Кој е Vitalik Buterin

Vitalik Buterin руско-канадски програмер, е ко-основач на блокчејнот Ethereum и списанието Bitcoin

Buterin е руско-канадски програмер и писател роден во Москва во 1994 година. Тој е најпознат по ко-основањето на списанието Bitcoin во 2012 година и проектот за блокчејн Ethereum во 2015 година, кој порасна и стана втора по големина криптовалута во светот според пазарната вредност.

Vitalik беше запознаен со Bitcoin во 2011 година од неговиот татко , а неговиот прв придонес во просторот беше кога тој го создаде списанието Bitcoin во 2011 година со Михаи Алисие. Веб-страницата започна во 2012 година . Бутерин придонесуваше за списанието како виш писател до 2014 година .

Во 2015 година, Vitalik Buterin, Gavin Wood, Joseph Lubin и други го лансираа блокчејнот Ethereum, платформа на која корисниците можат да креираат децентрализирани апликации . Buterin се обиде да обезбеди нови случаи за употреба за блокчејн технологијата, надминувајќи ги финансиските апликации на Биткоин. Ethereum работи како оперативен систем базиран на блокчејн, каде што секој може да креира и работи паметни договори и децентрализирани апликации .

Во 2019 година, Buterin (кој често се нарекува едноставно „Vitalik“) предложи значајно ажурирање наречено Ethereum 2.0 , кое вклучува планови за намалување на пропусниот сообраќај на трансакциите на блокчејнот, намалување на трошоците на мрежата и зголемување на наградите за валидаторите на јазлите. Програмерите на Ethereum очекуваат дека ќе бидат потребни неколку години за да се заврши надградбата. Во ноември 2020 година, Buterin истури етер во вредност од 1,4 милиони долари – мајчин токен на Ethereum – во првичниот договор што на крајот ќе ја води новата платформа Ethereum 2.0. Фазата 0, првата од неколкуте фази, започна во живо на 1 декември 2020 година .

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Buterin е филантроп. Во 2017 година, тој донираше етер во вредност од 763.970 долари на Институтот за истражување на машинска интелигенција, кој има за цел да обезбеди технологиите за вештачка интелигенција да имаат позитивно влијание врз човештвото. Во 2018 година, тој донираше етер во вредност од 2,4 милиони долари на Фондацијата за истражување SENSE, која развива решенија за здравствени проблеми поврзани со стареењето. Подоцна истата година, тој донираше 1 милион долари во добротворни цели за бегалците од Уганда. Во 2018 година, Бутерин доби почесна докторска диплома од Универзитетот во Базел за неговата иновативна работа во блокчејн просторот и неговиот придонес во екосистемот.

Дознајте Кој е Anthony Pompliano

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display