Bitcoin Halving Настан- Главна Причина за Крипто Цените

Секој четири години цените на крипто валутите доживуваат несигурност и нивно опаѓање, а сето тоа е причина поради настанот наречен Bitcoin Halving.

Луѓето кои инвестираат во (и шпекулираат на) криптовалути, сите ја засноваат својата инвестициска стратегија на еден настан – циклусот на преполовување на Bitcoin (понекогаш лесно се нарекува „ Преполовување “). Биткоин користи протокол за ископување криптовалути Proof-of-Work (PoW) за да постигне консензус низ мрежата, истовремено обезбедувајќи го од напади и нечесни корисници наречени актери.

Овој систем ја штити историјата на Blokchain од манипулации со тоа што го прави тоа физички и економски непрактично, но исто така носи огромни трошоци за енергија. За да се компензираат трошоците за енергија, учесниците се наградуваат со нов BTC откако ќе се произведе секој нов блок. Додека Bitcoin е на удар на критики, голем дел од неговата енергија е обезбедена од рударството на крипто со зелена енергија , бидејќи обновливата енергија често е поевтина и по профитабилна за црпење.

Кога Сатоши Накамото го создаде механизмот за консензус PoW на Bitcoin, тие создадоа единствена монетарна политика што би била спротивна на фиат валутите како американскиот долар. Додека долари може да се создаваат бесконечно и по желба, BTC може да се создаде само според неговиот алгоритам PoW и следи строга програма за инфлација која веројатно нема да се промени.

Како што објаснува Investopedia, стапката на инфлација на BTC очекувано паѓа за 50 проценти на секои четири години (конкретно, на секои 210.000 блокови), а овој процес ќе продолжи до 2140 година, кога ќе се ископа последниот сатоши (најмалата единица на биткоин). Што се случува откако ќе се ископа последниот биткоин е сè уште тема на дебата, иако најчестата теорија претпоставува дека рударите ќе се потпрат на надоместоците за трансакции. Следниот настан на преполовување ќе се случи околу 21 март 2024 година, според часовникот за Bitcoin Halving.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.