Instagram ќе им Дозволи на Корисниците да Продаваат NFT

Mark Zuckerberg најави нова NFT функција на Instagram

NFT конечно влегуваат во мејнстримот по најновата објава на Mark Zuckerbergг. Корисниците наскоро ќе можат да креираат, произведуваат и продаваат NFT на платформата за споделување слики на Meta за социјалните медиуми, Instagram. Извршниот директор на Meta првично најави интеграција на незаменливи токени во текот на март 2022 година. Во мај 2022 година, компанијата започна со тестирање со избраните корисници.

Корисниците можат да иницираат тргување на и надвор од Instagram. Во моментов, NFT на платформата се поддржани од Blockchain како Polygon, Ethereum и Flow и поддржуваат Coinbase Wallet, Dapper Wallet, Trust Wallet, Rainbow и Metamask. Компанијата во иднина ќе додаде поддршка за паричникот Phantom и Blockchain Solana.

Друг гигант на социјалните медиуми, Twitter, најави интеграција на незаменливи токени во јануари 2022 година. Корисниците можат да ги прикажуваат своите NFT како профилни слики на платформата, иако функцијата беше достапна за претплатниците на Twitter Blue. Во најновиот развој, платформата ќе им овозможи на луѓето да тргуваат, купуваат или прикажуваат токени преку твитови. Во април 2022 година, Jack Dorsey, ко-основач и поранешен извршен директор на Twitter, го продаде својот „Прв твит NFT“ за 2,9 милиони долари.

Веб-прелистувачот Opera Mini неодамна влезе во просторот NFT. Компанијата објави дека ќе понуди NFT аналитичка алатка за филтрирање на автентични проекти. Ќе користи податоци надвор од синџирот преку извори на социјалните медиуми. Корисниците можат лесно да разликуваат оригинални и лажни проекти преку „Паметен филтер“ додека трепнеш.

Од една страна, NFT не е ништо друго освен „jpeg“ слика за повеќето луѓе во просторот, но има повеќе во него. Врвните колекции како Bored Ape Yacht Club (BAYC) му овозможуваат на сопственикот да заработи ApeCoin, оригиналното крипто средство во универзумот Bored Ape. „Yuga Labs“ го објави Метаверсот „Прво патување на Други страни“. Иако не е јасно дали креаторите ќе им дозволат на корисниците бесплатно да влезат во виртуелниот простор.

NFT може да биде што било во неговата дигитална форма, од слика до музика. Почнаа да се појавуваат случаи на употреба за да се зголеми нивната корисност во секторот. Луѓето можат да заработат хонорари од музичарите држејќи музички NFT. На пример, ако бендот генерира прилив на приходи преку нивната работа, токенот поврзан со нивниот албум ќе им обезбеди на имателите процентуално намалување од заработката.

Со ова ажурирање, Mark Zuckerbergг придонесе Web3 да стане реалност. Web3 ќе ги содржи сите аспекти од неговите претходници, Web1 и Web2, и ќе додаде монетизација и сопственост во сосема нов интернет. Новото ажурирање може да привлече многу корисници на Instagram. Meta платформите веќе се борат со месечниот број на активни корисници на нивните светови на Horizon Worlds. Овој потег може да биде експеримент пред да се интегрираат NFT во метаверзумот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.