Како се Користи Блокчејн (Дел 8)

Како што сега знаеме, блоковите на блокчејнот на Биткоин складираат податоци за монетарните трансакции. Денес, има повеќе од 10.000 други системи за криптовалути кои работат на блокчејн. Но, излегува дека блокчејнот е всушност сигурен начин за складирање податоци и за други видови трансакции.

Некои компании кои веќе имаат вградено блокчејн вклучуваат Walmart, Pfizer, AIG, Siemens, Unilever и многу други. На пример, IBM го создаде својот блок синџир Food Trust за да го следи патувањето што го прават прехранбените производи за да стигнат до нивните локации.

Зошто да го направите ова? Прехранбената индустрија забележала безброј епидемии на E. coli, салмонела и листерија, како и случајно внесени опасни материи во храната. Во минатото, потребни беа недели за да се открие изворот на овие епидемии или причината за болеста од она што луѓето го јадат. Користењето блокчејн им дава можност на брендовите да ја следат маршрутата на прехранбениот производ од неговото потекло, преку секое застанување што го прави, и конечно, неговата испорака. Ако се открие дека храната е контаминирана, тогаш може да се следи низ секоја станица до нејзиното потекло. Не само тоа, туку овие компании сега можат да видат и сè друго со кое можеби дошле во контакт, што овозможува идентификацијата на проблемот да се случи многу побрзо и потенцијално да спаси животи. Ова е еден пример за блокчејн во пракса, но има многу други форми на имплементација на блокчејн.

Банкарство и финансии

Можеби ниту една индустрија нема да има повеќе корист од интегрирањето на блокчејн во своите деловни операции отколку банкарството. Финансиските институции работат само за време на работното време, обично пет дена во неделата. Тоа значи дека ако се обидете да депонирате чек во петок во 18 часот, најверојатно ќе треба да почекате до понеделник наутро за да видите дека парите стигнале на вашата сметка. Дури и ако го направите вашиот депозит за време на работното време, трансакцијата сепак може да потрае од еден до три дена за да се потврди поради огромниот обем на трансакции што банките треба да ги подмират. Блокчејн, од друга страна, никогаш не спие.

Со интегрирање на блокчејн во банките, потрошувачите можат да ги видат нивните трансакции обработени за само 10 минути – во основа времето потребно за додавање блок на блокчејнот, без оглед на празниците или времето од денот или неделата. Со блокчејн, банките исто така имаат можност побрзо и побезбедно да разменуваат средства меѓу институциите. Во бизнисот со тргување со акции, на пример, процесот на порамнување и расчистување може да потрае до три дена (или подолго, ако се тргува на меѓународно ниво), што значи дека парите и акциите се замрзнати за тој временски период.

Со оглед на големината на вклучените суми, дури и неколкуте денови кога парите се во транзит може да носат значителни трошоци и ризици за банките.

Валута

Блокчејн ја формира основата за криптовалути како Биткоин. Американскиот долар е контролиран од Федералните резерви. Според овој систем на централна власт, податоците и валутата на корисникот технички се по желба на нивната банка или влада. Ако банката на корисникот е хакирана, приватните информации на клиентот се изложени на ризик. Ако банката на клиентот пропадне или клиентот живее во земја со нестабилна влада, вредноста на нивната валута може да биде загрозена. Во 2008 година, неколку пропаднати банки беа спасени – делумно користејќи ги парите на даночните обврзници. Ова се грижите од кои Биткоинот првпат беше замислен и развиен.

Со ширењето на своите операции низ мрежа на компјутери, блокчејн им овозможува на Биткоин и други криптовалути да работат без потреба од централна власт. Ова не само што го намалува ризикот, туку и елиминира многу од надоместоците за обработка и трансакција. Таа, исто така може да им даде на оние во земјите со нестабилни валути или финансиска инфраструктура постабилна валута со повеќе апликации и поширока мрежа на поединци и институции со кои можат да соработуваат, и на домашен и на меѓународен план.

Користењето паричници со криптовалути за штедни сметки или како средство за плаќање е особено длабоко за оние кои немаат државна идентификација. Некои земји може да се зафатени од војна или имаат влади на кои им недостасува вистинска инфраструктура за да обезбедат идентификација. Граѓаните на таквите земји можеби немаат пристап до штедни или брокерски сметки – и, според тоа, нема начин за безбедно складирање на богатството.

Здравствена грижа

Давателите на здравствена заштита можат да користат блокчејн за безбедно складирање на медицинските досиеја на нивните пациенти. Кога се генерира и потпишува медицинска евиденција, таа може да се запише во блокчејнот, што им дава на пациентите доказ и уверување дека записот не може да се промени. Овие лични здравствени досиеја би можеле да бидат кодирани и складирани на блокчејнот со приватен клуч, така што тие се достапни само за одредени поединци, со што се обезбедува приватност.

Евиденција за имот

Ако некогаш сте поминале време во вашата локална канцеларија за снимање, ќе знаете дека процесот на евидентирање на имотните права е и напорен и неефикасен. Денес, физичкото дело мора да биде доставено до владиниот вработен во локалната канцеларија за снимање, каде што рачно се внесува во централната база на податоци и јавниот индекс на округот. Во случај на имотен спор, барањата за имотот мора да се усогласат со јавниот индекс.

Овој процес не е само скап и одзема време – тој е исто така склон кон човечки грешки, каде што секоја неточност го прави следењето на сопственоста на имотот помалку ефикасно. Blockchain има потенцијал да ја елиминира потребата за скенирање документи и следење на физички датотеки во локална канцеларија за снимање. Ако сопственоста на имотот е складирана и потврдена на блокчејнот, сопствениците можат да веруваат дека нивниот акт е точен и трајно евидентиран.

Во земји разурнати од војна или области кои имаат мала до никаква владина или финансиска инфраструктура, и секако без Канцеларија за снимање, може да биде речиси невозможно да се докаже сопственоста на имотот. Ако група луѓе кои живеат во таква област може да го искористи блокчејнот, тогаш би можеле да се воспостават транспарентни и јасни временски линии за сопственоста на имотот.

Паметни договори

Паметниот договор е компјутерски код што може да се вгради во блокчејнот за да се олесни, потврди или преговара за договор. Паметните договори функционираат под сет на услови со кои се согласуваат корисниците. Кога тие услови се исполнети, условите од договорот автоматски се извршуваат.

Кажете, на пример, дека потенцијалниот закупец би сакал да изнајми стан користејќи паметен договор. Сопственикот се согласува да му ја даде на закупецот шифрата на вратата на станот веднаш штом закупецот ќе го плати безбедносниот депозит. И закупецот и сопственикот ќе ги испратат своите соодветни делови од зделката на паметниот договор, кој ќе го задржи и автоматски ќе ја замени шифрата на вратата за безбедносниот депозит на датумот кога започнува закупот. Ако сопственикот не ја даде шифрата на вратата до датумот на закуп, тогаш паметниот договор го враќа безбедносниот депозит. Ова ќе ги елиминира таксите и процесите кои обично се поврзани со употребата на нотар, трето лице посредник или адвокати.

Синџири за снабдување

Како и во примерот на IBM Food Trust, добавувачите можат да користат блокчејн за да го евидентираат потеклото на материјалите што ги купиле. Ова ќе им овозможи на компаниите да ја потврдат автентичноста не само на нивните производи, туку и на вообичаените етикети како што се „Органско“, „Локално“ и „Фер трговија“.

Како што објави Форбс, прехранбената индустрија се повеќе ја прифаќа употребата на блокчејн за следење на патеката и безбедноста на храната во текот на патувањето од фарма до корисник.4

Гласање

Како што споменавме погоре, блокчејн може да се користи за да се олесни модерен систем за гласање. Гласањето со блокчејн носи потенцијал да се елиминира изборната измама и да се зголеми излезноста на гласачите, како што беше тестирано на среднорочните избори во ноември 2018 година во Западна Вирџинија.5Користењето на блокчејн на овој начин би го направило речиси невозможно да се манипулира со гласовите. Протоколот за блокчејн, исто така, ќе ја одржи транспарентноста во изборниот процес, намалувајќи го персоналот потребен за спроведување избори и обезбедувајќи им на службениците речиси инстант резултати. Ова ќе ја елиминира потребата од пребројување или каква било вистинска загриженост дека измамата може да ги загрози изборите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.