Поранешниот Извршен Директор на BlackRock со Изјава за ESG

Статија со мислење објавена на WSJ од Теренс Р. Кили, која беше против политиките на ESG за поттикнување инвестиции.

Тој рече дека ЕСГ не прави ниту добро ниту лошо. Поранешниот висок извршен директор на BlackRock, Теренс Р. Кили, објави коментар на мислењето на 12 септември 2022 година, во кој тој посочи дека „Трилиони долари се слеваат во фондовите за животна и социјална средина (ESG) во последниве години. Само во 2021 година, оваа бројка достигна до 8 милијарди долари на ден.

Тој понатаму додаде дека „проектите на Bloomberg Intelligence повеќе од една третина од сите глобално управувани средства би можеле да носат експлицитни етикети за ESG до 2025 година, во износ од повеќе од 50 трилиони долари. Сепак, за финансиски феномен кој е толку распространет, има неверојатно малку докази за неговата опиплива корист“.

Кили се осврна на некои студии на Бредфорд Корнел од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес и Асват Дамодаран од Универзитетот во Њујорк, кои ја прегледаа вредноста на акционерите создадена од фирми со висок и низок рејтинг на ESG. Тој го додаде нивниот заклучок како „Да им се каже на фирмите дека да се биде општествено одговорен ќе донесе повисок раст, профит и вредност е лажно рекламирање“.

Тој појаснува како „Ниту една инвестициска стратегија, ESG или друга, не може да биде подобра од податоците на кои се базира. Ова е особено точно за „S“ во ESG. Социјалните обичаи постојано се менуваат“. На крајот, тој го заврши коментарот со додавање дека „застапниците на ESG треба да направат подобро или да престанат да тврдат дека можат“.

Загриженоста на Бар за политиките за ESG

Од друга страна, поранешниот јавен обвинител, Вилијам Бар, исто така ги сподели своите слични грижи поврзани со политиките за ESG . За време на интервјуто за America’s Newsroom, Бар изјави дека „Кога малите инвеститори излегуваат и купуваат ETF, фондови и други работи, како што велите вие, сопственоста технички е во рацете на главно три големи компании: BlackRock, Vanguard и State Street и некои други, но тоа се трите големи“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.