Крипто Плаќања – Зошто ни се Потребни

Ветувањата на Crypto никогаш не се остварија

Crypto отсекогаш го одржуваше ветувањето за револуција во плаќањата. Но, таа револуција никогаш не се случи.

Имаме 13 години во ерата на BItcoin, а пример, има само една продавница во центарот на Монтреал која рекламира дека прифаќа биткоин (BTC). Пред некој ден поминував на таа продавница, некој кој не е задоволен, го прецртал светлото портокалово ₿ напишано на излогот, додавајќи „не“ во знак на протест.

Зошто? Ако треба да предпоставуваме, тоа веројатно е поврзано со нивните мислења за еколошките импликации на безбедносниот метод на биткоин, доказ за работа. Доказот за работа бара огромни количини на електрична енергија, а во време на глобално затоплување нема место за толку извонреден приказ на потрошувачката на енергија.

Овој мал пример е илустративен за предизвикот за крипто плаќања. Доволно е тешко крипто да добие дозвола како мрежа за плаќање. Вродената нестабилност и новитетите на медиумот се огромни пречки. Додадете на тоа и загриженоста за влијанието на крипто врз животната средина, и превртувањето на топката за плаќања станува уште поголем предизвик.

Но, дури и нормите кои не се грижат за крипто треба да сакаат тој да успее како медиум за плаќање.

Готовината брзо исчезнува како средство за плаќање. Големите добитници се гигантите за картички Visa (V) и MasterCard (MA). Секој пат кога некој ќе дезертира готовина, мрежите со картички стануваат малку помоќни. Како потрошувачи, често не ги забележуваме неколкуте центи што ни ги извлекуваат мрежите на картички кога плаќаме со нашите дебитни или кредитни картички, но тоа води до фантастичен профит за нив. Приносите на капиталот на Visa и MasterCard – 40% и 120% соодветно – сведочат за нивните огромни финансиски добивки. (Просечниот принос на компанијата е минимални 10-15%).

Постојат голем број решенија за нив, а едно од нив е конкуренцијата. Ако има повеќе мрежи за плаќање кои се борат за удел на пазарот, ние потрошувачите (и трговците на мало што ги посетуваме) можеме барем да ја избереме најевтината.

И затоа би било убаво ако крипто овозможи плаќање.

За жал, употребата на крипто е главно ограничена на релативно малите граници на шпекулативната криптоекономија, само што одвреме-навреме служи како нормален медиум за плаќање. Овие протекувања можеби полека се приклучуваат. Во текот на минатата година, активистите се обидуваа да го повлечат малиот напредок што го постигна крипто во областа на плаќањата.

Малата продавница во Монтреал е само еден мал пример. Она што продавачот го видел на својата продавница можеби го натерало да помисли, „Зошто да се мачиш да прифатиш плаќање со биткоин кога тоа привлекува толку негативно внимание, а и никогаш нема да се случи?“

Минатиот месец, стотици долгогодишни уредници на Википедија побараа од Фондацијата Викимедија да престане да прифаќа криптовалути, а најпопуларната причина беше нејзината еколошка одржливост. Неколку месеци претходно, Discord – популарна платформа за пораки – ги поништи гласините за интеграција на криптовалути по поплаки од корисници загрижени за користење на енергија.

Според Викимедија – светска фондација, само 0,08% од нејзините донации биле во крипто, главно Bitcoin. Фондацијата Викимедија нема многу причини да им каже не на активистите. Со 0,08%, крипто не би можеле да прифатат крипто наплата. Зошто да се мачите да туркате назад, кога треба да туркате напред?

Ако активистите водеа кампања за Викимедија да престане да прифаќа Visa, на пример, тоа би било целосно НЕ. Visa има предност во однос на крипто. Веќе е голем, веројатно претставува одлучувачки процент од донациите на Викимедија.

Дека не можете да кажете не на Visa, но можете да кажете не на крипто, ја илустрира дилемата за крипто наплати. Кај мрежите за плаќања на мало е познато дека е тешко да се издигнат. Тоа е класичен пример кога би отишле во продавница и би сакале да купите пилешко и табла јајца. За поединец да го усвои, новата опција за плаќање треба да биде веќе корисна (со тоа што е широко достапна и може да се применува и во продавниците), но не може да биде веќе корисна ако никој не сака да ја испроба на прво место.

Полош на овој парадокс е тоа што мрежите со картички веќе имаат цврсти основи. Луѓето се навикнаа на нивната пластика, а актуелните функционери користат валкани трикови за да спроведат маркетинг, како што се поени за наградни картички и политики без доплата. Сето ова е малку потешко да се избегне, а причината е едноставна, неверојатната нестабилност на крипто. Новите корисници кои се ориентирани кон ризик не сакаат ни да го пробаат.

Но, крипто светот еволуираше како одговор на нестабилноста. Стабилбите коини се вид на криптовалута која е поврзана со традиционалните странски валути, што ги прави помалку застрашувачки за луѓето да ги користат. И така, онаму каде што обичното крипто е скратено, стабилните коини барем имаат шанса да се борат против гигантите MasterCard и Visa.

За жал, стабилните коини се изградени на енергетски интензивни Blockchain како доказ за работа, што ги отвора за растечката критика на животната средина. Со оглед на и онака тешкиот проблем со плаќањето пилешко-јајца со кој се соочуваат издавачите на stablecoin, последното нешто што им треба е корисниците на картички да смислат уште еден изговор за да не се обидат со stablecoins.

Неодамнешната повторна проценка на Mozilla за нејзината политика за прифаќање крипто дава добар пример за тоа како се надеваме дека дебатата ќе се развива. Во јануари, Mozilla – непрофитната организација што го прави веб-прелистувачот Firefox – одлучи привремено да ги паузира донациите на криптовалути за да види како крипто „се вклопува со нашите климатски цели“.

Овој месец Mozilla ја објави својата нова политика. Наместо да ја затвори вратата на крипто, тој излезе со по нашминкано решение . Mozilla нема да прифаќа стабилните коини, но ќе прифати криптовалути со доказ за удел за кои смета дека се „помалку енергетски интензивни“.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Ако политиката на Mozilla се прифати, а многу од нас ке ја прифатат, подоцна ке сватат дека сето тоа води кон профит и има своја цена. Ако стабилните коини некогаш ќе се натпреваруваат на значаен начин со мрежите MasterCard и Visa , тие треба да се оградат од доказ за работа. Тоа може да значи избегнување на проширување на блокчејновите за доказ за работа. Во најлош случај, тоа значи беспомошно чекање додека синџирите за докажување на работа на кои веќе постојат, како Ethereum, ќе се префрлат на помалку енергетски интензивни безбедносни методи.

Отстранувањето на критичарите ќе го олесни решавањето на и онака тешкиот проблем со плаќањата со кокошки и јајца за стабилните коини. Сепак, ни требаат тие да победат. Visa и MasterCard не стануваат помалку доминантни.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.