Јужна Кореја посочи дека пасошот на бегалецот До Квон е сè уште валиден – неговата локација е непозната

На Квон му е издадена „црвена потерница“ од Интерпол

На Квон му е издадена „црвена потерница“ на Интерпол со која се бара негова екстрадиција по обвиненијата покренати од Јужна Кореја поврзани со уништувањето на проектот за криптовалути Terra Luna што самиот тој го основал.

Министерството за надворешни работи на Јужна Кореја посочи дека пасошот на Terraform Labs Pte. основачот Квон До-Хјунг останува валиден, поради шпекулациите во локалните медиуми дека истекол, што го спречува да патува бидејќи се соочува со повици да биде екстрадиран по обвиненијата поврзани со колапсот на неговиот проект за криптовалути во месец Мај, 2022 година.

Локацијата на главниот извршен директор на Terraform Labs, познат како До Квон, е непозната, но Министерството за надворешни работи во коментарите за Форкаст предложи неговиот патен документ да важи уште две недели, според стандардните процедури.

Министерството издаде известување за „неможност да се достави“ за Do Kwon на својата веб-страница на 5 октомври, откако побара од шефот на Terra доброволно да им го достави пасошот на властите. Известувањето истекува на 19 октомври, денес, но постои одолговлекување за Квон уште две недели за враќање на патната исправа пред да биде поништена. Локалните медиуми објавија дека пасошот истекол денес, на 19 октомври.

„Мислам дека првичниот [медиумски извештај] беше погрешен“, изјави претставник на канцеларијата за пасоши на Министерството за надворешни работи за Форкаст во телефонско интервју. „Не се две недели од известувањето, туку две недели од прекинот на известувањето“, рече функционерот, кој одби да биде именуван, цитирајќи ја политиката на министерството.

Сепак, функционерот додаде дека министерството не коментира конкретни случаи на поединци од причини за приватност и дека објаснувањето ги опфаќа општите процедури за поништување на пасош.

Министерството одби да го коментира правниот статус на Квон како јужнокорејски државјанин во странство кога ќе му биде откажан пасошот. Официјалниот претставник на министерството рече дека поединецот сепак може доброволно да се врати во Кореја по откажувањето со поднесување барање за патување во јужнокорејска амбасада.

Форкаст побарал коментар од Terraform Labs и Do Kwon за статусот на поништување на неговиот пасош, но не добил одговор во моментот на објавувањето.

Во интервју за Unchained Podcast во вторникот, Квон рече дека откажувањето на неговиот пасош не е нешто за што би требало да биде загрижен.

„Во секој случај не го користам… Така што не можам да видам како тоа ми прави разлика“, рече Квон, кој одби да каже дали има патни документи издадени од други земји. Квон претходно живеел во Сингапур и во интервјуто рече дека има добри причини да не каже каде живее сега.

„Главната причина зошто не сакам да зборувам за мојата локација за медиумите е затоа што кога се случи несреќата во мај, имаше многу ситуации кога личната безбедност ми беше загрозена“, рече Квон. Тој рече дека медиумите шират дезинформации и лажни вести за него.

„Би читале медиумски извештаи како „Квон е во бегство“, што апсолутно не е точно“. рече тој во интервјуто. Квон рече дека неговото првично преселување во Сингапур претходи на каков било знак за колапс на Terra-LUNA – „Поминавме низ соодветни процедури за да ги платиме сите преостанати даноци [во Јужна Кореја] и аплициравме (за) визи за вработување во Сингапур и такви работи. .“

Долго време се претпоставуваше дека Квон сè уште е во Сингапур, но локалните власти минатиот месец соопштија дека тој не бил во градот-држава.

За време на неговото интервју, Квон, исто така, упати јавно извинување до оштетените од падот на стабилноста на криптовалутата Terra , која се проценува дека збришала пазарна капитализација на крипто во вредност од над 60 милијарди американски долари, заедно со средствата на стотици илјади инвеститори. 

„Жал ми е“, рече шефот на Тера. „Верував во статусот на UST (Terra stablecoin) и разбирам дека моите верувања и изјави за тоа колку би бил стабилен и безбеден UST, наведоа многу трговци и инвеститори кои без предходна едукација успеаја да ги разберат сложените економски механизми што го поткрепуваат UST, па стекнаа доверба во системот, кој за жал на крајот не успеа“.

Наводи

Претстојното поништување на патните исправи на Квон произлегува од тековната истрага на јужнокорејското обвинителство за колапсот на Тера-ЛУНА.

Тие издадоа налог за апсење и побараа „црвено известување“ од Интерпол – со кое се бара од органите на редот ширум светот да го лоцираат и привремено да го уапсат Квон, кој го чека екстрадиција, предавање или слична правна постапка.

Квон, кој за интервујто Unchained изјави дека не слушнал ништо од Интерпол, се бара под повеќе обвиненија во Јужна Кореја, вклучително и измама и прекршување на Законот за пазари на капитал.

Обвинителите го покренаа последното обвинение за тврдењето дека криптовалутата LUNA на Terra е обезбедување на инвестициски договор , што би ја направило Terraform Labs нерегистриран издавач на хартии од вредност. 

Квон го оспорува тоа тврдење. „Ние не мислиме дека ниту едно од обвиненијата што се однесуваат на Законот за пазари на капитал е применливо бидејќи ставот на владата беше дека криптовалутите не треба да се регулираат со Законот за пазари на капитал, дека тие не се хартии од вредност“, рече тој во Unchained.

До оваа година, главниот финансиски регулатор на Јужна Кореја, Комисијата за финансиски услуги (FSC) изјави дека криптовалутите не се финансиски средства .

Меѓутоа, неодамна гувернерот на Службата за финансиски надзор, агенција под FSC,  рече дека криптото може да се оценува како хартии од вредност и дека обвинителите исто така имаат право да ја донесат таа одлука.

Засега, криптовалутите не се официјално класифицирани од страна на јужнокорејската влада како финансиски инвестиции, но земјата развива нова регулатива која би ги категоризирала на две: безбедносни и небезбедни криптовалути.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *