Белата Куќа го Повикува Конгресот да ги „Засили Своите Напори“ за Регулација на Крипто

Официјални лица во администрацијата на Бајден го повикаа Конгресот во петокот да ги прошири овластувањата на регулаторите за да ја контролираат крипто индустријата

Четворица високи американски функционери во администрацијата на Бајден објавија изјава во петокот во која го повикаа Конгресот да ги „засили своите напори“ во однос на регулирањето на пазарот на криптовалути.

Службениците – Брајан Дис, директор на Националниот економски совет; Арати Прабакар, директор на Канцеларијата за политика на наука и технологија во Белата куќа, Сесилија Роус, претседател на Советот на економски советници; и советникот за национална безбедност Џејк Саливан – напиша дека Конгресот „треба да ги прошири овластувањата на регулаторите за да спречи злоупотреба на средствата на клиентите … и да го ублажи конфликтот на интереси“.

Други предлози за Конгресот во изјавата вклучуваа зајакнување на барањата за транспарентност и обелоденување за крипто компаниите, зајакнување на казните за прекршување на правилата за незаконски финансии и поблиска соработка со меѓународните партнери за спроведување на законот.

Официјалните лица, исто така, дадоа предлози за тоа што Конгресот не треба да направи во смисла на изработка на нова крипто регулатива, вклучително и „зелено светло[и] мејнстрим институции, како што се пензиските фондови, да се нурне напред кон пазарите на криптовалути“.

Да се ​​направи тоа, предупредија официјалните лица, „би било голема грешка“ што ги „продлабочува врските помеѓу криптовалутите и поширокиот финансиски систем“.

Иако спектакуларните колапсови ниту на несреќниот LUNA stablecoin, ниту на сега веќе непостоечката крипто берза FTX беа директно именувани во изјавата, ефектите од двете се наѕираа на насоките на официјалните лица, кои ја нарекоа 2022 година „тешка година за криптовалутите“. со имплозијата на „таканаречен „стабилкоин“ што поттикна бран на несолвентност“ и последователниот пад на „главната размена на криптовалути“.

„Некои криптовалутни субјекти ги игнорираат важечките финансиски регулативи и основните контроли на ризикот… Покрај тоа, платформите за криптовалути често ги доведуваат во заблуда потрошувачите, имаат конфликт на интереси, не успеваат да обелоденат адекватни информации или вршат директна измама“, напишаа тие.

Загриженоста на Белата куќа – како и нејзините препораки – ги повторуваат сличните забелешки дадени од американските регулатори, вклучително и комесарката на Комисијата за тргување со фјучерси на стоки (CFTC), Кристин Џонсон, која го повика Конгресот претходно оваа недела да ги прошири овластувањата на CFTC да спроведе длабинска анализа за набавките на крипто .

Сепак, одговорноста за регулирање на крипто не паѓа само на рамениците на Конгресот.

Во нивната изјава, четворицата официјални лица рекоа дека самата администрација на Бајден ќе ги открие „приоритетите за развој на истражување на дигитални средства, што ќе им помогне на технологиите што ги напојуваат криптовалутите стандардно да ги заштитат потрошувачите“ во „наредните месеци“.

„Заштитните мерки ќе гарантираат дека новите технологии се безбедни и корисни за сите – и дека новата дигитална економија работи за многумина, а не само за неколкумина“, напишаа тие.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display