Дали Регулативите ќе Имаат Долгорочна Добивка од Пазарот на Крипто Валути

Крипто пазарот покажува широк спектар на можности за сите, вклучувајќи ги и инвеститорите и регулаторите. Крипто пазарот е екосистем сам по себе кој се однесува на централизирани и децентрализирани финансиски системи. Децентрализираните финансии (DeFi) им овозможуваат на учесниците на пазарот да работат слободно без никакви пречки од органите за финансии. Додека кругот на централизирани финансии е одсек каде што има единствен ентитет кој внимава на сè. 

Крипто-пазарот не е ништо помалку од еден огромен океан со милиони можности кои поврзуваат различни краеви, како што се криптокоините, NFT, алткоини, метаверс, па дури и Web3. Но, прашањето е што ќе се случи ако овој океан остане невиден, нерегулиран, недопрен? Можностите се повеќе од сигурно дека тоа ќе доведе до различни недозволени активности. 

DeFi и предизвиците! Правилник за спроведување

Крипто пазарот е веројатно многу сличен. Кога се зема DeFi во прв план, трансакциите не се регулирани од ниту еден субјект. Ова создава мала, но штетна празнина во индустријата за да се провлечат лошите актери. Сепак, како што е мудро кажано, секоја паричка има две страни. Централизираните финансии се другата страна на паричката кој нудат централизиран и безбеден простор за корисниците. Ова им помага на учесниците на пазарот да го разберат пазарниот тек и како се одвиваат трансакциите. 

Пазарот на крипто валута ќе ја префрли финансиската контрола од банките, а корисникот ќе има суптилна контрола врз пазарот и финансиските трансакции.  

Во услови на метеорско зголемување на пазарот на крипто во 2017 година, кучињата чувари предвидоа дека Биткоинот ќе го достигне врвот, но работите станаа сосема спротивни. Биткоинот драстично се урна за време на CryptoWinters и падна на 20.000 долари кон крајот на август 2022 година. 

Сега се поставува прашањето: дали има потреба од регулативи во крипто индустријата? Ако одговорот е да, кои прописи може да стапат на сила? 

Според неодамнешните студии, 46 милиони граѓани на САД поседуваат дел од Bitcoin. Пазарните експерти и аналитичари навидум прогнозираа дека глобалниот пазар на Blockchain ќе достигне 39,17 милијарди американски долари до 2025 година. Една од нашите најблиски истражувачки фирми откри дека приближно 16% од Американците инвестирале, тргувале или користеле криптовалути. 


Еве зошто ни се потребни крипто регулативи

Постојат одредени причини зошто мислиме дека пазарот на крипто мора да биде исполнет со сериозни регулативи . Еве пет причини зошто. 

  1. Спречете манипулација со пазарот и заштита на инвеститорите : Замислете вирална вест за tokenX која ќе се зголеми за 6% во следните 24 часа? Постојат можности инвеститорите да започнат ригорозно да инвестираат во tokenX. Сега следниот ден токенот се фрла на пазарот, создавајќи ситуација Pump and Dump. Ваквите сценарија ќе создадат негативна сфера меѓу корисниците и регулаторите. 
  2. Дозволување на избрани криптовалути: Дури и кога Bitcoin и Ethereum се во пад, крипто пазарот одвреме-навреме ги поддржува криптовалутите. Крипто пазарот се шири секој ден со огромен број од 20.833 крипто валути ( статистика забележана на 2 септември 2022 година.) Со таков број станува тешко да се администрира секоја валута. И несомнено, крипто-пазарот видел различни случаи на „Pump and Dump“, или дигитални средства кои се симнуваат на нула за неколку часа. Овие случаи не само што создаваат отворен прозорец за сајбер-криминалците, туку и создаваат поврзани сложени ситуации.
  3. Загриженост за унапредување на технологијата: крипто валутата е целосно поддржана од технолошката индустрија, од создавање до дистрибуција. Секојдневно напредува и воведува нови аспекти во крипто индустријата. Без разлика дали се работи за машините за рударство или безбедносните ботови. Но, со подобрувањето на технологијата, доаѓа празнина за лошите актери да создадат пореметување и непријатност на пазарот. 
  4. Интернет измама и ризици за сајбер безбедност: Ако сте крипто-гик или планирате да се вклучите, можеби знаете за случајот Mt GOX. Mt Gox беше најголемата крипто берза во светот во 2010 година, управувајќи со приближно 70% од сите трансакции со Bitcoin во светот. Но, хакерите ги поминаа безбедносните препреки и го исчистија Биткоинот вреден 8,5 милиони американски долари. Ова беше само почеток, се случија многу вакви инциденти во последната деценија. Еден таков случај имаше во Северна Кореја, каде што група хакери расчистија криптовалути во вредност од 2,5 милијарди американски долари. 
  5. Перење пари: Ова е една од најпознатите активности за сајбер криминал во финансирањето криминални активности. Во минатото имаше неколку случаи кога хакерите фрлаа криптовалути и ги конвертираа преку миксери за виртуелни валути. Процесот може да се нарече најотровени најопасен за крипто индустријата. 

Пазарот на крипто валута е исполнет со такви активности кои треба да се прекинат. Единствениот начин да се спречи ова е да се регулира целата индустрија. Многу владини власти почнаа да ги регулираат крипто-активностите и трансакциите базирани на крипто и служат во корист на безбедноста на корисникот. Ова отсекогаш била клучна тема и сигурно мора да се имплементира за да се направи крипто пазарот подобро и посигурно место за секој инвеститор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.