Како да го Чувате Вашиот Биткоин

Приватни клучеви што ви се потребни за да пристапите до вашата адреса на биткоин

Исто како и со вашата банкарска сметка или физички паричник, ви треба место за складирање на вашиот биткоин откако ќе го купите.

Биткоинот се чува во дигитални паричници – еден вид компјутерски софтвер кој се поврзува со мрежата на Биткоин. Исто како што банкарските картички имаат броеви на сметки, дигиталните паричници имаат единствена адреса што може да се сподели со другите кога правите трансакции.

Оваа единствена адреса е пократка, поупотреблива верзија на вашиот клуч. Се состои од помеѓу 26 и 35 случајни алфанумерички знаци и обично се појавува во оваа форма: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa.

Вреди да се каже дека секоја буква и број во оваа адреса се важни. Секогаш проверувајте ја адресата на Bitcoin пред да испраќате или примате средства.

Чувајте ги приватните клучеви за биткоин

Покрај јавниот клуч, адресата на Биткоин има и приватен клуч. И како што сугерира името, овој клуч не треба да се дели со никого. Секој што има пристап до вашиот приватен клуч може лесно да пристапи до вашиот паричник и да ги украде вашите средства. Слично на тоа, ако не успеете безбедно да го зачувате вашиот приватен клуч и го изгубите, големи се шансите дека никогаш нема да можете да го вратите вашиот биткоин.

Лесен начин да ги разберете јавните и приватните клучеви е да размислите за вашиот јавен клуч како вашата домашна адреса. Секој може да го види и да го користи за испраќање испораки до вашата куќа, или во овој случај, трансакции. Вашиот приватен клуч е како клучот од вашата влезна домашна врата. Тоа е нешто што само вие сакате да го поседувате, а тоа е она што ги спречува другите луѓе да можат да пристапат до содржината на вашиот дигитален паричник.

Приватен клуч се користи за да се потврди дека го поседувате јавниот клуч. Тоа ви овозможува да пристапите до вашиот паричник и да се одјавите на трансакциите. Некои паричници автоматски генерираат безбедна фраза за семе; збир на зборови кои ви дозволуваат да го отклучите вашиот паричник ако ги изгубите клучевите. Испечатете ја оваа фраза или напишете ја на парче хартија и чувајте ја на безбедно место. Никогаш не фотографирајте и не правете снимка од екранот на вашите основни зборови.

Видови биткоин паричници

Исто така, како и кај банкарските сметки, постојат различни типови на паричници за складирање на вашиот биткоин, а секој нуди свој сет на добрите и лошите страни. Во широка смисла, постојат две главни категории на биткоин паричници:

  • Жешки паричници: Овие типови на биткоин паричници се поврзани на интернет и обично се достапни на интернет или на вашиот паметен телефон.
  • Ладни паричници: до овие типови биткоин паричници не може да се пристапи преку интернет. Тие често вклучуваат физички уреди (како USB стик), каде што биткоинот и другите криптовалути можат безбедно да се складираат офлајн.

Жешки паричници

Иако релативно помалку безбедни, топлите паричници се најпопуларни во светот на крипто поради нивната погодност. Бидејќи жешките паричници се веќе поврзани на интернет, тоа значи дека луѓето можат брзо да пристапуваат и да разменуваат средства – нешто што е важно ако сакате да правите брзи занаети кога се движи крипто-пазарот. Некои популарни примери во оваа категорија вклучуваат мобилни паричници (на пример, BitPay ), веб или онлајн паричници (на пример, Coinbase ) и десктоп паричници (на пример, Bitcoin Core ).

Кога ќе се регистрирате на платформа за тргување со криптовалути, автоматски ќе се креира веб-паричник за да го складирате вашиот биткоин. Една од лошите страни на користењето веб-паричници на платформите за размена е дека вашите приватни клучеви ги чува трето лице. Се сеќавате на аналогијата на клучот од влезната врата? Сега, замислете некој друг да го поседува клучот од вашата куќа. Ако сакале, сопственикот на клучот може да одлучи да ве заклучи или некој би можел да упадне без ваше знаење ако сопственикот дозволи клучот да се лизне во погрешни раце.

За да ги поставиме работите во перспектива, во 2019 година, берзата Cryptopia со седиште во Нов Зеланд беше хакирана, а повеќе од 17 милиони долари во етер и други криптовалути беа украдени, принудувајќи ја берзата да се затвори. Поранешен вработен во берзата исто така беше осуден за кражба на 170.000 долари во крипто со создавање копии од приватните клучеви на Cryptopia и нивно зачувување на USB. Ова му овозможи пристап до над 100 милиони долари во крипто.

Од друга страна, паричникот за размена на интернет е веројатно најлесниот за поставување и употреба, а некои водечки централи сега имаат осигурителни фондови за да ги компензираат корисниците во случај на хакирање. Сепак, вреди да се напомене дека на ова не треба да се потпира исклучиво.

Како што споменавме претходно, постојат и мобилни и десктоп паричници (инаку познати како софтверски паричници) кои ви даваат поголемо ниво на контрола и безбедност. За разлика од паричниците создадени од крипто централите, повеќето мобилни и десктоп паричници ви даваат пристап до вашите приватни клучеви. Но, тоа исто така значи дека ако вашиот мобилен телефон е хакиран или украден, крадецот можеби ќе може да добие копија од вашиот паричник и вашиот биткоин. Според тоа, софтверските паричници бараат поголеми безбедносни мерки на претпазливост. Electrum и Exodus се примери на софтверски паричници.

Пред да преземете кој било софтверски паричник, погрижете се да спроведете сопствена анализа и да ги прочитате прегледите на другите клиенти. Исто така, потврдете дека преземате легитимна копија од вистински паричник. Некои сомнителни програмери создаваат клонови на различни крипто веб-страници и нудат преземања бесплатно, што доведува до можност за хакирање.

Ладни паричници

Ладните паричници како што се хардверските или хартиените паричници се најбезбедните опции кога станува збор за складирање на вашиот биткоин. Овие се целосно офлајн производи и не може да се пристапи преку Интернет; што значи дека некој ќе мора да биде на истата физичка локација како и паричникот за да го украде. Меѓутоа, кога користите онлајн генератор на хартиени паричник, важно е да се забележи дека некои може да претставуваат безбедносен ризик затоа што и верувате на веб-локацијата со генерирање клучеви. Ако користите еден, проверете дали кодот нема задни врати (начини како развивачите на веб-локации да ги видат вашите клучеви).

Овие се препорачуваат ако планирате да го држите вашиот биткоин долго време и не планирате често да тргувате со него. Но, уште еднаш, ако го изгубите хардверскиот паричник, вашиот биткоин може да се изгуби освен ако не сте чувале сигурни резервни копии од клучевите. Некои големи инвеститори ги чуваат своите хардверски паричници на безбедни локации како што се банкарски трезори. Trezor и Ledger се забележителни примери на водечки даватели на хардверски паричник.

Ако не можете да одлучите со кој паричник да одите, не грижете се. Многу сериозни инвеститори на биткоин користат хибриден пристап и го држат мнозинството од своето крипто богатство офлајн во ладни паричници, додека одржуваат помала рамнотежа на трошење на веб или онлајн паричник. Ова е најдобрата ситуација во двата света и онаа што гарантира дека вашиот биткоин е безбедно складиран.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.