Норвешка Планира да го Одстрани Намалувањето на Данокот на Енергија за Крипто Рударите

Владата на Норвешка ја признава понудата за укинување на законот за овластен даночен третман за центрите за податоци.

Законот им дозволи на многу крипто бизниси да плаќаат помалку за данок на енергија.

Владата на Норвешка е подготвена да го елиминира намалувањето на даноците што со години му дава предност на бизнисот за рударство на крипто . Тие нудат отстранување на минимизираната даночна стапка на енергија за центрите за податоци во нордиската земја, од кои најголемиот дел се коваат виртуелни валути.

Енергијата за центрите за податоци затоа ќе подлежи на нормалната даночна стапка на енергија, истата што се применува за другите услужни индустрии, а владата ја објави во соопштението објавено истата недела. Министерот за финансии Тригве Слагсволд Ведум ја опиша причината зад овој чекор.

„Ние сме во сосема поинаква состојба на енергетскиот пазар сега поврзана со времето кога минимизираната стапка за центрите за податоци беше лансирана во 2016 година. 

Во повеќето региони, снабдувањето со електрична енергија сега е под притисок, што предизвикува зголемување на цените, објасни Ведум. Во меѓувреме, секторот за екстракција на крипто се прошири во земјата. 

„Оваа енергија ја бараме за заедницата. Така, владата нема да продолжи со оваа шема“, рече членот на кабинетот во Осло.

Намалување на даноците

Истрагите покажаа дека практично не е можно да се направи разлика помеѓу електричната енергија потрошена за ковање виртуелни монети и онаа што ја користат центрите за податоци за различни цели, нагласи владата. 

Ако рударството на крипто треба да се заснова на редовната даночна стапка на електрична енергија, намалувањето на даноците за центрите за податоци мора целосно да се елиминира, веруваат официјалните лица. Тие пресметуваат дека во ова прашање буџетските приходи ќе пораснат за 150 милиони норвешки круни (повеќе од 14 милиони долари) сега, а останатите 110 милиони круни (над 10 милиони долари) во 2023 година.

Неодамнешниот раст доаѓа по неуспешното тестирање за забрана на енергетско интензивно ископување на криптовалути со доказ за работа во мај 2022 година. Прагот во таа насока од страна на крајно левичарската Црвена партија во парламентот не беше прифатен од многу креатори на политики во Норвешка. Во меѓувреме, тие исто така го намалија понуденото зголемување на данокот на електрична енергија за крипто-рударите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.