Блокчејн – Што е Блокчејн, Како Функционира и Како Може да се Користи (Дел 1)

Што е Блокчејн?

Блокчејн е дистрибуирана база на податоци или книга што се споделува меѓу јазлите на компјутерската мрежа. Како база на податоци, блокчејн складира информации електронски во дигитален формат. Овие бази на податоци се најпознати по нивната клучна улога во системите за криптовалути, како што е Биткоин , за одржување на безбедна и децентрализирана евиденција на трансакциите. Иновацијата со блокчејн е тоа што ја гарантира верноста и безбедноста на записот на податоци и генерира доверба без потреба од доверлива трета страна.

Една клучна разлика помеѓу типична база на податоци и блокчејн е самата структура на податоци. Блокчејн собира информации заедно во групи, познати како блокови , кои чуваат множества на информации. Блоковите имаат одредени капацитети за складирање и, кога се пополнуваат, се затвораат и се поврзуваат со претходно пополнетиот блок, формирајќи синџир на податоци познат како блокчејн. Сите нови информации што следуваат од тој штотуку додаден блок се комбинираат во новоформиран блок кој потоа исто така ќе се додаде во синџирот штом ќе се пополни.

Базата на податоци обично ги структурира своите податоци во табели, додека блокчејн, како што имплицира неговото име, ги структурира своите податоци во делови (блокови) кои се нанижани заедно. Оваа структура на податоци индиректно прави неповратна временска рамка на податоци кога се имплементираат во децентрализираната датабаза. Кога ќе се пополни блокот, тој е поставен статично, заштитен макцимално и станува дел од оваа временска линија. Секој блок во синџирот добива точен временски печат штом биде додаден во ланецот.

Битни Забелешки

Blockchain е тип на споделена база на податоци што се разликува од типичната база на податоци по начинот на кој ги складира информациите – блокчејновите складираат податоци во блокови кои потоа се поврзани заедно преку криптографија.

Како што доаѓаат нови податоци, тие се внесуваат во нов блок. Откако блокот ќе се пополни со податоци, тој се врзува со синџир на претходниот блок, што ги прави податоците поврзани заедно во хронолошки редослед.

Различни видови информации може да се складираат на блокчејн, но најчеста употреба досега беше како употребата на било која книга за трансакции. 

Во случајот на Биткоин, блокчејнот се користи на децентрализиран начин, така што ниту едно лице или група нема контрола – напротив, сите корисници колективно ја задржуваат контролата.

Децентрализираните блокчејнови се непроменливи, што значи дека внесените податоци се неповратни. За Биткоин, тоа значи дека трансакциите се трајно евидентирани и видливи за секого.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.