Кога се Отвора Крипто-Пазарот и Дали воопшто се Затвора?

Прочитајте за да дознаете повеќе за работните часови за крипто-пазарите и дали има некои значајни промени во тргувањето помеѓу викендите и работните денови

Многу нови инвеститори во крипто средства, особено оние кои претходно тргувале со акции, имаат прашања за тоа кога се отвора крипто-пазарот и дали воопшто се затвора, и во кои денови работи. 

Часови за тргување со крипто пазар

Една од основните предности на тргувањето со крипто во однос на традиционалните хартии од вредност е отворената достапност на пазарот. За разлика од акциите, кои имаат ограничувања на часовите на тргување, крипто пазарите немаат часови на отворање или затворање – во суштина, тие работат 24 часа на ден. 

Овие часови важат за сите денови во неделата, што значи дека крипто-пазарите се достапни за инвеститорите 24/7, без паузи за викенд. Дополнително, крипто берзите се отворени за државни и национални празници, што значи дека активните инвеститори се слободни да вршат тргување секој ден од годината. 

Достапноста на трговијата со крипто е во остар контраст со повеќето традиционални финансиски пазари ширум светот. Во САД, берзата е отворена само во текот на неделата, а тргувањето е ограничено од понеделник до петок од 9:30 часот по EST до 16:00 часот по EST. Додека некои акции може да се купат и продаваат во таканареченото „тргување со продолжено работно време“, кое обично се движи од 4:00 часот наутро до 20:00 часот по EST, часовите сè уште се значително ограничени во споредба со крипто. 

Американската берза е исто така затворена за голем број празници , при што и Њујоршката берза (NYSE) и Nasdaq затворени за целиот ден на тргување. Во 2023 година, на пример, пазарот ќе биде затворен за десет празници, вклучувајќи го Денот на Мартин Лутер Кинг (16 јануари), Денот на претседателот (20 февруари), Велики петок (7 април), Денот на споменот (29 мај) и Денот на трудот ( 4 септември). Има и неколку денови на тргување кога пазарите се затвораат рано, како што се 3 јули и црниот петок (24 ноември). 

За разлика од крипто, кој работи 24/7, на инвеститорите кои поднесуваат нарачка надвор од редовните часови на берзата можеби нема да им биде пополнета нарачката додека не се отвори пазарот, што може да значи денови на чекање за занаети поднесени после работното време во петок. Дури и кога брокерите дозволуваат долготрајно тргување со часови, се советува новите инвеститори да се откажат од тргувањето поради значителниот пад на обемот, што може да доведе до пополнување на нарачките по помалку посакувани цени. 

Како се менуваат крипто-пазарите во текот на целата недела

Додека крипто-пазарите може да работат на основа 24/7, денот во неделата може да има значително влијание врз тргувањето. Слично на падот на ликвидноста на традиционалните пазари во тргувањето по работното време, крипто пазарите доживуваат замав во активноста за време на викендите и празниците. Некои искусни инвеститори ја нарекуваат промената како „неделниот ефект“. 

Ненадејниот пад на трговската активност, која има тенденција да се случува за време на викендите, доведува до поголеми промени на цените за крипто средствата во споредба со редовните часови на тргување во текот на неделата. Бидејќи има помалку трговци и помала трговска активност, ликвидноста на берзите паѓа за време на овие пазарни затишје. 

Најдобрите вести или други возбудувања на пазарот може да доведат до непропорционални промени на цените, што може да се покаже како случајно или штетно за трговците кои вложуваат нарачки во тој период. 

Тргувањето на маргина, каде што инвеститорите позајмуваат пари од брокерско друштво за да искористат поголеми тргувања, исто така придонесува за нишањето на цените за време на викендите. Падот на цените ќе предизвика трговците кои долго време тргуваат да продаваат средства за да го вратат она што го позајмиле. 

Влијанието на трговците со маржа кои продаваат во врска со пазарот со ниска ликвидност и падот на цените може да доведе до уште понатамошни падови. Некои брокерски берзи дополнително го влошуваат проблемот со тоа што бараат повисоки маржи за време на викендите, а со тоа ги принудуваат трговците со маргина да постават повеќе колатерал за нивните инвестиции. 

Со проучување на историските податоци на пазарот, извештајот на CNBC тврди дека најголемите промени во цената на Биткоин се случиле првенствено за време на викендите. Претходната највисока цена на БТК на сите времиња од 19.600 долари во декември 2017 година се случи во сабота, како и многу од релативно ниските падови на крипто средствата. Покрај тоа, извештајот покажа дека 82% од викендите за тргување забележале минимум 3% поместување на цената во која било насока за Bitcoin. 

Сличен извештај на Investopedia ги обвини помалиот обем на тргување и несразмерно големите индивидуални нарачки за време на викендите за големите промени на цените. Според извештајот, таканаречените „биткоин китови“ се поактивни за време на викендите и имаат поголемо влијание врз цената на криптоасетот поради помалата ликвидност. 

Извештајот, исто така, го припишува нишањето на цените на неусогласеноста помеѓу крипто тргувањето и банкарското работно време, при што основачот и извршен директор на BKCM Брајан Кели истакна дека има недостиг од нови пари кои доаѓаат за време на викендите за поддршка на цените. 

 Дали има „најдобро“ време за тргување со крипто?

Иако не постои магичен куршум за тајминг на крипто-пазарите, извештајот на CoinDesk забележа дека има промени во трговијата со крипто во одредени часови и денови во неделата. Во извештајот се тврди дека пред масовното прифаќање на крипто во 2021 година, азиските пазари имале најголемо влијание врз цените. 

Релито на Биткоин во 2017 година беше позитивна корелација со почетокот на часовите на будење во Јапонија, кога трговците во таа земја станаа поактивни. Спротивно на тоа, многу инвеститори до 2021 година би станале посериозни пред кинеската Нова година, плашејќи се од огромниот продажен притисок на кинеските крипто-рудари. 

Мати Гринспен, извршен директор и основач на инвестициска советодавна група Квантна економија, тврди дека мејнстрим усвојувањето на крипто – и, уште поважно, вклучувањето на Вол Стрит – го префрли влијанието на тргувањето од азиските на западните пазари. Обемот на самото место на биткоинот сега е поблиску поврзан со часовите на американската берза, при што врвовите на волуменот имаат слична корелација. 

Слично на другите предупредувања, извештајот ги советува инвеститорите да внимаваат на тргувањето за време на викендите. Покрај зголемувањето на нестабилноста, извештајот тврди дека има зголемување на активноста на ботови за алгоритамски тргување и маркет мејкери за време на викендите, кои се обидуваат да го искористат отсуството на повеќе професионални инвеститори. Според извештајот, слично наследство се случило на традиционалните пазари на Forex, кога падот на ликвидноста би довел до поголема манипулација од страна на големите играчи на пазарот. 

За разлика од тргувањето со биткоин и крипто средства, извештајот навистина откри дека трансакциите надвор од традиционалните часови на американскиот пазар е попаметна стратегија за тргување со токени DeFi. Во голем дел, ова се припишува на падот на надоместоците за гасот Ethereum (трошоци за трансакции), кои обично го достигнуваат врвот околу 17 часот по EST. Трговците кои сакаат да заштедат најмногу на таксите за гас треба да избегнуваат врвна активност на блокчејнот на Ethereum и наместо тоа да се држат до помалку конвенционалните работни часови на пазарот за нарачки на DeFi. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *