Поглавје 2 – Како функционира блокчејнот?

Блокчејн Основа и Карактеристики

Што е блокчејн?

Блокчејн е посебен вид база на податоци каде што податоците може само да се додаваат (а не да се отстрануваат или менуваат). Трансакциите периодично се додаваат во блокчејн во она што го нарекуваме блокови (составен од информации за трансакциите и други важни мета податоци ).

Структурата ја нарекуваме синџир бидејќи мета податоците на секој блок вклучуваат дел од информацијата што ја поврзува со претходната. Поточно, тој вклучува хаш од претходниот блок, кој може да го замислите како уникатен дигитален отпечаток од прст. 

Веројатноста два податоци да ви дадат ист излез од хаш-функција е бескрајно мала. Поради ова, ако некој се обиде да измени постар блок, неговиот хаш би бил различен, што значи дека хашот на следниот блок исто така би бил различен итн. Затоа, очигледно е дали некој блок е променет, бидејќи сите блокови што доаѓаат по него, исто така, треба да се променат.

Блокчејнот е целосно преземен од учесниците во мрежата. Запомнете како рековме дека секој може да ги потврди трансакциите и потписите со криптографија со јавен клуч? Кога еден јазол добива блок, тој врши голем број проверки. Ако нешто е невалидно, блокот се отфрла.

Кога еден јазол добива валиден блок, тој прави своја копија од него и потоа го пренесува тој блок на други јазли. Тие потоа го прават истото додека блокот не се прошири низ целата мрежа. Овој процес се спроведува и за непотврдени трансакции – односно трансакции кои се емитувани, но сè уште не се вклучени во блокчејнот.

Како се додаваат блокови во блокчејн?

Интегритетот на блокчејн е поткопан ако може да се евидентираат лажни финансиски информации. Во исто време, нема администратор или лидер во дистрибуираниот систем што ја одржува книгата – па како да се осигураме дека учесниците постапуваат чесно?

Сатоши предложи систем за доказ за работа , кој му дозволуваше на секој да предложи блок за додавање на блокчејнот. За да постават блок, корисниците мора да ја жртвуваат пресметковната моќ за да погодат предизвик утврден со протоколот.

Доказот за работа е најиспробаната и тестирана шема за постигнување консензус меѓу корисниците, но во никој случај не е единствената. Сè повеќе се истражуваат алтернативите како што е Доказ за удел , иако тие допрва треба да видат соодветна имплементација во нивната вистинска форма (иако хибридните механизми за консензус постојат веќе некое време).

Блокчејн и децентрализација

Ја објаснивме основната структура на блокчејн. Но, кога ќе слушнете како луѓето зборуваат за блокчејн технологијата, тие веројатно не зборуваат само за самата база на податоци, туку и за екосистемите изградени околу блокчејн. 

Како самостојни структури на податоци, блокчејновите се навистина корисни само во нишаните апликации. Нештата стануваат интересни кога ги користиме како алатки за странци да се координираат меѓу себе. Во комбинација со други технологии и некоја теорија на игри, блокчејн може да дејствува како дистрибуирана книга што никој не ја контролира.

Ова значи дека никој нема моќ да ги уредува записите надвор од правилата на системот (повеќе за правилата наскоро). Во таа смисла, може да тврдите дека книгата е истовремено во сопственост на сите : учесниците постигнуваат договор за тоа како изгледа во секој даден момент.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Зошто блокчејните треба да се децентрализираат?

Можете, се разбира, сами да управувате со блокчејн. Но, ќе завршите со база на податоци што е незгодна во споредба со супериорните алтернативи. Неговиот реален потенцијал може да се искористи во децентрализирано опкружување – т.е. средина каде што сите корисници се еднакви. На тој начин, блокчејнот не може да се избрише или злонамерно да се преземе. Тоа е единствен извор на вистина што секој може да го види.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display