Kоја е Разликата Помеѓу Централизирана (CEX) и децентрализирана размена (DEX)

Децентрализираните берзи се зголемуваат во популарност на начин кој не е битен за тргување со средства без потреба од одреден посредник

Ако размислувате да купувате или продавате крипто, вашата прва порта за повик веројатно ќе биде размена. Ова се дигиталните пазари каде што се одвива најмногу тргување со крипто. Веројатно сте слушнале за неколку: Binance, Kraken, Uniswap и така натаму. Повеќето се централизирани и користат бизнис модел сличен на традиционалните институции како Њујоршката берза. Но, сè поголем број се децентрализирани и радикално размислуваат како размената може да функционира. Овде, ги објаснуваме добрите и лошите страни на секој тип.

Децентрализираните централи (DEX) се појавуваат во последните пет години за да ги предизвикаат актуелните централизирани централи (CEX) . Накратко, DEX имаат за цел да понудат пониски такси за трансакции, да им дозволат на корисниците директно да ги држат своите средства и да избегнат некои регулаторни оптоварувања. Од друга страна, тие се соочуваат со трошоците за компензација на нивните даватели на ликвидност за посебен вид на ризик наречен „непостојана загуба“.

CEX нудат и свои предности. Тие генерално нудат поголема ликвидност и посилни регулаторни гаранции, што може да биде особено важно за институционалните клиенти. Сето ова е објаснето подолу.

DEX се надоврзуваат на недостатоците на CEX

DEX имаат за цел да ги завршат трансакциите побрзо и поевтино од нивните централизирани колеги. Тие го прават тоа со отсекување на посредничките субјекти кои преземаат намалување на таксите за трансакции на CEX. Белата книга за 2018 година на најголемиот светски DEX, Uniswap, прогласува „извлекување нула закупнина“ Таа има за цел да ги заштити своите корисници од дополнителните трошоци предизвикани за генерирање профит за посредниците кои управуваат со CEX. Bancor , кој започна во 2017 година и се опишува себеси како првиот DEX, се залага за децентрализиран пристап како овој:

„Ликвидноста на традиционалните берзи на средства е историски обезбедена од мал број професионални трговски фирми со дозволен пристап и специјализирани алатки. Ова ја концентрира ликвидноста во рацете на неколку актери кои можат да ги повлечат своите средства за време на периоди на нестабилност и да го ограничат тргувањето со средството кога на корисниците им е најпотребно“.

Кон крајот на 2021 година, водечкиот DEX Uniswap наплатуваше 0,05% провизија за трансакцијата за трговијата од 100.000 американски долари, земена како примерок од глобалната сметководствена компанија KPMG . CEX Binance, Coinbase и Kraken наплаќаа 0,1%, 0,2% и 0,2%, соодветно.

DEX користат протоколи за „автоматизиран пазарџија“ за да ги одредат цените на средствата без централизирано тело што ги организира занаетите. Вообичаен пристап е механизмот „константен производ“, кој ги одредува понудените цени како функција на односот на вкупните резерви на DEX на секое од вклучените средства. Ова ја има предноста што тежнее да ги одржува резервите во релативна рамнотежа: ако некое средство се оскуди, би станало исклучително скапо.

Сепак, DEX сè уште имаат тенденција да нудат приближно исти цени за средства како CEX. Тоа е затоа што внимателните трговци или ботови можат брзо да профитираат од секое несовпаѓање во цените преку арбитража . Доколку одреден базен содржи многу малку ЕТХ, би требало да им дозволи на трговците да продаваат ЕТХ во базенот по повисока цена од наведената поширока пазар. Трговците лесно можеа да профитираат со тоа што ќе го купат на поширокиот пазар и ќе го продаваат во базенот. Како што го правеа тоа, волуменот во базенот ќе се зголеми, намалувајќи ја неговата понудена цена додека не се совпадне со поширокиот пазар.

Непостојана загуба: Голем проблем за DEX

Колку и да е уреден овој систем, тој воведува ризик за давателите на ликвидност зад базенот. Ризикот се нарекува непостојана загуба. Давателите на ликвидност имаат право да го повлечат делот од вредноста на базенот што го придонеле, а не точниот број на токени што ги ставиле. Не може да им ги вети на сите провајдери нивните точни токени, бидејќи соодносот на различни токени што се чуваат во базенот се менува како замена се јавуваат. Но, како што соодносот се прилагодува за да ги одрази тековните пошироки пазарни цени, базенот постепено ќе содржи повеќе од кој било знак што ја губи вредноста, и обратно.

Ова значи дека давателот на ликвидност ќе има тенденција да заврши со повлекување повеќе од токенот што ја изгубил вредноста и помалку од оној што ја добил вредноста, во споредба со нивните почетни средства. Затоа, тие ќе завршат посиромашни отколку штотуку приватно да ги задржат своите средства. Во пракса, DEX генерално ги компензираат давателите на ликвидност преку провизии за трансакции. Но, тоа значи наплата на повисоки такси отколку што инаку би им биле потребни.

Друг дел од компромисот помеѓу DEX и CEX се сведува на тоа дали корисниците попрво би држат свој крипто директно или да го доверат на размена. CEX обично бараат од корисниците да ги стават средствата во нивен притвор пред да тргуваат.

Одржувањето на вашите средства сами се држи до идеалот за самодоверба што продира во крипто секторот. Имате целосна и ексклузивна контрола над нив. Но, од друга страна, без должно внимание, приватните клучеви може да се изгубат или уништат, што ги прави поврзаните средства неповратни. Велшанецот Џејмс Хауелс по грешка фрлил хард диск во 2013 година и изгубил пристап до 7.500 биткоини кои би вределе повеќе од 330 милиони долари од февруари 2022 година. Тој постојано и неуспешно апелираше до локалниот совет да му дозволи да ја ископа локацијата на депонија.

Прописи и регулативи

Зголемената популарност на DEX може делумно да го одразува нивниот успех во избегнувањето на некои регулаторни пречки. Компанијата што гради DEX избегнува да дејствува како финансиски посредник или договорна страна и не мора да ги исполнува стандардите за познавање на вашиот клиент (KYC) или за спречување перење пари (AML), бидејќи работи автономно. ShapeShift порано беше CEX додека нејзиниот извршен директор рече дека компанијата изгубила 95% од своите корисници како резултат на мерките на KYC што беше принудена да ги спроведе во 2018 година .

Ликвидност

DEX може да се мачат повеќе од CEX кога работат со поголеми инвеститори. Како прво, бидејќи сè уште не можат да се натпреваруваат со најголемите CEX по големина, тие не можат да понудат толку многу ликвидност. Кога се соочуваат со недоволна ликвидност, големите нарачки може да се соочат со непланирани дополнителни трошоци наречени „лизгање“. Понатаму, институционалните инвеститори се соочуваат со AML и други сопствени регулаторни пречки и може да се мачат да се справат со размена што не подлежи на слични барања.

Сергеј Кунц, ко-основачот на агрегаторот на ликвидност DEX 1inch Network, забележа минатата година дека банките и хеџ-фондовите бавно се занимаваат со децентрализирано финансии ( DeFi ) поради нивните сопствени регулаторни пречки. Иако е DEX, неговата компанија сега планира да лансира компатибилен производ наречен 1inch Pro, специјално за да се грижи за овие клиенти.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Новите агрегаторски протоколи како 1 инчи се појавија специјално за да им помогнат на поголемите инвеститори да избегнат проблеми со ликвидноста при користење на DEX. 1inch собра 12 милиони долари во 2020 година во кругот на финансирање предводен од Pantera Capital.

Подемот на агрегатори всушност значи дека корисниците можат да пристапат до ликвидност од DEX и CEX во исто време. Протоколот DiversiFi, кој сам по себе е DEX, ја собира ликвидноста од двата вида берзи со цел да им помогне на своите корисници поефикасно да склучуваат поголеми тргувања. Ова им помага на инвеститорите да ги избегнат трошоците што доаѓаат со ликвидноста на берзата да се покаже премногу мала за нивната нарачка.

Кога станува збор за одлучување кој тип на менувачница да се користи, тоа се сведува на две работи: ако сте првенствено заинтересирани за леснотијата на користење и не ви е удобно да имате целосна контрола врз вашиот сопствен паричник, тогаш CEX е веројатно најдобрата опција за ти. Ако ви се најважни пониските такси и поголема контрола врз сопствените средства, тогаш DEX е вистинскиот начин.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.