Кој го Создаде Ethereum?

Технологијата што го отвори патот за DeFi и NFT

Vitalik Buterin, руско-канадски претприемач и програмер од Торонто, првпат го замислил Ethereum кога имал 19 години.

Во 2011 година, годината кога Buterin  првпат се заинтересира за Bitcoin, Buterin  ја коосноваше веб-страницата за вести Bitcoin Magazine, пишувајќи стотици написи за светот на криптовалутите. Тој продолжи да шифрира за Темниот паричник кој се грижи за приватноста и пазарот Egora.

За време на овој период, тој дојде до идејата за Ethereum, платформа инспирирана од Bitcoin , не предвидувајки дека може да оди подалеку за финансиска употреба.

Тој објави бела книга во 2013 година во која опишува алтернативна платформа која ќе им овозможи на програмерите да креираат свои децентрализирани апликации користејќи вграден програмски јазик. Многу програмери беа привлечени од оваа идеја затоа што овие нови апликации ќе бидат достапни за глобалната публика, високо безбедни и многу побрзи за градење бидејќи нема посреднички услуги за интегрирање.

За да се постигне ова, Ethereum го олеснува создавањето паметни договори , код кој автоматски создава исход кога се исполнети одредени услови. За својата работа, Buterin  исто така беше именуван за соработник на Тил во 2014 година , добивајќи грант од 100.000 долари за работа на Ethereum.

Најчесто поставувани прашања

Кој му помогна на Buterin да создаде Ethereum?

Откако Buterin  ја претстави белата хартија Ethereum, неколку други програмери се приклучија на проектот, вклучувајќи го извршниот директор на IOG Charles Hoskinson, извршниот директор на Decentral, Anthony Di Iorio и основачот на Akasha, Mihai Alisie. Buterin , исто така, претстави двајца нови членови во тимот:

  • Ко-основачот д- р Gavin Wood направи голем дел од раното програмирање и архитектурата на платформата. Тој ја напишал жолтата хартија Ethereum, „техничката библија“ која ја опишува спецификацијата за виртуелната машина Ethereum (EVM), која е одговорна за справување со состојбата на книгата и работи паметни договори.
  • Ко-основачот Joseph Lubin продолжи да го основа ConsenSys со седиште во Бруклин, стартап кој се фокусира на градење децентрализирани апликации.

Колку пари има Buterin?

Бидејќи податоците за Ethereum и информациите за трансакциите се јавни, корисниците можат да следат колку пари Buterin складирал во етер , мајчин токен на Ethereum.

Главната адреса на Buterin е оваа , што покажува дека тој поседува 333.348 етер, во вредност од приближно 405 милиони долари во времето кога беше објавен овој напис.

Како беше Ethereum во неговите рани денови?

За да го отпочне проектот, Buterinи другите основачи започнаа кампања за групно финансирање во јули 2014 година, каде што учесниците купија етер, токените на Ethereum кои функционираат како акции во проектот.

Собрајќи повеќе од 18 милиони долари, тоа беше најуспешната групна продажба во тоа време. Потребна беше уште една година, но првото издание во живо, Frontier , беше лансирано на 30 јули 2015 година. Тоа не беше особено атрактивна платформа, но интерфејсот на командната линија им понуди на програмерите платформа за создавање на сопствени децентрализирани апликации.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Платформата за паметни договори полета, надополнувајќи се во денешниот екосистем од стотици програмери, па дури и го привлече вниманието на технолошките гиганти како IBM и Microsoft .

Средствата од првичната толпа продажба на Ethereum од 18 милиони долари и развој на проекти сега се управувани од Фондацијата Ethereum, непрофитна организација со седиште во Цуг, Швајцарија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.