Моментално Најниски Цени на BTC ASIC

ASIC достапен по многу ниска цена

  • Машините Tier-I, Tier-II и Tier-III ASIC се достапни со 86,82%, 89,36% и 91% попусти, соодветно. 
  • Цената со попуст е по цени од мај 2021 година.  

Уште една негативна вест за копачите на Биткоин кои веќе страдаат од трифект на проблеми со зголемувањето на цените на електричната енергија, зголемувањето на тешкотиите и намалувањето на цените на БТК. Машините за копање ASIC се продаваат за најниска цена од 2020 година, што се смета за уште еден негативен знак за тековниот пазар. 

Според најновите податоци од индексот Хашрејт, најефикасните ASIC рудари генерираат најмалку една тера хаш на 38 џули енергија. И овие машини се достапни со попуст од 86,82% во однос на цената на 7 мај 2021 година, што беше 119,25 долари по терахаш и сега е намалена на 15,71 долари до 25 декември 2022 година.

Оваа категорија на копачи ги вклучува Antminer S19 на Bitmain и Whatsminer M30 на MicroBTC. 

Намалени се и цените на машините за копање од среден ред, во просек од 10,23 долари, кои претходно беа продадени за 96,24 долари, што значи пад од 89,36%. 

Најмалку ефикасни машини на списокот се оние кои користат повеќе од 68 џули по терахаш, кои сега се со цена од 4,72 долари, кои претходно беа 52,85 долари, што значи пад од 91%.

Овој драстичен пад на цената може да се припише на неодамнешните проблеми со кои се соочуваат големите компании за копање бидејќи се борат да останат профитабилни во 2022 година. Тие или поднесуваат барање за стечај, ги намалуваат загубите, ги продаваат своите имоти и опрема за БТК или земаат долгови само за опстанок. Главните фирми кои направиле некои или сите од овие за да останат во живот се Core Scientific, Riot Blockchain , Bitfarm, Marathon Digital и Argo Blockchain. 

Друга страна на паричката

Бидејќи секоја паричка има две страни, овој стрмен пад беше дел од релативно добра вест за некои купувачи, бидејќи многу копачки капацитети со седиште во Русија, како BitRiver, можеа да профитираат од релативно ниските цени на електричната енергија, опремени со некои модерни датум хардвер беа способни за копање 1 БТК за само 0,07 $ за kWh. 

Може да биде многу рано да се предвиди следниот потег на цените на овие копачи на ASIC. Нико Смид од Digital Mining Solutions во својот твит на 21 декември истакна дека цените на копачите на ASIC исто така биле ниски во текот на последниот циклус на преполовување и дека оттогаш имаа агресивни потези. Слични работи би можеле да се повторат бидејќи следниот циклус е на 20 април 2024 година.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

После Ефектите од падот на цената

Познато е дека копачите на Биткоин страдаат од трифект на проблеми, а повеќето институционални копачи или ја напуштија индустријата, едвај ја преживеаја суровата средина, или поднесоа барање за стечај. Некои дури и ги нарачаа своите капацитети или ги затворија постоечките капацитети за да ги намалат трошоците. 

Овој масовен излез на копачите од циклусот треба да го активира сценариото за пониско ниво на тежина, заедно со евтино достапна опрема, копачите би можеле да имаат барем некаков подтик. Иако сето ова се обични шпекулации во моментов, но се и веродостојни. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.