Иднината на Kрипто Плаќањата

Како функционираат крипто плаќањата

Во нашиот дигитален свет , можеме јасно да видиме дека се повеќе и повеќе проекти базирани на блокчејн се лансираат, особено крипто валутите. 

Нивната популарност постојано се зголемува, а многу корисници почнуваат да учат за нив, па дури и да ги тргуваат или користат. Всушност, 86% од Американците потврдија во едно истражување дека слушнале барем малку за крипто валутите, вклучително и 24% кои рекоа дека слушнале многу за нив. 

И со растот на популарноста, луѓето почнаа да ги користат, дури и да прават редовни крипто плаќања, како што се плаќање сметки, купување намирници или плаќање за услуги. 

Значи, исто како и целата крипто индустрија, крипто плаќањата стануваат исклучително вообичаени. Ајде да видиме кои се причините зошто го кажуваат ова и какви можности носат на пазарот. 

Што е крипто плаќање? 

Плаќањата во крипто функционираат речиси исто како и традиционалните плаќања на кои сме навикнати. Единствените разлики произлегуваат од суштинските придобивки на криптовалутите, вклучително и лесното користење, безбедноста и поприватното, меѓу многу други. 

Така, крипто плаќањето е многу полесен начин за пренос на средства или за поевтини и побрзи плаќања, користејќи криптовалути и придобивките од нив. 

Во основа, повеќе не треба да чекате трета страна, како што е финансиска институција, да ја обработи вашата трансакција, бидејќи криптовалутите се децентрализирани и затоа не зависат од која било централна власт. Наместо тоа, трансакциите се потврдени и потврдени од мрежа на компјутери сфатени како јазли . 

Дали компаниите прифаќаат крипто плаќања?  

И покрај тоа што можеби не слушате толку често за  компании кои прифаќаат крипто плаќања , треба да знаете дека има многу крипто-пријателски компании. Уште повеќе, нивниот број постојано се зголемува. Извештајот на Deloitte за 2022 година покажува дека скоро 75% од трговците на мало планираат да прифатат крипто трансакции во следните две години. 

Меѓу компаниите кои прифаќаат плаќања во дигитални средства за одредени производи или услуги се Microsoft, AT&T, Shopify и Overstock.  

За да прифатат такви плаќања, овие компании често се обраќаат кон портали за плаќање крипто, кои нудат услуги за обработка на плаќања со криптовалути за бизнисите. 

Тие крипто-плаќања обично ги приближуваат криптовалутите до масовно усвојување со поставување крипто трансакции за која било онлајн или физичка продавница.  

Придобивки од плаќањата во Crypto 

Бидејќи таквите истакнати и влијателни компании почнаа да прифаќаат крипто како начин на плаќање, разбирливо е дека виделе некои од придобивките со кои доаѓа оваа практика. Сепак, овој систем сè уште може да изгледа комплициран за компаниите кои треба да го имплементираат. 

Еве некои од главните придобивки од плаќањето во криптовалути:  

Зголемена брзина на трансакции 

Да претпоставиме дека сте размислувале да префрлите пари од САД или да платите за производи во некоја европска земја. Во тој случај, треба да знаете дека во повеќето случаи, обработката на трансакцијата преку традиционални финансиски институции и традиционални методи може да потрае подолго отколку што очекувате. Во најдоброто сценарио, сепак треба барем еден ден, ако не и 3-5 дена. 

Потпирајќи се на давател на крипто плаќања, вашите трансакции можат да поминат скоро веднаш.  

Со плаќање со криптовалути, штом трансакцијата ќе биде потврдена на мрежата, што генерално трае од неколку секунди до неколку минути, вашите пари се подготвени за употреба. 

Засилена безбедност 

Врз основа на блокчејн , крипто плаќањата веднаш ја потврдуваат валидноста или автентичноста на производите, овозможувајќи им на потрошувачите добро чувство на доверба. 

Структурите на податоци на блокчејн технологијата имаат својствени безбедносни квалитети засновани на принципи на консензус, криптографија и децентрализација. Секој нов блок на податоци се поврзува со сите претходни блокови, така што е речиси невозможно да се манипулира. Откако блокот ќе биде потврден и договорен со механизам за консензус, тој гарантира дека секоја трансакција е правилна и точна. Значи, нема точка на неуспех и корисникот не може да ја промени евиденцијата на трансакциите. 

Пониски провизии за трансакции 

Надоместокот што го наплатуваат давателите на крипто плаќање често е неколку пати помал од оној на традиционалните начини на плаќање. 

Не е тајна дека главните финансиски институции често наплаќаат надоместоци за трансакциите што ги правиме. Надоместокот од 25 долари за скромна трансакција не треба да не изненадува.  

Затоа тргувањето со криптовалути може да не спаси од високи такси. Сепак, запомнете дека побарувачката на блокчејн може да ги зголеми трансакциските трошоци. 

Можете да навлезете во нови пазари и демографија 

Криптовалутите немаат граница, што значи дека компанијата може да користи крипто за да купува или продава на меѓународно ниво, без разлика каде се наоѓаат, без дополнителни трошоци. 

Кога вршите меѓународни плаќања, не треба да се грижите за конвертирање во локалната фиат валута. Исто така, обезбедувате ново решение за вашите клиенти, со што го подобрувате искуството за услуги на клиентите. 

Лесно се имплементира со крипто процесор 

Создавањето на самодомаќин процесор за плаќање со отворен код и целиот процес на развој станува товар. Значи, за многу новодојденци, крипто процесорот е поедноставен од поставувањето и управувањето со паричник.  

Многу е полесно овој процес да се направи преку процесор за крипто плаќање, бидејќи повеќето од овие услуги нудат можност за собирање плаќања во повеќе валути.  

Освен тоа, процесорот за крипто плаќања ќе има тим за поддршка на клиентите кој ќе ви помогне со какви било технички проблеми. 

Како функционираат крипто плаќањата? 

Во однос на теоретските придобивки, тие можат лесно да се видат. Сепак, плаќањето во крипто веќе е на пазарот неколку години , па колку е популарно ова решение?  

Coingate , еден од водечките процесори за крипто плаќања, неодамна објави извештај за перформансите на крипто плаќањата во 2022 година. Овие статистики се поврзани со информации за трансакциите на мало со крипто, перформансите на Lightning Network, најпопуларните криптовалути за плаќање и целокупниот интерес за крипто плаќањата од бизниси. 

  • Во 2022 година, трговците на CoinGate собраа 927.294 плаќања, што бележи зголемување од 2,7 пати во однос на годишниот просек и 63% зголемување во однос на 2021 година. До 2022 година, просекот годишно беше 312.500 плаќања.  
  • Во 2022 година, Биткоинот сочинуваше речиси половина (48%) од сите трансакции, што е намалено во споредба со 2021 година за околу 7,6%. Втората најпопуларна криптовалута користена во 2022 година беше USDT (14,8%), проследено со Ethereum (10,9%), Litecoin (9,6%) и TRON (5,8%).  
  • Најзабележителен раст на популарноста е кај USDT, со 12,5% повеќе во 2022 година отколку во 2021 година, кога изнесуваше само 2,3%. Така, може да се види дека стабилните пари стануваат широко користени. 
  • Во 2022 година, плаќањата извршени преку Bitcoin Lightning Network се зголемија за 97%. Тие сочинуваат 6,29% од сите нарачки дадени во Bitcoin, што е зголемување од 4,53% во 2021 година.  
  • Мрежата CoinGate забележа зголемување од 48% на новорегистрираните трговци во 2022 година во споредба со 2021 година, со што се истакнува очигледната желба на многу компании да прифатат крипто меѓу нивните начини на плаќање.  
  • Во 2022 година, најсилниот двигател за имплементација на крипто плаќања беше достапноста на услугите за клиентите без банка и оние кои се загрижени за приватноста.  

Завршни мисли 

Иако 2022 година беше година сериозно погодена од пазарот на мечки, тоа не го спречи растењето на популарноста на плаќањата за крипто. 

Можеме да видиме и дека крипто обезбедува остварливи алтернативни механизми за плаќање низ целиот свет. Спроведувањето на плаќањата во дигитални средства е приоритет за многу компании. Во наредните години, проценките сè уште одат во прилог на растот на крипто плаќањата. 

Останува да видиме какви изненадувања ќе донесат следните години. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.