Елон Маск и Твитер беа Блиску до Договор за Само 50 Долари

Елон Маск понуди 43 милијарди долари за купување на Твитер

Адвокатот на Маск изјави дека Маск е подготвен да го затвори договорот по првичната цена од 54,20 долари, но не прифаќа „секакви работи“ што ги бара Твитер. Твитер презеде правна постапка против Елон Маск за користење на „ботови“ како алатка за излегување од договорот.

 На 14 април 2022 година, најбогатиот човек на светот Маск понуди да ја купи американската компанија за комуникации Твитер за 43 милијарди долари. Сепак, патувањето беше полно со контроверзи по несогласувањата на Елон Маск и Твитер. Сега, според неодамнешната ситуација и извештаите околу Елон Маск, се чини дека договорот со Твитер не функционира.

 Луѓето кои внимателно ја следеа зделката рекоа дека двете страни разговараат за цените за околу 4 долари под рекордот од 54,20 долари по акција, но во последната, тоа не успеа поради разликите во мислењата за дополнителните услови.

Според извештајот во Њујорк тајмс и Волстрит журнал, договорот претставувал речиси 8% попуст за Елон Маск и заштедил 3,3 милијарди долари во споредба со неговата првична понуда, која беше понуда од 44 милијарди долари.

Адвокатот на Елон Маск, Алекс Спиро, им кажа на упатените дека Елон Маск е речиси подготвен да ја заврши зделката по првичната цена, 54,20 долари, и според првичните услови. Сепак, во исто време, тој не прифати „сите нешта“ што извршните членови и членовите на одборот на Твитер ги бараа да бидат вклучени во повторно преговаран договор.

Адвокатот на Маск, Алекс Спиро , изјави за Инсајдер дека Маск на крајот одлучил да го направи договорот по првичната цена од 54,20 долари за акција и според првичните услови, бидејќи одбил да прифати „секакви работи“ кои директорите на Твитер и неговиот одбор бараа да бидат вклучени во повторно преговарање. договор.

Адвокатот на Илон Маск не се отвори за ситуацијата што се случи и кои беа точните барања на Твитер; сепак, целото сценарио, кое се случуваше низ месеците, Елон Маск ги обвини на Твитер, велејќи дека Твитер е погрешен кога го прашале колку „ботови“ или неавтентични сметки се присутни на неговата платформа.

Од друга страна, се чини дека на Твитер не му се допадна лизгавиот јазик на Маск, како и Твитер, исто така, презеде правна постапка против Елон Маск за користење на „ботови“ како алатка за да избега од договорот. 

„Пресврт на заплетот“! Елон Маск на Твитер  

Во исто време, на 3 октомври, Елон Маск формално повторно и понуди на компанијата да го спроведе договорот за првичните цени во составот за да избегне расправија и судир во Канцеларискиот суд во Делавер на 17 октомври. Набргу по понудата, инвеститорите мислеа ова ќе стави крај на сите судири, и одеднаш акциите на Твитер се зголемија. Но, веднаш потоа, Твитер го отфрли Елон Маск велејќи: „покана за понатамошни зло“. 

Се зборува дека се уште има шанси Маск да се обидува да игра паметно за да излезе од договорот. Твитер сè уште се обидува да открие што точно мисловниот процес на Елон Маск стои зад ненадејната понуда.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display