Поглавје 1 – Што е Криптовалута

Криптовалута и нејзиното значење

Криптовалута (или крипто) е форма на дигитална готовина која им овозможува на поединците да пренесуваат вредност во дигитално поставување.

Можеби се прашувате како овој вид систем се разликува од PayPal или апликацијата за дигитално банкарство што ја имате на вашиот телефон. Се чини дека тие ги даваат истите услуги за употреба – плаќање на пријатели, купување од вашата омилена веб-локација – но во реалноста, тие не може да бидат поразлични.

Што ја прави криптовалутата уникатна?

Криптовалутата е единствена поради многу причини. Неговата примарна функција, сепак, е да служи како електронски систем за готовина што не е во сопственост на ниту една страна.

Добрата криптовалута ќе биде децентрализирана . Не постои централна банка или подгрупа корисници што може да ги менува правилата без да се постигне консензус. Учесниците во мрежата ( јазли ) работат на софтвер кој ги поврзува со други учесници за да можат да споделуваат информации меѓу себе.

Од една страна стои она што би очекувале да се користи и што би личело на нешто како банка. Корисниците мора да комуницираат преку централниот сервер. Додека од другата страна, нема хиерархија, туку јазлите се меѓусебно поврзани и пренесуваат информации меѓу себе.

Децентрализацијата на мрежите за криптовалути ги прави многу отпорни на исклучување или цензура . Спротивно на тоа, за да ја осакатите централизираната мрежа, само треба да го нарушите главниот сервер. Доколку на банката ѝ се избрише базата на податоци и нема резервни копии, ќе биде многу тешко да се одреди салдото на корисниците.

Во криптовалутите, јазлите чуваат копија од базата на податоци. Секој ефективно делува како свој сервер. Поединечните јазли можат да одат офлајн, но нивните врсници сепак ќе можат да добиваат информации од други јазли.

Затоа, криптовалутите се функционални 24 часа на ден, 365 дена во годината. Тие овозможуваат пренос на вредноста насекаде низ светот без интервенција на посредници. Ова е причината зошто ние често ги нарекуваме без дозвола : секој со интернет конекција може да пренесува средства.

Зошто се нарекува криптовалута?

Терминот „криптовалута“ е збир од криптографијата и валутата . Ова е едноставно затоа што криптовалутата широко ги користи криптографските техники за да ги обезбеди трансакциите помеѓу корисниците.

Што е криптографија со јавен клуч?

Криптографијата со јавен клуч ги поткрепува мрежите со криптовалути. Тоа е она на што корисниците се потпираат за да испраќаат и примаат средства. 

Во шемата за криптографија со јавен клуч, имате јавен клуч и приватен клуч . Приватниот клуч во суштина е огромен број што би било невозможно некој да го погоди. Честопати е тешко да се заокружи колку е голема оваа бројка. 

Како и да е, како што сугерира името, треба да го чувате вашиот приватен клуч во тајност. Но, од овој клуч, можете да генерирате јавен. Јавниот може безбедно да му се подари на секого, при што е невозможно за нив да го реконструираат јавниот клуч за да го добијат вашиот приватен.

Можете исто така да креирате дигитални потписи со потпишување податоци со вашиот приватен клуч. Главната разлика е во тоа што секој може со сигурност да каже дали потписот е валиден споредувајќи го со соодветниот јавен клуч. На овој начин, корисникот нема потреба да го открива својот приватен клуч, но сепак може да ја докаже својата сопственост над него.

За криптовалутите, можете да ги потрошите вашите средства само ако го имате соодветниот приватен клуч. Кога правите трансакција, објавувате на мрежата дека сакате да ја преместите вашата валута. Ова е објавено во порака (т.е. трансакција), која е потпишана и додадена во базата на податоци на криптовалутата ( блокчејн ). Како што споменавме, потребен ви е вашиот приватен клуч за да го креирате дигиталниот потпис. И бидејќи секој може да ја види базата на податоци, може да провери дали вашата трансакција е валидна со проверка на потписот.

Кој ја измислил криптовалутата?

Имаше неколку обиди за дигитални шеми за готовина во текот на годините, но првата од криптовалутите беше Биткоинот , кој беше објавен во 2009 година. Тој беше создаден од лице или група луѓе кои го користат псевдонимот Сатоши Накамото . До денес, нивниот вистински идентитет останува непознат.

Биткоинот создаде огромен број последователни криптовалути – некои имаат за цел да се натпреваруваат, а други се обидуваат да интегрираат функции што не се достапни во Биткоин. Во денешно време, многу блокчејнови не им дозволуваат само на корисниците да испраќаат и примаат средства, туку да извршуваат децентрализирани апликации користејќи паметни договори . Ethereum е можеби најпопуларниот пример за таков блокчејн.

Која е разликата помеѓу криптовалутите и токените?

На прв поглед, криптовалутите и токените изгледаат идентични. И двете се тргуваат на берзите и може да се испраќаат помеѓу блокчејн адреси .

Криптовалутите се наменети исклучиво да служат како пари, без разлика дали се како средство за размена, складирање на вредност или и двете. Секоја единица е функционално заменлива , што значи дека една монета вреди колку и друга.

Биткоинот и другите рани криптовалути беа дизајнирани како валута, но подоцна блокчејновите се обидоа да направат повеќе. Ethereum , на пример, не обезбедува само функционалност на валутата. Тоа им овозможува на програмерите да извршуваат код ( паметни договори ) на дистрибуирана мрежа и да креираат токени за различни децентрализирани апликации . 

Токените може да се користат како криптовалути, но тие се пофлексибилни. Можете да наметнете милиони идентични, или неколку одбрани со уникатни својства . Тие можат да служат како што било, од дигитални сметки што претставуваат удел во компанијата до поени за лојалност.

На протоколот способен за паметни договори, основната валута (се користи за плаќање за трансакции или апликации) и е одвоена од нејзините токени. Во Ethereum, на пример, домашната валута е етер (ETH) и мора да се користи за креирање и пренос на токени во мрежата на Ethereum. Овие токени се имплементирани според стандарди како ERC-20 или ERC-721 .

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Што е крипто-паричник?

Во суштина, паричникот за криптовалути е нешто што ги држи вашите приватни клучеви . Тоа може да биде наменски направен уред ( хардверски паричник ), апликација на вашиот компјутер или паметен телефон, па дури и парче хартија .

Паричниците се интерфејсот на кој повеќето корисници ќе се потпрат за да комуницираат со мрежата на криптовалути. Различни типови ќе понудат различни видови на функционалност – очигледно, хартиениот паричник не може да потпишува трансакции или да прикажува тековни цени во фиат валута . 

За погодност, софтверските паричници (на пр . Trust Wallet ) се сметаат за супериорни за секојдневните плаќања. За безбедност, хардверските паричници се практично неспоредливи во нивната способност да ги чуваат приватните клучеви подалеку од љубопитните очи. Корисниците на криптовалути имаат тенденција да чуваат средства во двата вида паричници.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.