FTX – Уште Една Жртва од Колапсот на Федералните Резерви

FTX се согласи да биде купен од Binance

Поранешната крипто-светска ѕвезда, FTX, ја осети прашината, бидејќи мораше да се продаде на друга крипто-светска ѕвезда, Binance. FTX ги осети негативните бранови, првенствено создадени од Системот на федерални резерви, но, како и многу други организации во индустриите во раните фази, паднаа.

Светот на криптовалутите го прифати концептот создаден од Федералните резерви, додека Банката на федерални резерви ја водеше битката да спречи финансиски колапс предизвикан од ширењето на Ковид-19. ФЕД го спречи колапсот, но со тоа создаде инфлаторно опкружување со кое мораше да се бори. Како што ФЕД затегнуваше, пазарите станаа дислоцирани, а фирмите, како FTX, ја платија цената и завршија на блокот за продажба.

Пред се, да се запрашаме, кој го создаде амбиентот каде што се зголемуваат каматните стапки и се повлекуваат инвеститорите од ризикот? Па, кој друг освен Федералните резерви.

Значи, може да се тврди дека пропаѓањето на FTX е поврзано со напорите на Федералните резерви да ја заостри монетарната политика за да се бори против брзата стапка на пораст што Соединетите држави ја доживуваат на нивото на цените. И, се чини дека Федералните резерви ќе го продолжат овој став и во блиска иднина.

Големиот Дизајн и Изградба

Sam Bankman-Fried го основаше FTX во 2019 година и го изгради профилот на компанијата со фрлање милиони на медиумска кампања од висок профил. Ова вклучуваше купување на правата за именување на арената Miami Heat на НБА – сега FTX Арена – и појавување во сјајни реклами на списанието Vogue  со супермоделот Gisele Bundchen:

„Тој, исто така, ја доби поддршката од големите инвеститори, вклучувајќи ги SoftBank, Tiger Global, BlackRock и Онтарио Teachers’ Pension Plan, кои вложија пари во FTX.

Колапсот дојде во молскавично брзо време. Но, тогаш и акумулацијата дојде во молскавично брзо време. Зголемувањето, исто така, дојде како одговор на сите пари што Федералните резерви ги влеваа во финансискиот систем на Соединетите држави за борба против ширењето на пандемијата „Ковид-19“ што го напаѓаше светот во раните 2020-ти.

Од основањето на FTX во 2019 година, компанијата, на почетокот на 2022 година, беше проценета на 32 милијарди долари. Ништо не ја доловува сликата за ова зголемување на вредноста од графиконот за цената на Биткоинот Coinbase.

Биткоинот влезе во употреба во 2009 година. Како што може да се види, ништо многу не се случи со цената на Биткоинот во првите години од неговото постоење. Во првата половина на 2020 година, Федералните резерви почнаа да пумпаат пари на финансиските пазари бидејќи може да се случи страв од финансиски колапс поради економските ефекти од пандемијата што се ширеше низ САД и во светот.

Огромни количини на ликвидност беа испумпани во американската економија. Овие пари се проширија низ финансиските институции и финансиските пазари и резултираа со огромно зголемување на финансискиот свет. Како што може да се види на графиконот, цената на Биткоинот беше погодена на голем начин бидејќи 2020 година се пресели во втората половина.

Според написот на The Wall Street Journal:

„Зголемувањето на цените на биткоинот и другите дигитални средства што го лекува закрепнувањето на пазарот на „Ковид-19“, награди многу инвеститори и претприемачи, правејќи неколку милијардери“.

Цената на биткоинот го достигна својот историски максимум на 9 ноември 2021 година, кога достигна вредност од близу 67.500 долари. Оттогаш, цената се намали. Имајте предвид дека берзанскиот индекс Standard & Poor’s 500 го достигна својот последен историски максимум на 3 јануари 2022 година.

„Но, зголемената инфлација во 2022 година промени многу од тие придобивки и ја стави целата индустрија на многу послаба основа“.

Во средината на март 2022 година, Федералните резерви навистина преминаа во режим на затегнување. Во средата наутро, на 9 ноември 2022 година, цената на биткоинот беше нешто под 17.500 долари. Светот на криптовалутите беше еден од главните корисници на напорите на ФЕД да ја спречи американската економија од колапс.

FTX влезе во океан со пари.

Големиот Пад

Но, на сите добри работи мора да им дојде крајот. Во есента 2021 година, Федералните резерви почнаа да зборуваат за забавување на економијата. FTX беше под влијание на овој пад во крипто-светот. Според написот на Вол Стрит Журнал цитиран погоре, FTX:

„Имаше многу стар вид на проблем: трчање“.

„Неговите корисници масовно извлекуваа пари и криптовалути од нивните сметки, предизвикувајќи загриженост кај преостанатите инвеститори дека би можеле да бидат фатени…“

„Ненадејниот пресврт на среќата во FTX ја нагласува кревкоста и нестабилноста на крипто-пазарите, кои беа под интензивна контрола од инвеститорите, регулаторите и другите поради нивната склоност да ги изложат инвеститорите на големи загуби.

Крипто фирмите поседуваа „екстремно нестабилни средства“. Многу луѓе изгубија многу пари со оглед на големиот пад на цените што се случи.

Дилема

Така, FTX се соочи со три проблеми.

Прво, FTX се соочи со „нова“ технолошка иновација, онаа која навистина не беше разбрана, која не се соочи со никакви регулативи или надзор од надвор од оние кои беа ангажирани, и која беше водена од многумина кои беа водени од идеолошки мотив кој всушност работеше на исклучување на регулаторите или фирми кои доминираа во просторот.

Второ, FTX се соочи со историскиот процес низ кој поминува „новата“ иновација, обидите и грешките, како и грешките и недостатокот на знаење што ја придружува еволуцијата на производот или услугата.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Трето, FTX мораше да се соочи со временски период во кој „парите“ беа претерано достапни, така што инвеститорите, извесно време, можеа да најдат речиси секаква сума на средства што им беа потребни за да ја финансираат речиси секоја „жешка“ идеја што ќе им припадне на внимание.

Но, историјата покажува дека кога централната банка создава проблем што го нарушува светот, таа често се соочува со тешка дилема да го врати светот во ред. Во вистинска смисла, FTX го уживаше бранот што го создаде ФЕД. FTX беше жртва на напорите што требаше да ги направи ФЕД за да го врати светот во некаква форма на ред. FTX не е единствената организација која е фатена во оваа „менгеме“, ниту ќе биде последна.

За жал, многу други луѓе ќе „платат“ за подемот и падот на таквите компании.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.