Како ке Изгледа и ке се Спроведе Законот во Метаверс

Метаверс – Заплеткана Виртуална Мрежа

Тековните и потенцијалните апликации на метаверзумот се бескрајни, но новата дигитална област покрена нови прашања со кои се соочија правните професионалци во различни улоги. Putro Harnowo повторно ги прикажува ставовите на технолошките експерти кои присуствуваа на неодамнешниот настан во индустријата.

Метаверс го привлече вниманието како неограничен свет во кој може да се движите и истражувате како виртуелна реалност. Овој зголемен свет се јавува преку видот во форма на дисплеј поставен на глава, кој работи заедно со аудио или хаптички сензорни повратни информации што се извлекуваат од уредите што ги носи корисникот. Сингапурскиот TechLaw.Fest 2022 се обиде да одговори на новите прашања што се појавуваат во новиот простор со собирање на добро познати експерти за да понудат можни решенија за поставените предизвици.

„Мораме да ја разгледаме рамнотежата помеѓу овозможување на метаверзумот и неговите компоненти да се развијат со соодветни мерки за поттикнување, а исто така и заштита преку регулатива“, вели Стенли Лаи, партнер и раководител на практиката за ИС во Сингапурската адвокатска фирма Allen & Gledhill. „Успехот и штетата произлегуваат од злоупотреба и експлоатација. Рамнотежа може да се постигне само со конвергенција на незаконските права, технологии, како и можноста за нови еволуирачки права и обврски“.

Во прашањата за ИС, прашањата за авторските права, заштитните марки и правата на личноста станаа енигми кои се испреплетени со децентрализирани технологии. Нерегулираната содржина, исто така, им нанесе штета на нејзините корисници, покрај тешкотиите со спроведувањето надвор од просторот на платформата. За оние кои бараат и моментално се вклучени во проектот metaverse, договорниот интерфејс, ублажувањето на ризикот од одговорност и законите за приватност на податоците се меѓу првите што размислуваат.

„Да се ​​биде адвокат за ИС и комерцијални парници повеќе од 25 години, видов дека нашите професионални улоги постепено се развиваат“, вели Лаи. „Адвокатите кои практикуваат во оваа област сега треба да бидат олицетворение на експертизата и регулативата за содржината на ИС, заштитата на податоците и облигационото право“.

Анализа на правата на ИС

Претходно оваа година, Хермес го тужеше дигиталниот уметник Мејсон Ротшилд за продажба на колекции на NFT наречени MetaBirkins, кои беа наменети да бидат игрива апстракција на постоечката знаменитост на модната култура, познатиот Хермес Биркин, во метаверзумот. Лимитираното издание на NFT беа продадени за 450 УСД кон крајот на минатата година, собирајќи 46.000 УСД за само две недели.

Францускиот луксузен бренд изјави дека MetaBirkins ги прекршува правата на заштитната марка на Hermes и е пример за лажни производи во метаверзумот, додека бара од Ротшилд и компаниите кои ги ставија на располагање MetaBirkins за продажба да ги отстранат NFTs. Иако Ротшилд моментално ја оспорува наредбата за прекин и откажување, најголемиот пазар на NFT, Opensea, се усогласи и го отстрани MetaBirkins од својата платформа.

Во AM General v Activision Blizzard , каде што Activision Blizzard репродуцираше воено возило Humvees во нивната платформа за игри, Call of Duty, репродукцијата на Humvees е толку реална што компанијата за игри беше тужена од производителот на возила, AM General. Сепак, судовите му дадоа заслуга на Activision за нивната работа, бидејќи производителот на игри немаше друг избор освен да направи точна репродукција на возилата за да ја направи околината во воената зона реална.

„Можеме да ја започнеме оваа анализа така што ќе се прошетаме низ различните сценарија во законот за трговски марки за да видиме како тоа всушност ќе се одвива пред судовите“, вели Даниел Сенг, вонреден професор на Правниот факултет на Националниот универзитет во Сингапур. „Основното правило во правото за трговска марка е дека ознаката треба да се користи во однос на стоки и услуги, така што ако ознаката не е поврзана со или не се користи во врска со стоки и услуги, таа спаѓа надвор од режимот на трговска марка и законот за трговска марка. нема да управува со прашањата во тој конкретен пример“.

Правото за авторски права е исто така пример за тоа што се фокусира на правата на репродукција, додава Сенг, вклучително и конверзија од две или три димензии и обратно. Добар пример за ова е United Feature Syndicate v Koons (1993) , каде што американскиот уметник Џеф Кунс создаде скулптура по име Wild Boy and Puppy.

Кунс тврдеше дека кученцето е случајна репродукција на Оди, кучето од стриповите на Гарфилд, и тврдеше дека ова е фер употреба. Сепак, судовите не беа убедени, бидејќи Кунс направил повеќе копии од неговата скулптура за продажба, што затоа било штетно за неговата одбрана за фер употреба.

„Одбраната за правична употреба веројатно ќе се појави многу видливо во многу случаи на метаверзи, особено ако проценката од судовите се врши од случај до случај со проценка на употребата на дела заштитени со авторски права од страна на наводните прекршители“, вели Сенг. „Иако фактот дека едно дело може да има комерцијална употреба не е фактор што би ја оневозможил примената на тестот за фер употреба, фактот дека употребата на едно дело може да има потенцијални комерцијални последици во однос на пазарот на оригиналното дело негативно влијае на зависноста на корисникот на тестот за фер употреба“.

Во некои случаи, анализата на авторските права во метаверзумот исто така ќе се преклопува со правата на личноста, бидејќи има ограничено признавање во просторот за ИС за правото на поединецот на неговата или нејзината личност. На пример, во Robyn Rihanna Fenty v Arcadia Group Brands , во кој беше вклучен ликот на Ријана на маица продадена во Лондон, успешно беше преземена акција против производителот на маици поради тоа што помина.

„Интересна работа во врска со ова конкретно право е тоа што, барем во обичајното право јурисдикции надвор од САД, се преклопува со правото на приватност и правото да се остане сам и правата за заштита на податоците“, вели Сенг. „Потребна е холистичка анализа на правата на ИС кога се анализираат правата на личноста, бидејќи мора да се земат предвид и прашањата за заштита на податоците поврзани со теми како овие“.

Од поширока перспектива, Сенг очекува законодавците да ја оценат потребата за понатамошно усогласување на правилата за авторски права во метаверзумот. На пример, ерата на интернет ја поттикна Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) да ги ратификува и ажурира своите интернет-договори со кои се утврдува меѓународна рамка за заштита на неовластен пристап и употреба на креативни дела на интернет и други дигитални мрежи.

Судир на Виртуелните Царства

Како што се развиваше метаверзумот, Тан Ченг-Хан, декан и професор по трговско право на Градскиот универзитет во Хонг Конг, вели дека дигиталното царство со себе ја донесе темната страна на интернетот и поголемата конвергенција на реалниот и виртуелниот свет ќе ја влоши оваа тенденција.

Истрагата на BBC News во февруари 2022 година објави дека истражувач кој се претставувал како 13-годишно девојче бил сведок на онлајн дотерување, расистички навреди и закана за напад во метаверс. Иако се користи терминот „чешлање“, Тан тврди дека тоа не спаѓа во сегашната дефиниција за чешлање во кривичното право, бидејќи дејствувањето во физичкиот свет е неопходно за да се вклопи во таква категорија.

Друг пример во различен контекст се групи на аватари на корисници со несоодветен јазик на нивната дигитална облека, како што е јазик што е навредлив за одредена религија.

„Не е тешко да се замислат други типови на високо антисоцијално однесување што би можеле да се случат во метаверзумот, кои досега не се прекршоци и ќе предизвикаат многу луѓе да се запрашаат дали треба да бидат“, вели Тан. „Бидејќи метаверзумот е спој на реалниот и онлајн светот, и веројатно несовршено огледало на реалниот свет, до кој степен активностите треба да се регулираат слично како оние во физичкиот свет?

Тан, исто така, истакнува дека општото размислување на интернет значително се променило во изминатите неколку години; каде што некогаш беше крајно слободарски, државите моментално се движат во насока на регулирање на онлајн говорот. Актот за дигитални услуги на ЕУ, Законот за онлајн безбедност на ОК и Законот за заштита на Сингапур од онлајн лаги и манипулации се примери.

Неодамна, Министерството за комуникации и информации на Сингапур започна јавна консултација за предложениот кодекс на пракса кој ќе бара платформите со значителен дофат да имаат соодветни мерки и заштитни мерки за да се ублажи изложеноста на штетна содржина за корисниците со седиште во Сингапур. Тие вклучуваат стандарди на заедницата, процеси за модерирање на содржината и алатки за управување со изложеноста на корисниците.

„Веројатно ќе биде случај и во раната фаза на метаверзумот да се регулира онлајн штетата преку наметнување стандарди и обврски на значајни платформи“, вели Тан.

Покрај отстранувањето или блокирањето на постоечката содржина, Тан тврди дека може да биде подеднакво важно да се спречат штетните активности да се случуваат во метаверзумот. На пример, дали е изводливо да се бара од аватарите на корисниците да се проверат со автентични дигитални идентитети пред да се пристапи до важни услуги во метаверзумот? Како резултат на тоа, таквото погрешно постапување ќе остави дигитален потпис кој може да се следи до идентитетот на корисникот.

Друга област каде што реалниот свет може да се вкрсти со метаверзумот се дигиталните средства. Бидејќи таквите средства стануваат поскапоцени и можеби имаат сентиментална вредност, во јули 2021 година, беше објавено дека Tencent развил патент за дигитално наследство што ќе им овозможи на луѓето да ги пренесат дигиталните средства на следната генерација.

„Ако некој има аватар што се однесува на одреден начин во одреден временски период во метаверзумот, заедно со алгоритми и вештачка интелигенција, на крајот веројатно е дека кога лицето ќе замине од физичкиот свет, аватарот веројатно би можел да биде прилично точна претстава за тоа што личноста би направила во живиот свет“, вели Тан. „И можам само да замислам и да се надевам дека децата и членовите на семејството би сакале дигиталниот отпечаток да продолжи да постои во онлајн просторот за тие да се сеќаваат на личноста“.

Гнасна Тврда Одговорност

Мноштвото организации во метаверзумот носи голем предизвик од договорна гледна точка и гледна точка на одговорност, според Ахмед Балади, партнер во Гибсон Дан во Париз. Развивањето на метаверзумот или работењето со виртуелен простор во метаверзумот, ќе бара справување со различни засегнати страни, вклучувајќи провајдери на хардвер, платформи, даватели на хостирање податоци, блокчејн компании, пазари, паметни договори итн.

„Овие ентитети се неопходни за развојот и функционирањето на вашиот метаверс бидејќи имаат различни профили со различни финансиски капацитети“, вели Балади. „Тие можеби имаат повеќе или помалку долгогодишно искуство во метаверзумот, во NFT или дури и во дигитални средини за хостирање, и тие би можеле да бидат базирани во различни јурисдикции и да имаат свои услови за услуги што се обидуваат да ги наметнат“.

Изборот на провајдер или партнер кој може да ја одржи својата активност за време на периодот на проектот е едно од клучните прашања што треба да се постави, забележува Балади. Второто прашање е дали има некакви технолошки ограничувања наметнати од одредени провајдери, бидејќи метаверзумот се базира на различни технологии кои можеби не се компатибилни една со друга.

„Друго прашање е нивото на усогласеност и каков е нивниот апетит да се уверат дека се усогласени со различните законски и регулаторни барања во различните јурисдикции каде што сакате да управувате со вашите метаверзни проекти? вели Балади. „Дали тие се покриени со некое специфично осигурување приспособено на вашиот метаверс проект?

Пред да се пресели во метаверс проект, Балади вели дека е од клучно значење да се започне со поставување на горенаведените прашања со различни членови на организацијата вклучени во проектот, вклучувајќи ги деловните луѓе, тимот за ревизија, одделот за финансии, безбедноста и ИТ и Правен оддел.

Откако ќе се преземе првичниот чекор, правните аспекти доаѓаат со прашањето за владејачкото право, каде што различни засегнати страни се регулирани со различни правила.

Би имало потенцијални несогласувања помеѓу владејачкото право на големите играчи кои се успешно наметнати во нивните договори и крајните корисници кои се заштитени со нивниот локален закон. Идентификувањето на празнините помеѓу заштитата од различни даватели, и она што се должи на крајните корисници, ќе биде од клучно значење за усогласување на ризикот и трошоците за влегување во метаверс проект.

„Со овие различни договори со главните засегнати страни, поголемиот дел од овие договори содржат исклучување на одговорноста“, вели Балади. „Ова значи дека ќе треба да преземете целосна одговорност во случај вашите крајни корисници да претрпат каква било штета“.

Поради оваа причина, многу организации или компании би сакале да изберат интегратор кој ќе ја преземе одговорноста да обезбеди координација на различни засегнати страни. Иако нема да гарантира дека ќе се решат сите проблеми, би било полесно да се координира и да се избегне да се има работа со мноштво компании при влегувањето во метаверс просторот.

Во однос на личните податоци, Балади вели дека клучот за правење проект за метаверс е да се изврши вежба за мапирање на податоци и да се идентификува каков тип на податоци ќе бидат вклучени. Деловниот оператор треба да преземе одговорност да собира согласност за податоците на крајните корисници со обврска за транспарентност.

На пример, корисникот кој се движи од виртуелен трговски центар во музеј би се соочил со ризик да биде преоптоварен со политики за приватност и формулари за собирање согласност секогаш кога ќе се пресели од една средина во друга.

„Мораме да прочитаме стотици страници со политики за приватност кога се движиме низ различни средини во метаверзумот, покрај ризикот кој треба да ја преземе одговорноста да ја објави политиката за приватност и да добие согласност“, вели Балади. „Едно решение ќе биде да се работи преку контролната табла или да се делегира оваа обврска за собирање согласност и објавување известување за приватност на трето лице, но тоа не значи дека одговорноста ќе биде префрлена на трета страна“.

Конечната мисла за приватноста и заштитата на податоците е меѓународен пренос на податоци. Еден клучен елемент за да се осигура дека преносот на податоци ќе се врши со соодветни заштитни мерки е стандардната договорна клаузула, модел на механизам за пренос на податоци првенствено дизајниран да им помогне на контролорите и обработувачите законски да го олеснат преносот на податоци во трети земји.

Во однос на прашањата за сајбер безбедноста, спроведувањето на безбедносна ревизија е од клучно значење и се препорачува да се изберат даватели со цврсти безбедносни политики и мерки.

„Барањата наметнати од Комисијата на ЕУ и органите за заштита на податоците во Европа се на чело на усогласувањето на механизмот за спроведување на правата на приватност“, вели Балади. „Можеме да го видиме тоа со фактот дека многу земји усвојуваат законодавство за приватност, што е прилично слично на GDPR, и мислам дека ќе биде потребна поголема координација сега на меѓународно ниво“.

Оваа статија е составена од сесија на виртуелен состанок на 22 јули на Сингапурскиот TechLaw.Fest 2022, [Законот на технологијата] со наслов Преглед на законите на Метаверс: Прашања за сопственост на имот, права на ИС, регулатива за содржина, споделување податоци и транспарентност

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.