Блокчејн Универзитети – Универзитет во Хонг Конг

Професорите на блокчејн на 19-то рангирана HKU

Универзитетот во Хонг Конг (HKU) е најстарата високообразовна институција во градот, но не дозволува тоа да го спречи да ја прифати иднината на технологиите за дистрибуирана книга.

HKU нуди „Извршен сертификат за апликации на блокчејн во финансиска технологија“ за учесниците во индустријата да поминат еден до два месеци учејќи за позицијата што блокчејн почнува да ја зазема во финансискиот свет.

Наставниците на курсот се извлечени од повисоките ешалони на финтех сцената во Хонг Конг: Пол Ли, претседател на Здружението за интернет финансии во Хонг Конг, Емил Чан, кој раководеше со ИТ операции во голем број меѓународни банки; и Лин Чеунг, претприемач и поранешен специјалист за електронско тргување на JPMorgan Chase.

HKU води финтех академија со својот партнер, добротворната фондација на банкарскиот гигант Standard Chartered. Академијата доделува средства за академици на HKU, вклучително и голем дел од истражувачки проекти поврзани со крипто. Примерите оваа година вклучуваат „Пресметувачки модел за подобрување на прифатливоста на хеуристиката за следење на биткоин на суд“ и „Криптовалута со засилена безбедност: пост-квантна и празна криптографија“.

Академијата организира и онлајн семинари и серија работилници. Минатата година, цела серија работилници се однесуваше на дигиталната валута. Гости-говорници од низа академски институции зборуваа на теми, вклучувајќи ги „Предизвиците на дигиталната валута од перспектива на финансиски криминал“ и „Блокчејн технологијата во пост-дигиталната ера на валути на Фиат“.

Надвор од ѕидовите на универзитетот, Хонг Конг има славно место во кратката историја на блокчејн и крипто. Таму е создаден најголемиот стабилнотин во светот, tether, како и размената на крипто-деривати FTX Trading, да именуваме само два. Финансиските регулативи на Хонг Конг беа релативно пријателски настроени и кон крипто. Студентот кој се населил во градот може да најде многу можности за кариера.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.