Блокчејнот Солана го Погодија Потресите на FTX

Планираните SOL токени кои треба да се отклучат претставуваат приближно 15% од неговото циркулирачко снабдување

Епскиот пад на крипто берзата Sam Bankman-Fried’s FTX и трговската фирма Alameda Research предизвикуваат бранови на пазарот за SOL токенот на блокчејнот Solana – до точка каде што некои инвеститори очигледно станаа толку нервозни што бараат назад токени што ги имале заложено или депонирано во основниот безбедносен протокол на блокчејнот.

На почетокот на оваа недела, кога почна да расте загриженоста за состојбата на финансиите на двата бизниси, аналитичарите на крипто-пазарот почнаа да шпекулираат дека Аламеда можеби ќе треба да продаде некои од своите SOL токени за да ја зголеми ликвидноста. Стравувањата предизвикаа пад на цената на СОЛ – додека трговците брзаа да го надминат притисокот за продажба.

Сега, очигледно, динамиката се искачи на друго ниво: валидаторите на Солана кои обезбедуваат безбедност на блокчејнот треба да го отклучат својот имот во вредност од 800 милиони долари како што се приближува крајот на периодот на заклучување на токените познат како „Epoch 370“. за помалку од 13 часа.

И аналитичарите шпекулираат дали инвеститорите би можеле да ги фрлат овие SOL токени кои наскоро ќе се отклучат веднаш штом ќе ги вратат. Цената на SOL неодамна падна за 42% на помалку од 14 долари во изминатите 24 часа.

„Намалувањето на износот на вложениот SOL може да укаже дека инвеститорите бараат да ја продадат целата или дел од нивната позиција“, напиша Шон Фарел, шеф на стратегијата за дигитални средства во истражувачката компанија FundStrat во белешката во вторникот вечерта по вестите за спасување. „Поради овие фактори, мислиме дека е мудро да се намали изложеноста на Солана (СОЛ) во блиска иднина“.

Податоците за блокчејн на Solana Compass покажаа дека околу 55 милиони SOL токени, во вредност од околу 776 милиони долари, се планирани да се отклучат.

Во моментов има околу 76% од подобните SOL токени кои се ставени на блокчејн. Закажаните отклучени токени претставуваат околу 15% од циркулирачката понуда на токенот при едно отклучување.

Riyad Carey, истражувачки аналитичар во фирмата за крипто податоци Kaiko, изјави за CoinDesk во понеделникот дека SOL е втор по големина холдинг на Alameda, а исто така поседува значителни количини на токени на екосистемот SOL како MAPS и OXY. Според CoinGecko, MAPS неодамна падна за 20% на 0,1 долари, додека OXY падна за 14% на 0,03 долари.

„Epoch“ на блокчејнот Солана се однесува на временскиот период кога се заработуваат и потоа се издаваат наградите за влогови. Валидаторите ќе го заклучат својот удел во блокчејнот во овој период, кој трае околу два дена , и можат да изберат да ги отклучат токените откако ќе заврши епохата.

Падот на цената на Солана се забрза во вторникот бидејќи гигантската крипто берза Binance најпрво рече дека има намера да купи FTX и продолжи во средата бидејќи CoinDesk објави дека Binance се наклонува кон тоа да не го заврши преземањето . Минатата недела, CoinDesk објави дека копија од билансот на состојба на Аламеда покажала дека фирмата има 292 милиони долари „отклучен SOL“, 863 милиони долари „заклучен SOL“ и 41 милиони долари „SOL колатерал“.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Стапките на финансирање на SOL нагло паднаа на -4% во средата во пресрет на отклучувањето, според Coinglass .

Фарел од FundStrat рече дека очекува дека има способност за екосистемот Солана „на крајот да се опорави и да се отстрани од сенката на Аламеда“.

„Но, сегашното надвиснување на ликвидноста е прилично значајно“, рече тој.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.