Какво е Вашето Крипто Резиме

Вашето искуство во крипто ланецот

Ако сакате да работите во крипто, можеби ќе ви треба повеќе од традиционална биографија за да ја добиете посакуваната работа. Многу работни места ќе сакаат да ја покажете вашата позадина и вештини со криптовалути , незаменливи токени ( NFT ) и други дигитални средства, во зависност од позицијата. Тоа е местото каде што доаѓа така наречената, крипто ланец биографија.

Иако постојат сличности со традиционалното резиме, резимето на крипто ланец ја обезбедува вашата професионална позадина на поинаков начин.

Традиционалната биографија е документ или резиме кој дава преглед на вашата професионална крипто позадина, како што се вашата работна историја, образование и посебни вештини.

Но, ако сакате да се вработите во крипто, биографијата на ланец може да биде поважна. Работата во врска со крипто е тоа што нечии активности се видливи на блокчејн во кои учествувате, и затоа, ако сакате да работите во секторот NFT, можете да ги посочите NFT-ите што сте ги направиле на NFT пазарот OpenSea, вашиот PFP (слика на профил) на Твитер или адресата на земјиштето што сте го купиле во проект за метаверс како The Sandbox , на пример.

Биографија на ланец е дневник на вашите историски активности складирани во блокчејн мрежа како што е Ethereum ( ETH ) што ги истакнува вашето искуство, трансакции и вештини. Се смета како ваше досие на Web3 .

Вашата биографија на крипто ланец може да биде едноставна како паричник или паричници кои содржат трансакции за да ја потврдите вашата активност на блокчејн. Овие активности покажуваат дека „работите крипто“ и вашето искуство со текот на времето со различни токени и проекти, што може да се смета за повредно од традиционалната биографија која ги наведува вашите квалификации.

Креирање на вашата биографија на крипто ланец

Креирањето биографија на крипто ланец треба да биде прилагодено на работата што сакате да ја добиете. Вашето резиме за работа како програмер во децентрализирана платформа за обложување финансии ( DeFi ) би била многу поинаква од онаа што се фокусира на вработување во развивач на игри со кој што може да се заработи .

Размислете за категоријата во блокчејн технологијата во која сакате да се занимавате со работа. Направете листа на потенцијални блокчејн активности кои можат да го поддржат вашиот кредибилитет за таа категорија. На пример, ако изберете да бидете пазарен аналитичар на биткоин ( BTC ), можете да се фокусирате на купување и продавање биткоин во вашиот паричник.

Две работи со кои повеќето луѓе треба да започнат кога градат биографија на крипто ланец вклучуваат:

  • Погрижете се внимателно да одлучите кој паричник или паричници ќе сакате да им ги покажете на работодавците, бидејќи тоа ќе го потенцира вашиот сет на вештини што се рефлектираат со вашите трансакции.
  • Бидејќи повеќето трансакции што ќе сакате да ги извршите за биографијата се спроведуваат на Ethereum, можете да назначите име погодно за читателот на адресата на вашиот паричник со користење на ENS (Ethereum Name Service ) . Ова е како да резервирате име на домен со .com или .org за луѓето да можат да пристапат до вашата веб-страница. Ако одлучите да користите блокчејн мрежа различна од Ethereum, како што е Солана, можете да ја користите адресата на паричникот како пристапна точка до вашата биографија на крипто ланецот.

Има многу опции за градење на вашата биографија, а трансакциите не се базираат само на Ethereum. Еве неколку идеи за да го започнете вашето патување кон градење вештини за специфични крипто улоги.

Крипто трговец и инвеститор

Ако сакате да советувате за инвестирање во крипто, тргувањето на децентрализирана размена (DEX) е одлична активност што треба да се направи. Може да ја замените solana ( SOL ) со бинанс монета ( BNB ), кои не се домашни средства на Ethereum.

Популарните DEX вклучуваат SushiSwap, PancakeSwap и Uniswap . Со тргување на DEX, можете да го покажете вашето активно учество во DeFi.

NFT уметник

Можете да креирате дигитални медиуми како што се слики, музика и други дигитални формати кои ќе се преклопат во NFT. Исто така, можете да започнете и колекција на NFT во вашиот паричник.

Можете лесно да склопите едно од вашите дела на OpenSea , најголемиот NFT пазар на мрежата Ethereum. Друга добра опција е Solanart , уште еден голем NFT пазар на мрежата Solana .

Софтверски инжинер

Да се ​​има продлабочено познавање на производ или услуга е од суштинско значење за да се биде развивач во таа индустрија. Вложувањето или заработувањето награди за поседување одредени криптовалути може да ви помогне да добиете кредибилитет како софтверски инженер за блокчејн. Можете да вложувате популарни криптовалути на платформи како Binance, Crypto.com и Kraken.

Аналитичар на ризик

Криптовалутите се сметаат за високоризични средства со висока награда. Ставањето на вашите криптовалути во сефот на Maker им го покажува на потенцијалните работодавци вашето искуство со изложеноста на ризик. Корисниците можат да депонираат еден вид криптовалута во сефот на Maker за да добијат платен заем. Овие трансакции помагаат да се прикаже вашето искуство во банкарството DeFi.

Менаџер за трговска поддршка

Со позајмување криптовалути на платформи како што се Aave и Compound , обезбедувате доказ за друга форма на тргување за вашата биографија на ланецот. Ако сте љубопитни, можете да експериментирате со кредитирање за да заработите одредена камата.

Овие видови трансакции, исто така, покажуваат блискост со DeFi.

Дополнително, можете да користите услуги кои можат да ви помогнат да креирате биографија на ланец и да ви заштедат малку време, како што се:

  • Zapper ги олеснува вашите DeFi позиции со еден клик, елиминирајќи ја потребата за интеракција и навигација на повеќе DeFi платформи.
  • RabbitHole е платформа со потраги кои ве водат низ правење трансакции додека добивате награди.
  • Degenscore обезбедува профил што го прикажува нивото на вашата активност со паметните договори и протоколи на DeFi. Ова е исто така начин да го проверите вашиот напредок додека ја градите вашата биографија на ланец.

Блокчејн технологијата секогаш се развива, а истражувањето на нови активности што ќе ги вклучите во вашата биографија покажува дека учите и растете додека крипто светот продолжува да се шири.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Последни зборови на претпазливост пред да започнете со вашата биографија на крипто ланец

Бидејќи биографијата на крипто ланец е јавна и непроменлива, би било мудро да ја одделите вашата биографија од вашиот портфолио паричник. Не би сакале да привлечете сајбер-криминалци и да ја загрозите безбедноста на вашите тешко заработувачки средства.

Конечно, резимето на крипто ланецот не треба да се гледа како единствен формат за испраќање кога аплицирате за работни места во блокчејн индустријата. Всушност, може (и веројатно треба) да се користи во комбинација со традиционално резиме, профил на LinkedIn и портфолио за да го зајакне вашиот профил.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.