Истрага за Крипто Измами Спроведена од Американски Конгресмен

Американските контролори се загрижени поради зголемената зачестеност на изнудата на крипто. Претставникот Раџа Кришнамурти ги прашува контролорите како ги чуваат и заштитуваат купувачите на криптовалути. На Конгресот му е потребна евакуација и заштита од лажните фази и збиднувања на компјутеризирани ресурси.

Комитетот, управуван од законодавниот делегат од осмата област на Илиноис, Раџа Кришнамурти, испрати писма до секретарот за финансии Џенет Јелен, претседателот на Комисијата за хартии од вредност Гери Генслер, претседателката на Федералната комисија за трговија Лина Кан и претседателот на Комисијата за тргување со фјучерси на стоки Ростин Бенам. 

Неговата порака дополнително отиде во фазите за размена на крипто, како што се Coinbase, FTX, Binance.US, Kraken и KuCoin, барајќи разјаснување на активностите преземени за проверка на изнудата и триковите што се распространети во областа.

Бидејќи сметките за зголемените трошоци и забрзувањето на богатството ги привлекуваат и стручните и почетните финансиски поддржувачи кон криптографските форми на пари, измамниците ја зголемија својата активност, составен Кришнамурти. 

Злоупотребата на крипто, погрешното претставување и триковите имаат потреба од Американски конгресмен

Одсуството на фокусна позиција за сигнализирање на сомнителни размени во поголемиот дел од времето, неповратноста на размената и ограниченото разбирање на многубројните клиенти и финансиски поддржувачи за основната иновација ја прават дигиталната валута омилена техника за размена за измамниците, додаде тој.

Конгресменот во своите писма дополнително гарантира дека националната влада не покажала напредок за да ги запре плановите за крипто шпекулации, дури и откако Федералната трговска комисија објави дека околу 1 милијарда долари се изгубени во крипто трикови оваа година. Истражувањето на FTC исто така покажа дека во 2021 година, 575 милиони долари од сите несреќи со крипто изнудување одговорени на FTC вклучуваат отворени врати за лажен потфат.

Загриженоста се прошири и на DeFi

Претставникот, кој очекува реакција до 12 септември, Понеделник, се огласи на Твитер за да го пријави преземениот потег, привлекувајќи критики од бесните Американци поради трикот со изнуда.

Одборот е исто така загрижен за бројните и неправилни патишта кои се достапни за измамниците за да имаат можност да ги наплатат украдените компјутеризирани ресурси.

Ова доаѓа истовремено кога ФБИ ги предупреди финансиските поддржувачи на веројатни трикови на фазите на DeFi. Како што се проширува пазарот на крипто, така ќе се зголемува и количината на агитатори кои се надеваат дека ќе ги искористат слабите финансиски поддржувачи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display