Blockchain Игрите Недопирливи за Крипто Зимата

Извештај за Q3 на DappRadar

Инвеститорите се нервираат поради оваа бескрајна крипто зима. Ги симна другите сектори, вклучувајќи ги DeFi, NFT, dApps и многу повеќе. Но, неодамна, во извештајот на DappRadar X BGA Games Q3 се наведува дека Blockchain игрите биле имуни на овој тежок пад. Секторот не покажува знаци на закрепнување, се чини како Blockchain игрите да си поминуваат убаво во оваа тивка крипто долина.

Според извештајот, Единствените активни паричници (UAW) се зголемиле за 12% и достигнале 1,81 милиони во просек. Blockchain игрите доживеаја пораст од 8% во нивниот екосистем за разлика од минатиот месец. Просторот сè уште ја отфрла својата доминација на пазарот, во моментов има 48% удел на пазарот.

Другите Blockchain како FLOW и Polygon забележаа зголемување на UAW на нивните мрежи. Полигонот доживеа пораст од 17% на Blockchain, додека FLOW беше сведок на неверојатни 79% зголемување. Од друга страна, Ethereum и Solana мораа да поминат низ пад, со 29% и 33% намалување на единствените активни паричници.

Но, ова не влијаеше на позицијата на Ethereum како најдоминантен Blockchain во секторот. Мрежата сè уште има над 58% удел на пазарот, што е раст од 3% во споредба со вториот квартал. Мрежата ETH останува омилен екосистем за ковање NFT, а потоа следат Solana, FLOW и други.

Крипто зимата во голема мера го погоди секторот NFT бидејќи пазарот падна за речиси 99%. Обемот го достигна својот врв во јануари 2022 година кога го надмина обемот на тргување од 17 милијарди долари. Но, просторот почна да биде сведок на падот и забележа дека продажбата се намали на 526 милиони долари во септември 2022 година. Податоците од Dune Analytics покажуваат дека LooksRare доминирал во метриката во периодот следен од OpenSea.

Во друг извештај, пазарот на метаверс изгледа навистина светол по најновите изданија на пазарот за VR. Се вели дека секторот ќе расте со сложена годишна стапка на раст од 39,4% за да стане индустрија од над 678 милијарди долари. Уредите за виртуелна/проширена реалност ќе играат витална улога во дигиталните простори.

Виртуелната реалност може да помогне во неколку области, вклучувајќи туризам, образование, работни простори и многу повеќе. Северна Америка го имаше најголемиот удел на пазарот во 2021 година, благодарение на брзото усвојување на метаверзните пазари. Растот во азиските региони ќе се зголеми по зголемената побарувачка во извонредните искуства.

Нема смисла да се зборува за тоа кога ќе заврши зимата на крипто, бидејќи ниту еден од средствата не покажа значително зголемување. Освен ова, повеќе од 12.000 крипто coins се претворија во зомби оваа година, што е огромно зголемување за разлика од 2021 година, кога на пазарот се зомбиа 3,7 илјади крипто .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display