NFT Marketplace – Како да Започнете

Упатство за пазарот каде што можете да создадете NFT

Напливот на популарност кај незаменливите токени (NFT) ја претвори некогаш нејасната форма на уметност во сензација преку ноќ. Почнувајќи од здодевни мајмуни до пикселирани панкери и сè што е измеѓу, нема недостиг од NFT што треба да се додадат во колекцијата – или места за нивно купување.

Rarible е една од многуте дигитални уметнички галерии и пазари каде сопствениците на NFT можат да покажат колекции и да ги понудат на продажба. Она што го прави овој пазар различен е можноста секој член да создаде свој NFT на еден од трите блокчејн: Ethereum , Tezos и Flow .

Што е пазарот Rarible NFT?

Пазарот Rarible NFT е основан во 2019 година од страна на претприемачот Алексеј Фалин, менаџерот за производи Александар Салников и дизајнерот на производи Илја Комолкин. Со седиште во Лос Анџелес, компанијата опслужува 1,6 милиони корисници со трговска вредност од 274 милиони долари.

Една од причините поради која Рарибл се издвојува се партнерствата што ги негува со големи компании и познати познати личности. Сајт на социјалните мрежи Твитер , оператор за брза храна Yum! Брендовите, боксерот Флојд Мејведер Јуниор и актерката Линдзи Лохан ги лансираа своите NFT со помош на Рарибл.

Не мора да бидете славна личност за да креирате NFT проект со Rarible. Бидејќи нуди пристап до три различни блокчејнови, секој со визија и уметнички способности може да ги „накова“ своите NFT и да ги направи достапни за колекционерите. Во некои случаи, креаторите можат бесплатно да ги коваат своите NFT со тоа што ќе ги префрлат надоместоците за ковање на купувачот, давајќи им влезна точка со помал финансиски ризик.

Што ми е потребно за да започнам со Rarible ?

Започнувањето со Rarible е едноставен и јасен процес. Сè што ви треба за да креирате сметка е паричник за криптовалути за вашиот блокчејн по избор

За да креирате сметка за купување и тргување со NFT, ќе ви треба паричник што поддржува еден од трите блокчејнови на кои работи Rarible: Ethereum , Tezos и Flow . Додека MetaMask е веројатно најпопуларниот паричник меѓу NFT колекционерите, другите паричници на Ethereum што се користат на Rarible вклучуваат:

  • Torus
  • Mobile Wallet
  • Portis
  • Coinbase Wallet
  • MyEtherWalet

Оние кои сакаат да користат Flow токени на Rarible ќе треба да го поврзат својот паричник Blocto, додека корисниците на Tezos ќе треба да поврзат паричник поддржан од Beacon. 

Оттука, новите корисници ќе треба да се согласат со условите и да потврдат дека се постари од 13 години. По неколку моменти, ќе бидете подготвени да креирате, купувате и продавате NFT преку Rarible.

Купување и тргување NFT на Rarible

Бидејќи Rarible поддржува трансакции на три различни блокчејн, постојат повеќе начини за купување и продавање NFT . Се зависи од тоа каде е искован токенот и цената. Постојат два начини да се купи NFT на Rarible: купување по фиксна цена или преку аукција.

  • Фиксна цена: Продавачот ќе го наведе NFT за продажба по одреден трошок за купувачот. Доколку сакате да го купите, притиснете го копчето „Купи за“ на NFT и завршете ја трансакцијата.
  • Аукција: Со аукција, NFT ќе биде ставен на продажба одредено време, каде што повеќе луѓе можат да поднесат понуди. Највисоката понуда на крајот на аукцијата ќе го добие правото да го купи NFT по понуда со највисока цена. Во овој момент, аукциите се обработуваат само во криптовалути и затоа бидете подготвени да купите доволно монети за да ја покриете вашата максимална понуда. Исто така, имајте предвид дека секоја крипто трансакција обично се оданочува.

Секој блокчејн поддржан од Rarible има различни начини на кои можете да купите NFT. На пример: Колекцијата CryptoEggs „Civilizations“ е создадена на блокчејнот Ethereum со збирка анимирани NFT. За да го купите NFT и да го додадете во вашиот поврзан паричник, кликнете на копчето „Купи за“. Ќе се појави прозорец на Checkout, кој ќе ви ја покаже цената по таксата за услуга од 2,5%. Ако немате доволно средства во вашиот паричник, можете да купите и со Visa или Mastercard.

Сепак, не сите паричници и блокчејнови ви дозволуваат да купувате NFT користејќи кредитна или дебитна картичка. Како пример: колекцијата Ottez NFT е создадена на блокчејнот Tezos. Кога ќе изберете „Купи сега“, ќе треба да држите доволно монети на Tezos за да ја завршите трансакцијата. Со Tezos NFT, не можете директно да ги купите со помош на Visa или Mastercard – но можете да додадете средства директно во вашиот паричник користејќи ги картичките во Rarible.

Откако ќе поседувате еден или неколку NFT, ќе можете да ги наведете на вашиот профил за прикажување и продажба. Бидејќи NFT се чуваат во вашиот поврзан крипто-паричник, можете да изберете кои да се прикажуваат под вашиот профил на страницата и да ја наведете вашата цена. Ако некој одлучи да го купи вашиот NFT, Rarible ќе се справи со сигурната трансакција, обезбедувајќи NFT да се пресели во паричникот на купувачот и да депонира валута во вашиот.

Создавање сопствени NFT на Rarible

Rarible, исто така, им овозможува на креаторите да скокаат директно во светот на дигиталната уметност со создавање свои NFT . Процесот е прилично едноставен: за да започнете, кликнете на копчето „Креирај“ на врвот на страницата.

Вашата прва одлука ќе биде на кој блокчејн сакате да наметнете. Секој од нив доаѓа со свој сет на такси и други добрите и лошите страни, и затоа не заборавајте да го направите вашето истражување пред време. Следно, ќе бидете прашани дали сакате да отковате единствен, единствен NFT или нане повеќе NFT од исто дело. Прифатливи типови датотеки вклучуваат PNG, GIF, WEBP и MP4. Сите пиратски NFT или уметност што ги прекршуваат законите за авторски права веднаш ќе бидат отстранети од платформата.

Следните чекори се фините детали за работата: наслов, опис и вид на продажба за NFT. Ќе ја поставите и цената на хонорарот, што е износот што ќе го добивате секогаш кога некој ќе ја препродаде вашата уметност. За да ја направите вашата NFT колекција попривлечна, можете да додадете и содржина што може да се отклучува за купувачот, вклучувајќи тајни врски или дополнителна содржина што може да се преземе.

Конечно, ќе имате можност да ги платите таксите за гас поврзани со ковање на вашиот NFT или вадење бесплатно. Ако одлучите да одите со бесплатната опција, ќе ги префрлите таксите за гас на првиот купувач, зголемувајќи ја цената и потенцијално обесхрабрувајќи го неговото учество во вашиот проект.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Крајна линија: Дали Rarible е вистинскиот пазар за мене?

Иако овде веројатно нема да најдете Bored Ape Yacht Club или CryptoPunk NFT, Rarible нуди уникатна платформа и за колекционерите и за креаторите да создаваат дигитална уметност. Бидејќи поддржува три различни блокчејн, овој пазар им нуди на новите корисници можност да влезат во секторот без да трошат многу на криптовалути или да префрлаат токени од еден паричник во друг.

Сепак, пред да скокнете во Рарибл, треба да спроведете сопствено истражување и длабинска анализа за кој било NFT што сте заинтересирани да го купите. Како и со секоја инвестиција, нема гаранција дека NFT ќе се зголеми во вредност со текот на времето, па дури и може да ја изгуби вредноста. Со јасно разбирање на ризиците и наградите, можете да ги донесете најдобрите одлуки за вашето патување во криптовалутите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.