Јапонија е Подготвена да Инвестира во Метаверс и НФТ

Јапонија ќе инвестира во дигитална трансформација, NFT и метаверзни услуги

Во понеделникот, премиерот на Јапонија, Фумио Кишида, во својот говор за политиката откри дека Јапонија планира да инвестира во дигитална трансформација, вклучително и незаменливи токени ( NFT ) и метаверзни услуги. 

Јапонија постојано ги објавува инвестициите во дигитална трансформација, додавајќи даночни стимулации за фирмите кои ја сфаќаат дигиталната иднина. Во говорот на премиерот во парламентот на земјата, Кишида откри дека земјата ќе продолжи да се концентрира на „поддршката на општественото наметнување на виртуелната технологија“ и ќе ги „објавува напорите за зголемување на искористеноста на Web3 услугите кои користат Метаверс и NFT .“

Федералниот напад на земјата врз Web3 минува низ тренд на официјални лица кои преземаат чекори за наметнување на услуги поврзани со Web3 во Јапонија наместо да го следат општиот административен пат по кој политиките мора постојано да патуваат. 

Нова адвокатска канцеларија Web3

Надлежноста на Кишида ново формираше адвокатска канцеларија Web3 под Министерството за економија, трговија и индустрија (МЕТИ), која е фокусирана на донесување закони за бавниот развој на блокчејн во земјата.

Во април, работната група воведена од Либерално-демократската партија на Кишида и водена од политичарот Акихиса Шиозаки издаде „ Бела книга на NFT “, која го нарече Web3 „новата поделба на виртуелната економија“ и ги истакна плановите за подобрување на националниот план на Web3.

METI, исто така, наводно бара понуда да предложи даночни ослободувања на крипто фирмите во Јапонија за да ги привлечат да го одржуваат својот бизнис во Јапонија и да ја напојуваат растечката Web3 индустрија во земјата во иднина.

Завршувајќи го својот говор, тој рече дека „во последните неколку години, преживеав многу локации и имав директен разговор со многу луѓе. Факт е дека земјата доживува многу проблеми, но во исто време чувствувам дека почнуваат да се случуваат многу транзиции и трансформации за иднината“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.