Кој е Charles Hoskinson

Charles Hoskinson – поранешен извршен директор на Ethereum и основач и сегашен извршен директор на блокчејн компанијата Input Global (IOG)

Charles Hoskinson е математичар, поранешен извршен директор на Ethereum и основач и сегашен извршен директор на блокчејн компанијата Input Output Global (IOG) – порано познат како Input Output Hong Kong (IOHK.) Дополнително, Hoskinson е ко-основач на блокчејн проекти Cardano и BitShares.

Hoskinson влезе во крипто просторот во 2013 година преку Invictus Innovations, компанија што ја основа со развивачот Dan Larimer за да ја лансира мрежата BitShares . Bitshares е крипто платформа организирана како децентрализирана автономна корпорација – термин кој Hoskinson го тврди како свој. Во DAC (слично на DAO ), компанијата е управувана од нејзините акционери и протоколот наместо хиерархиско стебло на менаџери.

Подоцна во 2013 година, Hoskinson го започна Проектот за образование на Биткоин, онлајн училиште каде се запозна со колегата основач на Ethereum, Виталик Бутерин . Ова доведе до тоа Хоскинсон да стане еден од осумте оригинални ко-основачи на Ethereum. Додека се уште беа во раните фази на проектот, Hoskinson и групата предложија судир визии за структурата на Ethereum. Hoskinson тврдеше дека платформата треба да биде профитен ентитет со формална структура на управување, додека Бутерин се обиде да ја направи непрофитна организација која е со отворен код и децентрализирана во управувањето. Hoskinson го окарактеризира спорот како „ физички конфликт во заседанието “ и го напушти проектот во јуни 2014 година.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Подоцна во 2014 година, Hoskinson соработуваше со поранешниот вработен во Ethereum Џереми Вуд за да создаде IOG. Целта на IOG беше да биде компанија за развој од трета страна која ќе им помага на компаниите, владините субјекти и академските институции во градењето криптовалути и блокчејн.

Ethereum се подели на два по контроверзната надградба во 2016 година, што доведе до создавање на Ethereum Classic . Тој стана еден од водечките поддржувачи на платформата, користејќи ресурси и развивачи од IOG за да ја изгради криптовалутата. Денес, IOG е првенствено вклучена во сопствената криптовалута Cardano (ADA) со паметни договори, која има за цел да се натпреварува со Ethereum.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.