NFT на Yuga Labs со над 6 Милиони Долари во Продажби за Само Неколку Часа

Најновиот NFT проект на матичната компанија Bored Ape Yacht Club Yuga Labs им овозможува на корисниците пристап до игра заснована на вештини наречена Dookey Dash

Откако го објави објавувањето на новиот проект за незаменливи токени ( NFT ) во рамките на екосистемот Bored Ape Yacht Club, Yuga Labs ги објави своите Sewer Passes за ковање во средата, давајќи над 4.000 ETH (над 6 милиони американски долари) во вкупниот обем на продажба за неколку часа по ослободувањето.

Сопствениците на Bored Ape Yacht Club (BAYC) или Mutant Ape Yacht Club (MAYC) NFT имаа право да поднесат барање за бесплатна канализациска карта во средата, која делува како клуч за играње игра базирана на вештини наречена Dookey Dash. Оние кои поседуваат Sewer Pass (без разлика дали се ковани или купени на секундарниот пазар) можат да играат Dookey Dash од 19 јануари до 8 февруари, а резултатите акумулирани од играта ќе бидат дел од поширокото наративно искуство наречено „Поглавје 1“ подоцна.

Пропусниците за канализација беа поделени на четири нивоа, врз основа на тоа дали носителот на BAYC или MAYC NFT, исто така, држи и Bored Ape Kennel Club NFT во својот паричник. Во моментот на пишување, основната цена за Tier 1 Sewer Pass на секундарниот NFT пазар OpenSea изнесуваше 1,3 ETH (околу 1.970 американски долари), додека пропусниците од Ниво 4 беа наведени за до 420 ETH (околу 640.000 американски долари).

Bored Ape Yacht Club твитна дека официјалната колекција Sewer Pass е наведена за секундарна препродажба на OpenSea. Имено, Sewer Passes имаше одредени услови кодирани во неговиот паметен договор , вклучително и блок листа на одредени адреси на паричник, што предизвика разговор на Твитер околу овој потег. Некои од блокираните адреси припаѓаат на други големи секундарни пазари како LooksRare и NFTX .

Сепак, ова може да добива повеќе известувања отколку што е оправдано, бидејќи ја одразува одлуката на Yuga Lab да спроведе 5% надомест за авторски права на OpenSea.

Според упатството за програмери на OpenSea : „OpenSea поддржува ланецот наметнување такси за создавачи ако сакате да ги овозможите за вашиот нов проект. Начинот на кој ова функционира е со додавање едноставен фрагмент од код на NFT договорите што ја ограничува NFT продажбата на вашиот проект само на пазари кои наметнуваат такси за создавачи“.

LooksRare, една од платформите очигледно блокирана со овој потег, се одлучи да ги направи авторските права опционални во октомври. Неколку други големи платформи, вклучувајќи го и X2Y2 , исто така се одлучија за оваа структура, како дел од поголемото движење на платформите до судските продавачи кои сакаат да го добијат најдобриот договор за нивното купување NFT. Во меѓувреме, креаторите се спротивставија на промената, велејќи дека тоа ја повредува нивната способност да остваруваат постојан профит од нивните уметнички креации.

Во изјавата за CoinDesk, портпаролот на Yuga Labs го потврди своето верување во заштитата на авторските авторски права. „Ние отсекогаш сме биле компанија која е прва креативна и веруваме дека авторските права на создавачите мора да бидат заштитени.

„Бесплатното барање за Sewer Pass ќе се тргува само на платформи што ги почитуваат авторските права на создавачите“, додаваат тие.

Ко-основачот на Yuga Labs, Вајли Ароноу, познат како Гордон Гонер, отворено зборува за заштитата на авторските права на создавачите, забележувајќи во ноември дека компанијата разгледувала употреба на листи за дозволи кодирани во паметни договори за да одреди кои адреси на паричникот би можеле да префрлаат NFT. Тој истакна дека сметките во надворешна сопственост, или EOA, се вид на крипто-паричник што не го користат пазарите, што го олеснува разликувањето на занаетите помеѓу приватните корисници и пазарите.

„Кодирањето на нешто како ова во вашиот паметен договор NFT ќе го направи тоа така што креаторите ќе можат да се погрижат да ги наплатат своите авторски права“, напиша тој.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *