Кои се „Fully Backed“ Резерви?

Во потрага по Крипто Компании

Редовните банки всушност не ги чуваат сите ваши пари. Тие ги позајмуваат повеќето од вашите депозити во обид да извлечат поврат од финансиските пазари. Ова функционира, во најголем дел, затоа што банката ги осигурува депозитите кај федералната влада и затоа што банката нашироко ја диверзифицира својата изложеност на ризик за да се осигура дека нема да биде заостаната во случај на финансиски крах.

Овој систем повремено пропаѓа во традиционалните финансии, но често пропаѓа во крипто. Владата не ги осигурува депозитите на крипто платформите и платформите честопати не управуваат со ризикот особено добро, правејќи облози со висок ризик кои завршуваат катастрофално.

Откако толку многу платформи ги потрошија средствата на клиентите, крипто трговците размислуваат двапати за депонирање средства на крипто берзите и заеми на институциите кои ги „рехипотекираат“ неосигурените депозити – што значи дека тие ги пренаменуваат парите на клиентите и ги позајмуваат средствата на пазарите. Побезбеден облог изгледа како тргување на платформи кои „целосно ги враќаат“ нивните резерви. Но, што навистина значи ова и дали ваквите тврдења треба да се земат во предвид?

Целосно поддржано, објаснето

Кога финансиски производ, како што е stablecoin или депозитна институција, тврди дека „целосно ги поддржува“ своите резерви, тоа значи дека има складирано доволно пари зад производот, како што е стабилна валута или трговска сметка на клиент, за да ја поддржи неговата вредност.

Значи, крипто берзата што „целосно ги поддржува“ своите резерви секогаш треба да може да ги исплати повлекувањата на клиентите, без разлика на состојбата на пазарот. Еден таков пример е Coinbase , кој не ги позајмува средствата на своите клиенти без нивна изречна дозвола, што значи дека секогаш треба да има доволно пари при рака за да спречи банкарски пад.

Стабилниот коин кој „целосно ги поддржува“ своите резерви е секогаш способен да изврши конверзии во оригиналното средство, без разлика на се. Еден пример е wBTC, или завиткан биткоин , кој го чува вистинскиот биткоин (BTC) во ладен паричник , а потоа издава еднаков износ на верзија на монетата базирана на Ethereum што се тргува како токен ERC-20 .

Целосно поддржан, сепак, не мора да значи дека средствата се чуваат еден до еден. Тоа тврдење се однесува на идејата дека ако, да речеме, ми дадеш долар, јас ќе го чувам тој долар како долар и нема да го претворам во нешто друго. Многу стабили кои тврдат дека се целосно поддржани, како стабилкоинот USDC од американски долари , не се поддржани еден до еден.

Ова е затоа што компаниите што издаваат USDC ги чуваат депозитите на вистински американски долари во „готовина и парични еквиваленти“. Паричните еквиваленти се однесуваат на обврзниците на американското Министерство за финансии, што е долг издаден од Министерството за финансии на САД. Овие обврзници, кои плаќаат мали приноси на сопствениците со текот на времето, се доволно блиску до вредноста на вистинските американски долари што пазарот прифаќа обврзниците да имаат иста вредност.

Но, „целосно поддржана“ не секогаш значи дека поддршката може да издржи финансиски шокови. Тетерот за стабилно коин во американски долари ( USDT ), исто така, тврди дека неговите резерви се целосно поддржани, но оваа поддршка е обезбедена со „други средства и побарувања од заеми дадени од Tether [компанијата издавач] на трети страни“. Значи, USDT може да биде целосно поддржан, но делумно е поддржан со заеми на други крипто компании.

До октомври 2022 година, USDT беше поддржан и со комерцијална хартија – краткорочен комерцијален долг кон други компании – и ги префрли тие средства во американскиот трезор. Загриженоста за комерцијалната хартија беше што никој не знаеше кои компании ги користи Tether за поддршка на USDT, така што беше невозможно да се одреди вредноста на таа поддршка. Уште повеќе, неговото „целосно поддржано“ тврдење историски се покажа дека не е точно откако во 2019 година се покажа дека USDT, во еден момент, бил поддржан само 74% . Како што напиша Dawn D. Stump на Комисијата за тргување со фјучерси на стоки, тврдењето дека е поддржано во американскиот долар „не беше 100% точно, 100% од времето“.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Некои стабилни монети не ги поддржуваат целосно своите резерви, што доведе до катастрофални резултати во некои случаи. Популарниот алгоритамски stablecoin UST, на пример, се урна на спектакуларен начин , бришејќи милијарди од пазарот.

На спротивниот крај на спектарот, стабилкоинот од американскиот долар DAI прекумерно ги обезбедува своите резерви со крипто, што значи дека има повеќе од доволно крипто при рака за да ја поддржи својата монета. DAI преживеа неколку падови на пазарот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *