Јужна Кореја ја Лансираше Репликата на Метаверс на Сеул

Како дел од тригодишните напори за проширување на своите јавни услуги, Metaverse Seoul ќе им овозможи на корисниците да ги носат своите аватари во даночните канцеларии, да имаат пристап до советување за млади и да читаат е-книги

Јужна Кореја го доведува Сеул до метаверс, лансирајќи виртуелна реплика на главниот град со цел да ги подобри своите јавни услуги, објави во понеделникот Форкаст.

Познат како Metaverse Seoul, виртуелниот свет се проценува дека ќе биде завршен до 2026 година. Почетната фаза ги повикува граѓаните да користат аватари за да добијат одговор на нивните даночни прашања, да пристапат до советување за млади, да најдат поддршка за малите бизниси, па дури и да читаат е-книги .

Во идните фази, виртуелниот свет ќе се прошири на услуги за недвижен имот и странски инвеститори, инкорпорирајќи ја проширената реалност за управување со општинската инфраструктура. Исто така, планира да воведе блокчејн технологии, вклучително и криптовалути.

Јужна Кореја ги проширува своите метаверзни иницијативи како дел од својата политичка иницијатива „Дигитален нов договор“. Во февруари 2022 година, нацијата објави планови да одвои околу 200 милиони долари за финансирање проекти со метаверзи, давајќи грантови на универзитети и компании за да помогнат во проширувањето на нивните технологии. Банката на Кореја, исто така, наводно го завршила тестот на дигиталните валути на централната банка во ноември .

Јужна Кореја не е единствената земја што прави значителни инвестиции во метаверс. Во октомври, премиерот на Јапонија, Фумио Кишида, ги претстави плановите на земјата да инвестира во незаменливи токени (NFT) и услуги на метаверс.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.