Еврејските Kреатори Започнаа NFT Донации за Феминистички Непрофитни Организации

Колектив од еврејски креатори се здружија за да започнат проект NFT кој ќе собере средства за женски непрофитни организации. Филантропската кауза ќе донира голем дел од своите приходи на добротворни организации кои ги промовираат правата на жените, особено што се однесуваат на еврејската заедница. Кампањата директно ќе им користи на жените во еврејските заедници, притоа прикажувајќи ја моќта на NFT за инспирација за позитивни промени.

Уметникот Џил Блат, писателката Ли Куен и технологот Јотам Бар-Он се меѓу многуте креатори зад овој интерактивен проект за дигитална уметност. „Матријарси “, како што е познато, ќе започне јавно на 11 октомври 2022 година. Дотогаш, поддржувачите се добредојдени да се приклучат на разговорот во заедницата на Телеграм . Лансирањето ќе биде обележано со промоција на визуелната уметност што претставува шест еврејски лидери низ историјата, објавени во форма на уникатни NFT. Секој од NFT ќе биде придружен со пишани биографии, а некои ќе вклучуваат и тајни поволности што може да се отклучуваат.

Поголемиот дел од приходите од продажбата на NFT ќе бидат донирани на непрофитни организации посветени на промовирање на правата на жените, како што е Националниот совет на еврејски жени , иако не е ограничен на него. NCJW го предводи одговорот на еврејската заедница на американските ограничувања за пристап до абортус и здравствена заштита. Заедницата може да избере и други непрофитни организации. 

„Никогаш немало поважно време за феминистките ширум светот да ја поддржат верската слобода во Соединетите Држави, особено што се однесува на еврејската перспектива за правото на жените на здравствена заштита“, рече Куен. „Значи, ние соработуваме со еврејски творци ширум светот за да истражиме како можеме да практикуваме ефективен алтруизам преку уметноста“. 

The Matriarchs, предводени од истакната група феминистички претприемачи, има за цел да создаде единствена заедница која е отворена за луѓе од сите вери и потекла кои се заинтересирани да дознаат повеќе за жените лидери низ историјата.

Првиот пад на NFT на колективот е дел од поширокиот тренд за искористување на NFT за социјални причини. Транспарентноста обезбедена од блокчејн технологијата, заедно со вкрстувањето со уметници чија индустрија е историски усогласена со добронамерни цели, ги направи NFT идеално средство за собирање средства.

За матријарсите

Група еврејски творци се здружија за да создадат интерактивен уметнички проект наречен „Матријарси“. Збирка визуелна уметност што ги претставува еврејските жени лидери низ историјата, објавена во форма на 6 уникатни NFT, со напишани биографии и неколку добрини што може да се отклучат за подигање.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.