежан во книгата на статутот на почетокот на следната година. Правилата ќе важат помеѓу 12 и 18 месеци подоцна, при што на прво место ќе бидат мерките за стабилност.

Помеѓу сега и тогаш, агенциите на ЕУ одговорни за банкарството и пазарите на хартии од вредност ќе треба да постават сè, од дизајнот на обрасци и квалификации за директорите, до тоа како крипто фирмите треба да ги мерат енергетските отпечатоци и да управуваат со поплаките на клиентите.

Индустријата, свесна дека проблемот е во деталите, со нетрпение гледа што се случува. „Мислам дека голем дел од практичниот успех на MiCA искрено зависи од тие технички стандарди“, рече Patrick Hansen од Circle на конференцијата на 25 октомври во Брисел.

Очекувајте куп консултации од агенциите на ЕУ како EBA и ESMA да се појават околу есента 2023 година. Плус националните власти ќе треба да утврдат точно како ќе функционираат нивните процедури, вклучително и места како Франција кои веќе имаат некаков облик на лиценца за крипто.

MiCA е важен затоа што може да заврши како битен образец за светот – исто како што амбициозните правила на ЕУ, да речеме, во заштитата на податоците влијаеја на другите кои сакаат да ја заштитат приватноста на интернет.

„Мислам дека постои разумно очекување дека MiCA и ќе влијае на креирањето правила низ целиот свет… тоа веројатно ќе донесе ефикасност на многу глобални компании како нашата“, рече директорот за прашања на ЕУ на Binance, Hugo Coelho, на истата конференција.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Понекогаш земјите си ги препишуваат меѓу себе домашните задачи и тоа не е секогаш лошо. Ризикот од надминување на ЕУ секако беше забележан од законодавците во ОК – порано членка на блокот, а сега нејзин ривал – додека тие избрзаа со сопствените планови за стабилни коини минатата недела .

И покрај својата амбиција, MiCA остава многу простор. Не ги покрива целосно децентрализираните финансии, незаменливите токени или крипто заемите. Очекувајте дополнителен извештај за тие прашања во 2025 година, а можеби и друг предлог-закон.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.