Како да ја Прочитате Книгата за Нарачки

Што се случува позади сцената на вашата омилена крипто валута

Потребни се двајца за танго, а исто така и во светот на трговијата со крипто, каде што динамична врска помеѓу купувачите и продавачите е секогаш прикажана во нешто што се нарекува книга за нарачки .

Алатка која визуелизира листа во реално време на ненаплатени нарачки за одредено средство, книгите за нарачки ги претставуваат интересите на купувачите и продавачите, нудејќи прозорец кон понудата и побарувачката.

Но, иако сите книги за нарачки служат за истата цел, нивниот изглед може малку да се разликува меѓу размените. Генерално, сите тие се изградени со истите карактеристики и функции.

Примери од Coinbase Pro, Binance, Bitfinex и Kraken се прикажани подолу:

CoinDesk - Непознат

За да ви биде полесно да читате книги за нарачки, од суштинско значење е да се разберат четирите главни концепти: понуда , побарувањеизнос и цена . Овие информации се прикажани на двете страни од книгата за нарачки познати како страна на купување и продавање .

За потребите на ова објаснување, ќе ја користиме книгата за нарачки BTC/USD од една од најголемите светски берзи за криптовалути, Bitfinex.

Цена и износ

Иако двете страни прикажуваат спротивставени информации, концептите на износ (исто така наречени големина) и цена се релевантни за двете. Едноставно кажано, износот и цената по нарачка ги прикажува вкупните единици на криптовалутата што треба да се тргува и по која цена се вреднува секоја единица.

Во примерот подолу има отворена нарачка за купување во износ од 20,24 по цена од 8218,50 долари.

CoinDesk - Непознат

Ова значи дека субјектот кој ја отворил оваа нарачка би сакал да купи 20,24 единици биткоин по цена од 8.218,50 долари по единица.

Во книгата за нарачки на Bitfinex, ќе ги видите и термините „брои“ и „вкупно“.

Броењето се однесува на тоа колку нарачки се комбинирани на ова ниво на цена за да се создаде износот, додека вкупниот број е едноставно тековен збир од комбинираните износи.

Страната за купување

Страната за купување ги претставува сите отворени налози за купување под последната тргувана цена.

Оваа понуда од купувачот е позната како „понуда“. Тоа ефективно го изразува интересот на трговецот, наведувајќи нешто како: „Јас наддавам за X единици што ги поседувате по одредена цена со надеж дека ќе ги купите“.

Откако понудата ќе се усогласи со соодветен налог за продажба, трговијата може да се воспостави.

Кога има изобилство на нарачки за купување (побарувачка) на одредено ниво на цена, се формира нешто познато како ѕид за купување .

Ѕидовите за купување имаат ефект врз цената на средството бидејќи ако големата нарачка не може да се пополни, ниту може да се купат нарачки по пониска понуда. Цената нема да може дополнително да тоне бидејќи нарачките под ѕидот не можат да се извршат додека не се исполни големата нарачка – за возврат помагајќи му на ѕидот да дејствува како краткорочно ниво на поддршка.

CoinDesk - Непознат

Во примерот погоре, можеме да видиме голема нарачка од 500,2 BTC единици кои чекаат да бидат пополнети со понуда од 6263 долари.

Бидејќи нарачката е прилично голема (голема побарувачка) во споредба со она што се нуди (мала понуда), нарачките со пониска понуда не можат да се пополнат додека оваа нарачка не се исполни – создавање ѕид за купување.

Во овој случај, ѕидот за купување му помага на нивото на цена од 6.263 долари на биткоинот да дејствува како краткорочна поддршка.

Продажната страна

Спротивно на тоа, страната на продажба ги содржи сите отворени налози за продажба над последната тргувана цена.

Оваа цена е позната како „прашање“. Во него пишува: „Барам некој да купи X единици што ги поседувам по одредена цена“.

Спротивно на ѕидот за купување се формира кога има изобилство на налози за продажба (набавка) на одредено ниво на цени, познато како ѕид за продажба . Ако има многу голема нарачка за продажба која веројатно нема да се исполни поради недостаток на побарувачка на одреденото ниво на цени, тогаш нарачките за продажба по повисока цена не можат да се извршат – затоа нивото на цената на ѕидот станува краткорочен отпор.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Заклучок

Сè на сè, книгата за нарачки му дава можност на трговецот да донесува поинформирани одлуки врз основа на интересот за купување и продавање на одредена криптовалута.

Во суштина, тој обезбедува поглед „зад сцената“ на понудата и побарувачката во живо што може да открие нерамнотежа на нарачките, манипулации на пазарот и зони за поддршка/отпор – сето тоа може да се искористи во корист на вешт трговец.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.