Како GameFi Може да ги Трансформира Традиционалните Игри?

Секторот за игри не ги наградува гејмерите

Со развојот на метаверс секторот од водечките технолошки компании ширум светот, индустријата за игри станува се посилна од ден на ден. Зголемената продажба на VR/AR уредите значително придонесе за приходите. Но, елементот што недостасува за монетизација во традиционалните игри, за разлика од крипто игрите, останува една од водечките теми за дискусија.

Неодамна, извршниот директор на Animoca Brands, Јат Сиу, се појави во интервју со извршниот директор на TDefi за време на идниот Blockchain самит. Тој вели дека „лавовскиот дел од приходите од игри го ставаат промоторите и огласувачите како Apple и FB наместо гејмерите или дури и гејмерските организации“. Тој истакна дека GameFi ќе стане водечки елемент за привлекување корисници во метаверзумот.

Тој рече дека „Метаверс нема да биде единствен простор, туку комбинација од повеќе меѓусебно поврзани дигитални светови, што на крајот ќе создаде мултиверзум“. GameFi ќе игра огромна улога во изградбата на виртуелни економии и дигитална сопственост. Тој исто така додаде дека во моментов нивните операции се фокусирани на развој на дигитални простори. Организацијата собра 78 милиони долари за отворен концепт на метаверс во текот на јули, 2022 година.

Тој понатаму објасни дека, како и вредноста на блокчејнот Ethereum не може да се одреди само врз основа на неговите надоместоци за гас, туку според неговата корист како целина. Слично на тоа, не можеме да ја измериме вредноста на метаверс преку еден или два елементи. Треба да се пресмета како целина.

Според извештајот, секторот за игри генерирал 198,4 милијарди долари во 2021 година. Бројот се очекува да расте до крајот на 2022 година. Apple и Meta остануваат водечки организации во однос на генерирањето приходи. Apple наплаќа 30% такси за сите апликации достапни на платформата. Сепак, успеа да генерира голем дел од приход преку приходите од игри.

Epic Games поднесе тужба против Apple во мај 2021 година. Во него се тврдеше дека технолошкиот гигант игра монополски практики на пазарот. Apple го отстрани Fortnite од App Store откако Epic Games одлучи да ги насочи своите клиенти на алтернативни начини на плаќање. Сепак, пресудата одлучи дека производителот на iPhone не може да практикува такви практики на пазарот.

Во 2019 година, Apple оствари 2 милијарди долари повеќе приходи од Microsoft, Nintendo, Sony и Activision заедно. На 18 јануари 2022 година, компанијата го презеде Activision со договор од 69 милијарди долари. Nvidia разви Omniverse, метаверс платформа за развој на метаверс апликации. 

Ова се само неколку примери за тоа како технолошките титани го развиваат метаверзумот низ целиот свет. Со интеграцијата на GameFi во дигиталните светови, тој сигурно ќе стане индустрија која ниеден корисник не сака да ја пропушти.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.