Илјадници Сервери за Копање на Биткоин Стојат Неискористени во Спакувани Кутии

Речиси 250.000 до 500.000 рударски сервери сè уште се запечатени и спакувани во САД

  • North Star Computer објави банкрот во септември 
  • Крипто пазарот се соочува со континуиран пад, што доведува до пораст на цените на опремата за рударство биткоин 

Континуираниот пад на врвните криптовалути лошо се одрази на пазарот на крипто. Тековната „крипто зима“ беше многу груба за инвеститорите. Имаше континуиран пад на сите врвни криптовалути како Bitcoin и Ethereum. Опремата што се користеше за рударство беше исто така многу скапа, а производителите не можеа да ги исполнат барањата на скапата опрема за крипто-рударство до минатата година.

Сега имаше многу шокантно откритие од Мет Шулц, кој е извршен претседател на биткоин рударите чиста искра (CLSK); Според него, има речиси 250.000 до 500.000 рударски платформи кои сè уште се запечатени и спакувани во САД и ги потврдуваат вкупните бројки кои се 276.000 од овие неискористени сосема нови машини Итан Вера, кој е главен оперативен директор на рударската компанија Луксор технологија.

Luxor’s Vera, исто така, додаде дека „ограничениот простор на багажниците веднаш е достапен“ веќе една година откако, во мај 2021 година, Кина го забрани рударството на крипто целосно поради грижата за животната средина и ги испрати рударите да се собираат во САД и Казахстан, кои директно им дозволија на компаниите земјата која не го забрани рударството на крипто да ги зголеми нивните соодветни такси.

Шокантната вест беше дека North Star Computer Inc поднесе барање за стечај во септември. North Star Computer Inc е американска компјутерска компанија основана во 1976 година од Марк Гринберг и Чарлс Грант; тие се најефективните компјутери во светот и управуваат со центри за податоци кои се домаќини на компјутери за рударство.

Континуираното паѓање на цените на криптовалутите директно доведува до пораст на цените на рударските апаратури. Платформите за рударство се тешките парчиња машини и компјутери кои се користат за ископување крипто g, и тие бараат многу енергија за да функционираат, а во исто време се прилично скапи.

Експертите за причината зад „запечатените спакувани“ рударски платформи 

По веста за спакуваните илјадници машини под кутијата, многу експерти рекоа дека нема место за нив во центарот за податоци. Во меѓувреме, според други експерти, тековната критична состојба на пазарот на крипто и машините се многу скапи; затоа никој не ги купува, што ги води до спакувани кутии. 

Извршниот директор на Core Scientific (CORZ), Мајк Левит, рече во интервју дека „компанијата успеа да ја ревидира својата ценовна структура за основната стапка на такси за хостирање бидејќи побарувачката за лавици се зголеми. Core Scientific (CORZ), порано моќ и дигитална инфраструктура Acquisition Corp, е основана во 2017 година од Дениз Стерлинг. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.