Корисник на Твитер ја Загрози Lightning Network Само со Една Bitcoin Трансакција

Поединецот предизвика грешка само со една Bitcoin трансакција

Корисникот на Твитер по име „Buraк“ ( @brqgoo ) создаде грешка на голем дел од Lightning Network во вторникот наутро, кога, наводно, создал нестандардна трансакција со Bitcoin што ги спречила корисниците да отворат нови Lightning канали (врски меѓу молња јазлите ).

Lightning е мрежа со слој 2 која овозможува поевтини и побрзи трансакции со Bitcoin. Валидната, но нестандардна трансакција на Buraк предизвика јазлите на Bitcoin да работат со имплементација наречена btcd , одеднаш да престанат да создаваат нови блокови на трансакции. Ова предизвика соодветен дефект на сите јазли на Lightning Network Daemon (LND). LND јазлите се потпираат на информации од btcd Bitcoin јазли, а дефектот предизвика LND јазлите да ги отфрлат сите нови барања за отворање канали.

Навредите на Buraк нарушија добар дел од екосистемите на Bitcoin и Thunder. Сепак, може да се тврди дека анти-кршливоста на заедницата беше целосно прикажана. Јазлите на Core Lightning (CLN) кои се потпираат на Bitcoin Core , најпопуларната имплементација на Bitcoin, не беа засегнати (иако се чини дека ова е по дизајн и планирано). Дополнително, бубачката што ја експлоатираше Burac беше брзо одстранета (благодарение на Ел Мутон и Оливер Гугер ).

„Burac добро знаеше за последиците предизвикани од трансакцијата. Мислам дека секој може сам да одлучи дали тоа ќе се смета за злонамерно или не“, изјави Рене Пикхард , развивач и едукатор на Bitcoin и Lightning, за CoinDesk. Пикхард е коавтор на популарната книга „ Mastering Lightning “ и помогна да се демистифицираат многу технички аспекти на оваа приказна.

Како биткоин треба да се справува со грешки и експлоатирања?

Акциите на Бурак не само што поттикнаа моментални тргувања и размени на Твитер, туку го покренаа и клучното прашање – како Bitcoin треба да се справи со слични експлоатации во иднина?

„Општо земено, програмерите промовираат добро позната култура на одговорно откривање и етика кога откриваат експлоатирани грешки. Lightning Labs имаа разумен план претходно да го решат овој проблем, но можеби Burac почувствува дека ситуацијата е поитна и сакаше да запали оган под нив“, изјави Џон Каварло. Каварло е извршен директор на софтверската фирма Bitcoin, Synonym. Главниот извршен директор на фирмата, Реза Бандеги, исто така помогна да се разјаснат техничките аспекти на оваа приказна.

Она што го опишува Каварло може дополнително да се поттикне со креирање и имплементирање програми за ловење на грешки. „Секогаш е тешко да се подготвиш против нова грешка. Претпоставувам дека повеќе програми за преглед и ловење грешки за одговорно откривање дефинитивно може да помогнат“. „Сепак, како што разбрав, Питер Вуј мисли дека понекогаш може да има ризик во поправање грешки, бидејќи тоа може да ја подигне свеста и да привлече потенцијални злонамерни актери во фазата на транзиција додека јазлите се ажурираат“.

Навистина, развивачот на Bitcoin, Pieter Wuille, мисли дека процесот на поправање грешки и управување со експлоатирањата не е секогаш јасен.

„Мислам дека не е нужно толку едноставно. Би било разумно да се претпостави дека за искористување на ова е потребна соработка од рударите што го отежнува извлекувањето. И да се поправи оваа една линија без да се подигне сомнеж е тешко“, напиша Wuille на Твитер.

Wuille има поента. Се шират гласини дека Burac платил 700 долари на F2Pool, еден од најголемите базени за рударство на Bitcoin, за неговата нестандардна трансакција да биде вклучена во еден од нивните блокови. Тој потоа вметнал бизарна порака во трансакцијата, „Ќе го водите CLN и ќе бидете среќни“, повикувајќи се на Core Lightning (CLN), која, како што беше дискутирано погоре, е алтернатива на LND, имплементацијата на Lightning под влијание на експлоатацијата.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

„Не можам да зборувам во име на Burac, но беа потребни некои посебни напори и трошоци за да се изврши неговата демонстрација, па морам да претпоставам дека тој точно знаеше што прави и дека барем сакаше да го привлече вниманието кон себе, на LND и очигледно CLN, затоа што остави поддршка за CLN во рамките на поттикнувачката трансакција на синџирот“, објасни Каварло.

Кристијан Декер, истражувач во инфраструктурната фирма Bitcoin, Blockstream, и соработник на проектот CLN, го оддалечи својот тим од експлоатацијата и јавно ги осуди постапките на Burac.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display