Bitcoin Влезe во Гинисовата Книга на Рекорди

Најновото издание на Гинисовиот рекорд го содржи Bitcoin под колоната „Криптоманија“. 

Гинисовиот рекорд започна да содржи нов дел во нивната книга на рекорди наречен „Криптоманија“. Функцијата во книгите за рекорди додава Bitcoin и неколку историски настани на Bockchain во нивното следно издание. 

Чекорот на прикажување крипто и сродни настани во една од водечките книги за рекорди ја отсликува важноста на дигиталните средства и нивната популарност во последните неколку години.  

Изданието на светскиот рекорд во Гинисовата книга од 2023 година беше лансирано во септември 2022 година и вклучува опфатен биткоин , усвојување крипто, токени за обожаватели и незаменливи токени (NFT). 

Иако во книгата, Bitcoin е наведен како највредна криптовалута, со пазарна вредност од 816,69 милијарди долари на 24 март 2022 година. Покрај тоа, BItcoin е исто така признат како првата децентрализирана дигитална криптовалута во светот, лансирана во 2009 година.       

Според официјалната веб-страница на Гинисовата книга на рекорди, BItcoin е решение за предизвикот за регулирање на дигиталната валута без никаква централизирана организација или „доверлива трета страна“ да ги надгледува трансакциите. Претходните обиди за создавање дигитални валути користеа слични криптографски техники за Идентификувајте ги корисниците и евидентирајте трансакции. Сепак, тие бараа доверлива трета страна (која делува како банка) за да се осигура дека луѓето немаат „двојно трошење“ – трошење на истите пари повеќе од еднаш.    

Проектот OG Nonfungible е најскапиот NFT колекционер, откако CryptoPunk #5822 беше купен за 23,7 милиони американски долари, или 8.000 етер, на 12 февруари 2022 година од бизнисменот Дипак Таплија. 

Треба да се напомене дека рекордната продажба на NFT на Beeple од 69,3 милиони долари не го намали тоа, бидејќи фирмата ја дефинираше колекционерската книга NFT како сет на уметнички дела со ограничена едиција изградена околу претходно рендерирани шаблони.

Токените за обожаватели се наведени во одредена категорија во книгата. Токените на Манчестер Сити беа лансирани преку Socios во јуни 2021 година и беа евидентирани како највреден токен за обожаватели со пазарна капитализација од 47,1 милиони долари на 24 март 2022 година.         

Книгата на рекорди, исто така, го истакна Ел Салвадор и ја препозна како прва земја што го усвои BItcoin како законско средство за плаќање во јуни 2021 година. 

Во книгата на рекорди беше забележано дека Се надевавме дека овој потег, кој беше осуден од Светската банка, ќе ги намали трошоците за меѓународните трансфери – важен фактор за земја која се потпира на парите што работниците во странство ги испраќаат дома. 

Во интервју за веб-локација за крипто вести, портпаролот на Гинисовата книга на рекорди спомна дека секое издание на книгата се обидува да го одрази темпото на таа година и темите што нашите читатели веројатно ќе ги дискутираат, при што крипто им се придружува на патувањата во вселената заедно со TikTok како клучни теми.    

Портпаролот понатаму изјави: „Ќе го гледаме овој простор со интерес во текот на следните неколку години, бидејќи технологиите го поткрепуваат крипто се развиваат и наоѓаат поширок опсег на апликации.  

На портпаролот му било поставено прашање за најзбунувачкиот и најмонументалниот запис за Криптоманија. Портпаролот одговори дека е иновацијата на BItcoin , со оглед на тоа што на компанијата и требаше долго време да ја опфати главата.     

Портпаролот рече: „Истражувањето на овој наслов не вклучува само пронаоѓање како да се опише што е блокчејн, туку и додавање во контекст со децении на истражување на криптовалутите и што го направи различно од сите претходни проекти“.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display