NFTs во Metaverse – Како да Заработите Пари

Нови начини за гејмерите да генерираат приходи во виртуелните светови

За прв пат измислен во научно-фантастичниот роман на Нил Стивенсон „Снежен удар“ од 1992 година, метаверсот е повеќе или помалку дефиниран како виртуелен свет (или светови), кој потсетува на игри и филмови како „Подготвен играч број еден“, Роблокс и Фортнајт. Внатре во овој простор, луѓето можат да живеат заменик преку нивните аватари со тргување и одржување на дигитални средства кои се фокусираат на целосно функционална економија во реалниот свет.

Но, додека некои детали за пазарот на метаверс се уште се прилично апстрактни, други компоненти како што се незаменливи токени (NFT) се појавија како нешто како основа за неговата внатрешна инфраструктура и економија. Луѓето користат NFT во рамките на метаверзумот за да купат виртуелни земјишни парцели, пропусници за настани, аватари и други дигитални ставки.

НФТ и инвестирање во недвижен имот во метаверзумот

Виртуелни сопственици на земјиште

Како што споменавме, еден начин на кој луѓето користат NFT во метаверзумот е да купат виртуелно земјиште, како што е LAND – дигитален дел од недвижен имот во The Sandbox . Овие виртуелни простори користат NFT, за разлика од физичкиот чин, за да ја одразат сопственоста на одредени локации во виртуелниот свет.

Во Sandbox, LAND се состои од околу 300 квадратни метри во светот на играта. Во Децентраланд, големината се менува на земјишни парцели од 50 квадратни стапки.

Ако корисниците имаат доволно парцели, тие можат да ги комбинираат за да создадат единствен имот. Еден пример за тоа е „Тајните на чајната градина на Сатоши“ – имот во Децентраленд составен од 64 посебни парцели. Се продаде за 1,3 милиони МАНА во 2019 година (околу 80.000 американски долари) поради нејзината големина и локација. „Земјата“ е целосно опкружена со дигитални патишта, што го прави погодно за пристап.

Во 2021 година, Metaverse Group купи имот во Децентраланд за 618.000 МАНА, што беше еквивалентно на околу 3,2 милиони долари во тоа време. Исто како и во реалниот свет, локацијата е сè во дигиталните недвижности, а парцелите што се блиску до влезните точки или до места како што се виртуелни арени кои ветуваат виртуелен сообраќај со пешаци имаат тенденција да се зголемуваат во вредност.

Изнајмување и позајмување

Во зависност од побарувачката на пазарот, луѓето можат да ги изнајмат своите NFT за да заработат пасивен приход. Сопствениците на земјиште во метаверзумот можат да го направат тоа преку протоколот за IQ на PARSIQ , децентрализирана платформа за финансии (DeFi) која обезбедува начини за развивачите на игри да заработат пари.

Слично на динамиката на традиционалниот имот и недвижен имот, протоколот за интелигенција им помага на виртуелните сопственици на земјиште да заработуваат надоместоци за принос и закупнина преку однапред одредени услови кои се преговараат со изнајмувачите и се спроведуваат со паметни договори .

Резидуални дивиденди

Заедно со авторските права што создавачите можат да ги заработат кога NFT се продаваат или препродаваат на секундарни пазари, NFT може да им помогнат и на инвеститорите да заработуваат пасивни дивиденди. Еден пример за ова е сегмент од дигитална тркачка патека во Монако во играта F1 Delta Time што беше продадена на аукција за 222.000 долари во декември 2020 година.

NFT што ја претставува дигиталната патека му овозможува на сопственикот да добива 5% дивиденди од сите трки што се одржуваат на неа, вклучувајќи ги и таксите за влезни билети за трки и приносите од „Elite Events“ кои бараат од учесниците да вложат REVV за влез.

NFT и игри во метаверс

Игра-за-заработка, средства и награди во играта

Преку игри како Axie Infinity и Aavegotchi , моделот игра за заработка (P2E) создаде целосно нови виртуелни економии кои ги наградуваат корисниците со средства како NFT и криптовалути во играта што може да се заменат, продаваат или позајмуваат. Дополнително, другите игри како Battle Racer помагаат во понатамошната корист со ослободување на делови за автомобили како посебни NFT. Корисниците потоа можат да ги купат овие делови за да ги градат своите возила или да ги продаваат одделно на секундарни пазари како OpenSea .

Иако има уште години, начините на кои луѓето користат NFT во овие блокчејн мрежи може да се применат и на скин и козметика во повеќе мејнстрим игри како Fortnite. Не само што тоа ќе им помогне на играчите подобро да ја одразуваат сопственоста и оригиналноста на нивните средства, туку ќе ги зголеми глобалните трошоци во играта, кои се предвидува да надминат 74,4 милијарди долари до 2025 година.

Epic Games, развивачот на софтвер и сопственик на Fortnite, ја поздравува секоја игра што поддржува NFT во својата продавница, но нема директно да објавува или да се вклучи со NFT поради она што се смета за измама на пазарот.

NFT и вашиот виртуелен живот

Аватари и социјални настани

Како што се гледа со неодамнешната поддршка на Твитер за NFT профилните слики , луѓето исто така собираат NFT за социјалната заслуга, статусот и чувството на припадност што може да се најдат во заедницата на поддржувачи со истомисленици.

На пример, еден пример за тоа како се развиваат аватарите во метаверзумот може да се види во партнерството помеѓу Gutter Cat Gang, колекција на NFTs, со House of Kibaa , новото студио за виртуелна реалност. Заедно, House of Kibaa создава анимирани 3D аватари достапни за сите видови Gutter, при што заедницата има право на ексклузивни лотали за бесплатни надградби, вклучувајќи оружје, уреди за носење, возила, домашни миленици и недвижен имот, како што се куќи за стапици и куќи во метаверсот на House of Kibaa.

Приватни настани и забави

Во меѓувреме, пропусниците за NFT може да се користат за генерирање приходи за виртуелни настани, забави и концерти кои се одржуваат во различни метаверзи. Во септември 2021 година, Снуп Дог, страствен поддржувач на NFT, рапер и претприемач, соработуваше со The Sandbox за да биде домаќин на приватна забава. Како што беше најавено на The Sandbox, за да присуствуваат на настанот, беа достапни 1.000 NFT пропусници за забава , а 650 беа објавени на пазарот на The Sandbox. Во суштина, The Snoop Private Party Pass им даде на луѓето пристап до приватниот начин на живот на Снуп Дог, ексклузивните NFT-и, искуства и шанса Снуп Дог да одржи ексклузивен концерт на нивната LAND.

Snoop Dog е меѓу долгата листа на брендови и инфлуенсери кои соработувале со The Sandbox за настани и изданија насочени кон NFT. Некои од тие брендови ги вклучуваат The Walking Dead , Atari и Warner Music Group.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Ниво нагоре: напредно NFT инвестирање во метаверзумот

Вкупното трошење на NFT беше објавено дека е повеќе од 12,6 милијарди долари до крајот на 2021 година, а некои од начините на кои купувачите заработуваат пасивни приноси (преостанат приход) и го максимизираат потенцијалот на нивните инвестиции вклучуваат:

  • NFT што генерираат принос: пазарите за тајминг во Web 3 можат да бидат речиси невозможни, дури и за најискусниот инвеститор, и затоа за да се создадат попрактични стимулации и да се ублажи нестабилноста на секторот NFT, голем број проекти генерираат пасивни приноси со издавање на управување токени на имателите. Забележителни меѓу овие збирки ја вклучуваат Genesis Cyber ​​Kongz , која треба да произведува 10 $BANANA токени секој ден во следните 10 години. Други примери се SupDucks (($VOLT) и Mutant Cats ($FISH).Иако случајот на употреба е сè уште нејасен, Bored Ape Yacht Club исто така се очекуваше да лансира свој токен во првиот квартал од 2022 година.
  • Вложување: Заедно со собирање NFT кои генерираат пасивни приноси, инвеститорите исто така можат да ги искористат комбинираните придобивки од протоколите NFT и DeFi со кладење или заклучување на нивните средства во паметен договор за да добијат награди. Имајќи ги предвид строгите регулативи околу хартиите од вредност, повеќето од овие награди се во форма на токени специфични за проектот и се користат за стандардни карактеристики како што се владеење или права на глас. Тоа, рече, ако токените се наведени на децентрализирани размени како SushiSwap или Uniswap , акционерите можат да ги продаваат на пазарот.
  • Вгнездени NFT: Во минатото, NFTs беа прилично статични. Во најголем дел, она што некој го ковел или купил на секундарниот пазар не може да се смени. Меѓутоа, со платформи како Charged Particles , луѓето сега можат да ги постават NFT на други NFT и да трансформираат еден NFT во виртуелна кошница која може да собере повеќе токени базирани на ERC . Овој нов тип на вгнездени NFT помага да се додаде внатрешна вредност на колекционерскиот материјал и да се претвори она што би било шпекулативна инвестиција во нешто како средство што генерира принос – со оскуден NFT прикачен на друг оскуден NFT, до бесконечност.

Генерално, вгнездените NFT помагаат да се обезбеди вредност за корисниците во метаверзумот со приспособување и додавање нова функционалност на виртуелните ставки. Бен Лакоф, ко-основач и бизнис лидер на Charged Particles, истакна на вебинар некои случаи на употреба. Тие вклучуваат оружје што добива моќ бидејќи содржаните NFT собираат камата и слика што може да се смени во зависност од количината на токени депонирани во него.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *