Како да Направите, Купите и Продавате NFT

Научете како и од каде да купите, да ги продадете или како да направите сами свој NFT

(NFT) се уникатни колекционерски крипто средства кои постоеле уште во 2012 година, кога за прв пат се појавил концептот на обоени монети во Биткоин. Овие монети беа едноставно сатоши – мали фракции од биткоин – означени или „обоени“ со различни информации што може да ги поврзат монетите со средства од реалниот свет. Пример за ова може да биде „овој сатоши претставува 500 долари од канцеларијата на Џон До во Њујорк“. Меѓутоа, во најголем дел, обоените монети се користеа за креирање и тргување со уметнички дела како дигитални картички на Counterparty, платформа за тргување, изградена врз блокчејнот на Биткоин.

Овие цртани слики од жаби адаптирани од вирални интернет мемиња беа некои од најраните примери на уникатни дигитални уметнички дела поврзани со крипто токени. Ова го отвори патот за замислување и создавање на нови незаменливи токени стандарди – збир на блокови на блокчејн кои им овозможуваат на програмерите да создадат свои NFT.

NFTs може да се користат за да се претстават буквално секаков вид реални или нематеријални ставки, вклучувајќи:

 • Уметничко дело
 • Виртуелни ставки во видео игрите како што се скинови, виртуелна валута, оружје и аватари
 • Музика
 • Колекционерски предмети (на пр. картички за дигитално тргување)
 • Токенизирани средства од реалниот свет, од недвижен имот и автомобили до тркачки коњи и дизајнерски патики
 • Виртуелна земја
 • Видео снимка од спортски моменти

Како да направите NFT

Правењето сопствен NFT, без разлика дали тоа е GIF или слика, е релативно јасен процес и не бара големо познавање на крипто индустријата. Уметничкото дело NFT може да се користи и за создавање колекционерски предмети како комплети картички за дигитално тргување.

 • Тек од Dapper Labs
 • Трон
 • EOS
 • Полкадот
 • Тезос
 • Космос
 • ВОСОК

Секој блокчејн има свој посебен стандард за токени NFT, компатибилни услуги за паричник и пазари. На пример, ако правите NFT на врвот на Binance Smart Chain , ќе можете да ги продавате само на платформи што поддржуваат средства на Binance Smart Chain. Ова значи дека нема да можете да ги продавате на нешто како VIV3 – пазар базиран на блокчејн Flow – или OpenSea кој е NFT пазар базиран на Ethereum.

Бидејќи Ethereum го има најголемиот NFT екосистем, еве што ќе ви треба за да направите сопствено уметничко дело, музика или видео NFT на блокчејнот Ethereum:

 • Паричник Ethereum што поддржува ERC-721 (стандард за токени NFT базиран на Ethereum), како што се MetaMask , Trust Wallet или Coinbase Wallet.
 • Доволно етер ( ЕТХ ) за плаќање на таксите за гас. Ако користите паричник Coinbase, можете да купите етер од платформата со американски долари, британска фунта и други валути. Во спротивно, ќе треба да купите етер од размена на криптовалути.

Откако ќе ги имате сите овие работи, постојат голем број на NFT-центрични платформи кои ви дозволуваат да го поврзете вашиот паричник и да ја поставите вашата избрана слика или датотека што сакате да ја претворите во NFT.

Makersplace , исто така, ви дозволува да направите свои NFT, но мора претходно да се регистрирате за да станете наведен изведувач на платформата.

OpenSea, Rarible и Mintable имаат копче „креирај“ во горниот десен агол.

Еве како функционира процесот на OpenSea, моментално најголемиот NFT пазар базиран на Ethereum.

Со кликнување на копчето „креирај“ (сино) ќе ве однесе до екранот што бара од вас да го поврзете вашиот паричник базиран на Ethereum. Откако ќе ја внесете лозинката за паричникот кога ќе ви биде побарано, таа автоматски ќе го поврзе вашиот паричник со пазарот. Можеби ќе треба дигитално да потпишете порака во вашиот паричник Ethereum за да докажете дека ја поседувате адресата на паричникот, но тоа е само случај да кликнете за да продолжите.

Дигитално потпишување на порака не бара такса, тоа е само за да покажете дека имате сопственост над паричникот.

Следниот чекор на OpenSea е да изберете „мои колекции“. Од таму, кликнете на синото копче „креирај“ како што е прикажано подолу.

CoinDesk - Непознат

Ќе се појави прозорец кој ви овозможува да го поставите вашето уметничко дело, да додадете име и да вклучите опис.

Овој дел во суштина е само што креирате папка за да влезат вашите новосоздадени NFT.

CoinDesk - Непознат

Откако ќе доделите слика за вашата колекција, таа ќе се појави како што е прикажано подолу (сино). Потоа ќе треба да додадете слика на банер на страницата со кликнување на иконата со молив во горниот десен агол (црвена).

CoinDesk - Непознат

Вашата страница треба да изгледа како на сликата подолу.

Сега, вие сте подготвени да го направите вашиот прв NFT. Кликнете на копчето „Додај нова ставка“ (сино) и потпишете друга порака користејќи го вашиот паричник.

CoinDesk - Непознат

Ќе пристигнете во нов прозорец каде што можете да ја поставите вашата NFT слика, аудио, GIF или 3D модел.

На OpenSea и на многу други пазари, исто така имате можност да вклучите посебни карактеристики и атрибути за да го зголемите недостатокот и уникатноста на вашиот NFT. Креаторите имаат дури и можност да вклучат содржина што може да се отклучува и која може да ја гледа само купувачот. Ова може да биде сè, од лозинки до пристап до одредени услуги до кодови за попуст и информации за контакт.

CoinDesk - Непознат

Откако ќе завршите, кликнете „креирај“ на дното и потпишете друга порака во вашиот паричник за да го потврдите создавањето на NFT. Уметничкото дело потоа треба да се појави во вашата колекција.

Колку чини да се направат NFT?

Иако не чини ништо да се направат NFT на OpenSea, некои платформи наплатуваат надомест. Со платформите базирани на Ethereum, оваа такса е позната како „ гас “. Гасот Етереум е едноставно количество етер што е потребно за извршување на одредена функција на блокчејнот – во овој пример, тоа би било додавање на нов NFT на пазарот. Цената на гасот варира во зависност од застојот на мрежата . Колку е поголем бројот на луѓе кои вршат трансакција на вредност преку мрежата во дадено време, толку е поголема цената на надоместоците за гас и обратно.

Врвен совет : Надоместоците за гасот Ethereum се значително поевтини во просек за време на викендот кога помалку луѓе вршат трансакција со вредност преку мрежата. Ова може да помогне да се намалат трошоците ако наведувате повеќе NFT за продажба.

Како да купите NFT

Пред да брзате да купите NFT, има четири работи што треба прво да ги земете во предвид:

 • Од кој пазар имате намера да ги купите NFTs?
 • Кој паричник треба да го преземете за да се поврзете со платформата и да купите NFT?
 • Со која криптовалута треба да го финансирате паричникот за да ја завршите продажбата?
 • Дали NFT-ите што сакате да ги купите се продаваат во одредено време, т.е. преку пакет или уметничка капка?

Како што веројатно може да претпоставите до сега, одредени NFT се достапни само на одредени платформи. На пример, ако сакате да купите NBA Top Shot пакети, ќе треба да отворите сметка со NBA Top Shot, да креирате паричник Dapper и да го финансирате или со USDC stablecoin или со поддржани опции за фиат валута. Исто така, ќе мора да почекате да се објави едно од капките на пакетите со картички и да ја испробате вашата среќа во обидот да ги купите пред да се распродадат.

Пакетите и уметничките капки стануваат сè почести како метод за продажба на дефицитарни NFT на публика од гладни купувачи. Овие падови вообичаено бараат од корисниците претходно да се регистрираат и да ги финансираат своите сметки за да не ја пропуштат можноста да купат NFT кога ќе се откажат. Пакетите и уметничките капки може да завршат за неколку секунди, така што треба да имате сè подготвено пред време.

Како да продавате NFTs

За да ги продавате вашите NFT на пазар, ќе треба да ги лоцирате во вашата колекција, да кликнете на нив и да го пронајдете копчето „продава“. Со кликнување на ова ќе се однесете до страницата со цени каде што можете да ги дефинирате условите за продажба, вклучително и дали да организирате аукција или да продавате по фиксна цена.

Етер и другите токени ERC-20 се најчестите криптовалути за кои можете да ги продавате вашите NFT, меѓутоа, некои платформи го поддржуваат само мајчин токен на блокчејнот на кој се изградени. VIV3 , на пример, е пазар на блокчејн Flow и прифаќа само токени FLOW .

Со кликнување на копчето „уреди“ до сликата на колекцијата на OpenSea, потпишувајќи ја пораката користејќи го вашиот паричник и лизгајќи надолу, имате можност да програмирате во авторски права и да изберете кој токен ERC-20 сакате да го добиете за продажба на NFT. Хонорарите им овозможуваат на креаторите на NFT да заработат провизија секој пат кога средството се продава на ново лице. Ова има потенцијал автоматски да создаде доживотни пасивни текови на приходи за уметниците и другите создавачи на содржини благодарение на паметните договори.

CoinDesk - Непознат

Листата на NFT на пазар понекогаш бара надомест за да се заврши процесот. Иако тоа не е случај со секоја платформа, тоа е нешто на што треба да се внимава кога се создаваат NFT.

Каде да купите NFT

За крипто трговците кои првенствено се заинтересирани за купување NFT, еве список на најпопуларните NFT пазари во 2021 година:

 • OpenSea
 • Rarible
 • SuperRare
 • Nifty Gateway
 • Foundation
 • Axie Marketplace
 • BakerySwap
 • NFT Showroom
 • VIV3
CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Дали е сега добро време за купување и продавање NFT?

Лудилото NFT е далеку од завршено. Големите брендови и познати личности, како што се УФЦ и Шон Мендез , објавија или потпишаа договори за ослободување на сопствените незаменливи средства, па дури и девојката на Илон Маск, Грајмс , скокна во вагонот продавајќи дигитални уметнички дела во вредност од речиси 6 милиони долари за неколку минути.

Интересот за NFT и понатаму останува силен, при што продажбата на NFT во текот на првите 5 дена од 2022 година достигна 700 милиони долари на OpenSea – главно поттикната од колекциите Bored Ape Yacht Club (BAYC) и Mutant Ape Yacht Club (MAYC) . Со повеќе блокчејн кои се натпреваруваат да произведат подобри NFT услуги и растечки опсег на платформи за избор, сега е одлично време да учествувате во просторот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.