Нигерија – Легализација на Bitcoin

Нигерија наскоро ќе донесе нацрт-закон за легализирање на употребата на BTC и криптовалути

Африканската нација ја забрани употребата на крипто во февруари 2021 година.

Биткоинот добива на популарност ширум светот, а идејата за криптовалута беше замислена за да обезбеди алтернатива на централизираните финансии. Многу луѓе во светот користат криптовалути за без проблеми со релативно евтини трансакции во странство. Многу земји размислуваат за распоредување на Биткоин како законско средство за плаќање. 

Претседателот на Комитетот на Претставничкиот дом за пазари на капитал и институции на Нигерија, Бабангида Ибрахим, за локален весник, тврди дека земјата наскоро треба да донесе закон со кој ќе се легализира употребата на биткоин и други криптовалути. Предлог-законот ќе биде амандман на Законот за инвестиции и хартии од вредност од 2007 година и ќе го признае BTC како правен капитал за инвестирање. 

Иако Нигерија ја забрани употребата на Биткоин во февруари минатата година преку писмо со кое им забранува на регулираните финансиски бизниси да „се занимаваат“ со криптовалути, во текот на истата година, медиумите објавија дека земјата е на пат да постигне најголем обем за BTC peer-to. -тргување со врсници во светот. Извештаите покажуваат масовно усвојување на BTC од страна на африканската земја. 

Ибрахим истакна дека Нигерија заостанува доста во подразбирањето на регулативата за индустријата, и ако земјата треба да застане на глобалниот подиум, треба да се применат глобални практики. 

Ако предложената регулатива правилно се однесува на растечката употреба на BTC во земјата, тоа ќе биде главен катализатор за најнаселената нација во Африка. 

Иако BTC беше забранет до сега, криптовалутите имаа прилично широко присуство во земјата. Тие дури изградија Bitcoin село каде нигериските биткоинери учествуваат во секакви филантропски работи и развој од компаниите BTC . Исто така, копањето на BTC е активна индустрија во земјата.

Позицијата на криптовалутите ширум светот

Мрежата за спроведување на финансиски криминал на Министерството за финансии на САД (FinCEN) издава насоки за користење на BTC од 2013 година. 

Европската унија го призна BTC и другите криптовалути како крипто средства. Сепак, не е нелегално да се користи Bitcoin во рамките на Европската унија. 

Канада одржува пријателски став за криптовалутите, додека канадската агенција за приходи (CRA) го гледа Bitcoin како финансиско средство. Секој приход од трансакции со BTC ќе се смета како капитална добивка или деловен приход и треба да се оданочува и пријави како таков. 

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Австралиската даночна канцеларија исто така го смета Bitcoin како финансиско средство. Секоја трансакција, било да е тоа купување, продавање, подарување итн., ќе се наплатува со данок на капитална добивка. 

Други земји каде што Bitcoin е легален се Данска, Франција, Германија, Јапонија, Исланд, Шпанија, Мексико и Обединетото Кралство. 

Горе наведените земји ја легализираа употребата на Bitcoin, но во ограничени капацитети, а ниту една не ја инсталираше криптовалутата како законско средство за плаќање. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.