Најчести Поставувани Прашања за Blockchain (Дел 10)

Blockchain Прашања и Одговори

1. Што е Blockchain во едноставни термини?

Едноставно кажано, Blockchain е заедничка база на податоци или книга. Малите делови на податоци се складираат во структури на податоци познати како блокови и секој јазол на мрежата има точна реплика на целата база на податоци. Безбедноста е сигурна бидејќи ако некој се обиде да уреди или избрише запис во една копија од Blockchain книгата, мнозинството нема да ја одрази оваа промена и таа ќе биде одбиена.

2. Колку Blockchain постојат?

Бројот на активнин Blockchain расте секој ден со постојано растечко темпо. Од 2022 година, има повеќе од 10.000 активни криптовалути базирани на Blockchain , со уште неколку стотици Blockchain кои не се водат и не се регистрирани како криптовалути.

3. Која е разликата помеѓу приватен Blockchain и јавен Blockchain ?

Јавен Blockchain , познат и како отворен или без дозвола Blockchain , е оној каде што секој може слободно да се приклучи на мрежата и да воспостави јазол. Поради нивната отворена природа, овие Blockchain мора да бидат обезбедени со криптографија и систем на консензус како доказ за работа (PoW).

Приватен или дозволен Blockchain , од друга страна, бара секој јазол да биде одобрен пред да се приклучи. Бидејќи јазлите се сметаат за доверливи, слоевите на безбедност не треба да бидат толку ригорозни.

4. Што е Blockchain платформа?

Blockchain платформата им овозможува на корисниците и програмерите да креираат нови употреби над постоечката Blockchain инфраструктура. Еден пример е Ethereum , кој има мајчин криптовалута позната како етер (ETH). Но, Blockchain Ethereum, исто така, дозволува создавање на паметни договори и дигитални токени кои се користат во иницијалните понуди на монети (ICO) и незаменливи токени (NFTs). Сите тие се изградени околу инфраструктурата на Ethereum и обезбедени со јазли на мрежата Ethereum.

5. Кој го измислил блокчејнот?

Blockchain -технологијата за прв пат беше претставена во 1991 година од Стјуарт Хабер и В. Скот Сторнета, двајца математичари кои сакаа да имплементираат систем каде временските печати на документите не може да се менуваат. Во доцните 1990-ти, Cypherpunk Ник Сабо предложи да се користи Blockchain за да се обезбеди систем за дигитални плаќања, познат како “малку злато” (кој никогаш не бил имплементиран).

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *