Често Поставувани Прашања за Крипто Валути

Прашања и Одговори кои најчесто се активни помеѓу корисниците

Дали криптовалутата е легална?

Многу малку земји ставаат целосна забрана за купување, продавање и складирање на крипто валути. Во огромното мнозинство на светот, Bitcoin и другите виртуелни валути се совршено легални. Но, пред да започнете со нив, треба да проверите дали вашата јурисдикција го дозволува тоа.

Важно е да се запамети дека секоја земја има различен пристап за регулирање на активностите на крипто валутите. Погрижете се да не ги прекршувате правилата за оданочување или усогласеност.

Дали крипто валутите се мртви?

Медиумите стотици пати ја прогласија крипто валутата за мртва во последната деценија. А сепак, продолжува да работи исто како и во 2009 година. Тоа не значи дека не е нестабилно – цената диво варира. За оние кои единствено се обидуваат да остварат профит, берзите може да бидат обесхрабрувачки.

Сепак, би било грешка да се опише криптовалутата како „мртва“. Продолжува да привлекува нови корисници, а технологијата и инфраструктурата само стануваат пософистицирани.

Основните иновации на Bitcoin и Ethereum несомнено ќе играат важна улога во преобликувањето на нашите постоечки монетарни системи за да бидат посоодветни за сегашната возраст. Непроменливоста , отпорот на цензура, недоверливоста или скоро инстант трансакции со користење на јавен монетарен систем би можеле целосно да ја обноват механиката на економската активност на Интернет.

Дали криптовалутата е безбедна?

Има одреден степен на ризик преземен со криптовалутите. Ако ја заборавите лозинката за пристап до вашата банкарска сметка, можете само да ја ресетирате преку поддршка за корисници. Но, ако ги заборавите или ги изгубите приватните клучеви што ви даваат пристап до вашиот крипто, нема кој може да ви помогне. Користењето на реномирана размена може да биде попростлива опција – бара доверба, но вие не сте изложени на ризик да ги изгубите вашите приватни клучеви.

Криптографијата со јавен клуч сè уште не е пробиена. Со добри безбедносни мерки, веројатно е поголема веројатноста да ви биде хакирана која било друга онлајн сметка отколку да ви бидат украдени средствата. Најдобрите практики вклучуваат свесност за вообичаените измами ( социјален инженеринг , фишинг , итн.), чување на вашите приватни клучеви офлајн во секое време и правење резервна копија на безбедна локација.

Дали криптовалутата е анонимна?

Вашето име не е поврзано со адресите на вашите криптовалути – тие изгледаат како случајни низи од броеви и букви на блокчејнот. Сепак, бидете внимателни кога претпоставувате дека ова ве прави анонимни. Ти си псевдоним – сè уште имаш некој вид на синџир идентитет, едноставно не е оној што го користиш во реалниот живот.

Постојат одредени методи кои може да им овозможат на луѓето да врзат IP адреси со вашите активности. На овој фронт, работи како напади на бришење прашина и други техники за анализа може да се користат за да ве деанонимизираат. Запомнете дека блокчејновите се во суштина масивни јавни бази на податоци. Ако сте загрижени за вашата приватност, треба да се обидете да им отежнете што е можно повеќе на другите да ги поврзат вашите трансакции со вашето име. Криптовалутите како Bitcoin не се стандардно приватни, но методите како мешање монети и CoinJoins може да ги направат хеуристиките за анализа несигурни.

Мала подгрупа на криптовалути (познати како монети за приватност ) можат да го поматат изворот, дестинацијата и износот на средствата во трансакциите, користејќи методи како доверливи трансакции . Стандардно имаат посилна приватност, но не се целосно отпорни на деанонимизација.

Дали криптовалутата е вредна?

Во финансиските системи, вредноста е заедничко верување. Исто како и со било што вредно, вредноста не е својствена за самата криптовалута – таа е доделена од луѓе. Со други зборови, нешто има вредност ако луѓето веруваат дека има. Ова е точно без разлика дали предметот на вредност е благороден метал, парче хартија или некои делови од базата на податоци.

Со сето тоа кажано, некои ги сметаат криптовалутите и Биткоинот , нешто слично на оскудна дигитална стока. Поради неговата предвидлива стапка на издавање и монетарната политика, некои тврдат дека Биткоин може да дејствува како складиште на вредност во иднина, слично на златото. Бидејќи Биткоинот постои само нешто повеќе од една деценија, допрва треба да се види дали ќе го издржи тестот на времето во овој поглед.

Дали сите дигитални валути се криптовалути?

Не. Можеби сте слушнале дека многу национални држави и централни банки работат на создавање свои верзии на дигитални валута. Сепак, ова се само тоа – дигитални валути. Всушност, тие често колективно се нарекуваат дигитални валути на централната банка (CBDC) . Овие се во суштина дигитални верзии и тие не ги уживаат повеќето од придобивките на криптовалутите. Тие се издаваат и прогласени за законско средство за плаќање од централната влада и обично не користат дистрибуирана книга, како што е блокчејн, за водење евиденција за трансакциите.

Можеби сте слушнале и за Facebook Libra , друг вид дигитална валута. Позитивната страна е тоа што се планира да се изгради на блокчејн систем со отворен код . Сепак, тоа не би било без дозвола, како што се Bitcoin или Ethereum, што значи дека на учесниците ќе им треба повеќе од едноставна интернет конекција за да ја користат. Дополнително, проектот и активноста на него би биле водени и управувани од здружение составено од неколку избрани членови.

Значи, и покрај CBDC и другите форми на дигитални пари кои користат блокчејн или криптографија, тие се сосема различни од криптовалутите како што е Биткоин.

Која е пазарната капитализација на криптовалутата?

Кога ја гледате цената на криптовалутата, гледате само дел од сликата. Подеднакво важна метрика е колку поединечни единици на таа криптовалута постојат таму, т.е. понудата

Поконкретно, за да го процените вреднувањето на мрежата за криптовалути, треба да знаете колку поединечни единици постојат во моментов . Ова се нарекува циркулирачко снабдување . Различни криптовалути може да усвојат различни распореди за издавање, па затоа е важно да се разбере како функционира издавањето со секоја мрежа.

Пазарната капитализација (или пазарната капа) е цената на поединечна единица помножена со циркулирачката понуда.

Како што може да си замислите, пазарната капитализација на мрежата за криптовалути е попрецизна претстава на вредноста во мрежата отколку цената на поединечна единица. Мрежа со монета со пониска цена, но со поголема циркулирачка понуда може да има повисока вкупна вредност (пазарна капа) од онаа со монета со повисока цена, но со помала циркулирачка понуда. И спротивното може да биде точно во одредени случаи.

Сепак, вреди да се напомене дека пазарната капитализација не претставува колку пари влегле на одреден пазар. На пример, вообичаена заблуда меѓу новодојденците е дека пазарната капа на Биткоин ја претставува вкупната сума на пари инвестирани во Биткоин. Но, тоа нема смисла бидејќи пазарната капа зависи од цената и понудата.

Зошто треба да платам данок за трансакција?

Ако испратите еден биткоин на друга адреса , ќе забележите дека адресата добива нешто помалку од она што сте го испратиле. Тоа е затоа што плаќате мала надокнада за да ги наградите копачите за додавање на вашата трансакција во блокчејнот. 

Многу криптовалути користат сличен механизам за да ги поттикнат корисниците да ја обезбедат мрежата. Во системите за доказ за работа , даноците за трансакции обично се во пакет со свежо исковани монети ( блок субвенција ) за да се формира блок наградата .

Можете да го прилагодите данокот во зависност од итноста на вашата трансакција. Рационалните копачи секогаш ќе настојуваат да заработат што е можно повеќе приходи, па затоа ќе им дадат приоритет на трансакциите со повисоки даноци. Можете да ги погледнете тековните нерешени трансакции за да добиете идеја за просечната провизија и соодветно да поставите своја.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Го изгубив клучот. Може ли да си ги вратам средствата?

Ако сте сигурни дека сте ги изгубиле клучевите, голема е веројатноста дека никогаш нема да ги вратите. Големата придобивка од криптовалутите е отстранувањето на чуварите и посредниците од управувањето со финансиските трансакции. Негативната страна на тоа, сепак, е што одговорноста сега е целосно во ваши раце. Затоа, треба да бидете исклучително внимателни да не ги изгубите вашите приватни клучеви, бидејќи тие ви даваат сопственост на вашите средства. 

Која е иднината на криптовалутите?

Како ќе изгледа иднината на криптовалутите зависи целосно од тоа кого прашувате. Некои веруваат дека Биткоинот ќе се зголеми за да го замени златото во дигиталната ера и ќе го наруши постоечкиот финансиски систем. Други тврдат дека криптовалутите секогаш ќе бидат секундарен систем, кој постои како ниша пазар. Ги имаме и оние кои веруваат дека Ethereum ќе стане дистрибуиран компјутер, кој ќе служи како столб на новиот Интернет.

Скептиците предвидуваат дека индустријата на крајот ќе пропадне, додека ентузијастите се задоволни со тоа што криптовалутите остануваат ниши монетарни системи. Има многу можни исходи – едноставно е премногу рано да се каже со сигурност што ќе се случи дури и една година од сега. Но, не можеме да негираме дека има огромен потенцијал за раст.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.