Криминалната Употреба на Крипто Расте, но Тоа е Само Половина од Приказната

Пазарите на темната веб-страница стануваат подобри во тоа што не се набљудувани

Постојаниот удар на криптовалутата е: „Таа ја користат само дилери на дрога и учесници на црниот пазар“. Популарноста може да потекнува од општата заблуда (бидејќи во денешно време гледаме многу законски употреби на криптовалутите), но нејзината популарност најверојатно е вкоренета во периодот кога повеќето од нас слушнаа за крипто, како и за употреба на патот на свилата  и онлајн црниот пазар.

Се разбира, некој што пишува за тоа како крипто валутата сè уште се користи или не се користи за недозволени цели, не дава комплетна архива на податоци. За среќа (барем за оваа специфична цел), блокчејновите што ги напојуваат криптовалутите се во голема мера транспарентни, а компаниите како Chainalysis , CipherTrace и Crystal Blockchain обезбедуваат услуги за форензика на блокчејн.

И тие станаа навистина добри во тоа.

Chainalysis, на пример, објавува годишен Извештај за крипто криминал кој ја опишува употребата на криптовалути во неколку видови на злосторства како откуп, измами, прекршување на широки санкции низ целата земја и финансирање тероризам. Ако влеземе во извештајот за 2021 година, кој беше објавен во февруари , ке можеме да видиме колку вистина има во идејата дека крипто се користи само од криминалци. И додека овие се критично важни видови криминал на кои треба да се обрне внимание, ние ќе зумираме конкретно на темните веб-пазари.

Еве што велат бројките.

Прво, сепак, има неколку интересни високи точки кои вреди да се истакнат во извештајот на Chainalysis во врска со целокупната незаконска активност што ја овозможиле криптовалутите. Ударната линија беше широко прифатена од поддржувачите на крипто како реклама за усвојување криптовалути. На крајот на краиштата, крипто треба да биде страшно за злосторства, бидејќи секоја трансакција што ја правите е закопана во јавна книга.

И, во најголем дел, податоците се чини дека го поддржуваат тоа.

Во 2021 година, вредноста на криптовалутата од 14 милијарди долари беше поврзана со незаконски активности. Не сме навистина сигурни колку пари се потрошени за правење нелегални работи, од очигледни причини, но веројатно е значителен процент ( како, 22% ) од светскиот бруто домашен производ од 80 трилиони долари. Во споредба со 17 трилиони долари, 14 милијарди долари не се едвај пад во кофата.

Меѓутоа, тоа всушност не е поентата. Вистината е дека криптовалутите сè уште овозможуваат незаконска активност, а износот што се користел пораснал помеѓу 2020 и 2021 година. Во одбрана на крипто, незаконскиот удел на целиот обем на крипто трансакции опадна од 2019 година и сега е на скудни 0,15%.

Така, додека износот на незаконски активности што се финансираат преку крипто расте, растот на легитимната употреба на крипто е далеку над него.

Како што рече, еден од главните резултати од работата на Chainalysis е дека поголемиот дел (~ 53%) од незаконските трансакции со крипто во 2021 година биле поврзани со измами и украдени средства. Иако тоа се сериозни проблеми, ова се проблеми кои се суштински и за крипто и за наследниот финансиски пазар. Таму каде што има пари да се направат, има лажни ветувања и украдени средства.

Затоа, наместо тоа, треба да го погледнеме она што криптовалутите наводно го поддржуваат на единствен начин: гореспоменатите „дилери на дрога и учесници на црниот пазар“.

Крипто и темниот веб-пазар

Темните веб-пазари, аголот на интернетот каде изобилува илегалната активност, поставија нов рекорд на приходи во 2021 година, носејќи вкупно 2,1 милијарди долари во криптовалути.

Додека вкупната вредност што се пренесува на пазарите на темна веб-страница порасна прилично брзо, вкупниот број на трансфери на овие пазари се намали во последните пет години, од 11,7 милиони во 2016 година на само 3,7 милиони во 2021 година. Вкупниот број на корисници исто така паднат. Така, отсутен раст на трансферите и корисниците, двигателот на растот се наоѓа во поголемите плаќања, при што просечната големина на плаќањата се зголемува од 160 на 493 долари во истиот временски период.

Следното прашање е „Како се обликува 2022 година? Мило ми е што прашавте…

Како се обликува 2022 година за пазарите на темната мрежа

Chainalysis обезбеди ажурирање на својот извештај за 2021 година на 16 август и податоците за 2022 година се обликувани на интересен начин.

Прво и најважно, износот на вредноста на криптовалутата добиена од незаконски субјекти во 2022 година до денес (YTD) е рангирана под истиот период во 2019 година и во 2021 година.

Зумирање на обемот на трансакции за поцелосен распоред на земјата, обемот на крипто трансакции во YTD 2022 (за сите намени) се следи зад YTD 2021 до јули. Директно од блогот Chainalysis:

Генерално, криминалната активност се чини дека е поотпорна наспроти падот на цените: недозволените количини се намалуваат за само 15% од година во година, во споредба [со] 36% за легитимните количини.

Остатокот од ажурирањето на Chainalysis е фокусирано на обезбедување ажурирање за тоа која недозволена употреба на крипто забележала зголемување и намалување во 2022 година. Забелешка, има зголемување на хакирањето и украдените средства и намалување на измамите. Позначајно, сепак, имаше намалување на приходите на пазарот на темната веб-страница.

Главниот двигател на ова намалување најверојатно се должи на затворањето на Hydra Market , најголемиот и најистакнат дарк веб-пазар во светот, во април. Германските власти го затворија пазарот за дарк веб со седиште во Русија, а САД отидоа подалеку со додавање на стотици паричници со биткоин (BTC) на списокот со санкции .

Падот на приходите сугерира дека властите се подобри во откривањето на криминалот на мрачниот веб-пазар. Но, Chainalysis додава важна забелешка:

„Продавачите презедоа повеќе чекори од кога било за да ја подобрат нивната анонимност за испорака, а купувачите почнаа директно да комуницираат со овие продавачи. Сите овие трендови укажуваат на мрачна пазарна индустрија која брзо созрева“.

Така, додека властите стануваат подобри во душкањето на темните веб-пазари, пазарите на дарк веб стануваат подобри во тоа што не се душкаат. Што нè доведува до (потенцијално) важно предупредување за монетите за приватност што треба да го земеме предвид додека ги разгледуваме овие податоци.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Потенцијално важно предупредување

Монетите за приватност се криптовалути кои имаат приватност како стандардна опција, која значително се разликува од биткоинот и етерот (ETH). Двете најпознати монети за приватност се monero (XMR) и zcash (ZEC). Монетите за приватност се неверојатно тешки за следење, и иако компаниите за форензика на блокчејн рекламираат дека можат да следат некои делови од трансакциите на ZEC, има многу помалку достапни информации за идентификација. Монеро, од друга страна, е неверојатно тешко (невозможно?) да се следи (ИРС дури нуди 625.000 долари на секој што може да го пробие монеро ).

Како такво, би се очекувало од темните веб-пазари да се оддалечат од транспарентни криптовалути (како биткоин) на нешто приватно (како монеро). Според Chainalysis, XMR забележува зголемено усвојување меѓу пазарите на темната веб-страница, при што 67% од пазарите на темно веб го поддржуваат во 2021 година, во споредба со 45% во 2020 година.

Тоа, рече, додека XMR може да краде пазарен удел од другите, потранспарентни криптовалути, БТК сè уште одржува поддршка од 93% од сите пазари на темна веб-страница, што сугерира дека биткоинот сè уште владее во темната мрежа. Така, додека дел од падот на вредноста што го пренесуваат корисниците на мрачниот веб-пазар може да се припише на изборот на монети за приватност, поголем дел од тој пад треба да се припише на властите едноставно да се подобрат во запирање на криминалот и подобрување на блокчејн аналитиката.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.