Рударите на Ethereum Нестрпливи После 24 Часовното Спојување

Рударите на Ethereum се префрлаат кон рударството PoW со цел да добијат дозвола за копање и остварување на профит.

По спојувањето, рударството стана потешко да се заработат пари, така што рударите на Ethereum во голем обем се префрлаат кон алтернативни монети бидејќи уништувањето на рударството е профитабилно. 

На 15 септември 2022 година, блокчејнот Ethereum помина низ извонредна промена и работниот механизам на блокчејнот се префрли од PoW (доказ за работа) на PoS (доказ за удел). Главното мото за правење на оваа промена е да се подобри ефикасноста и да се намали потрошувачката на енергија.  

Надградбата на Merge на мрежата Ethereum беше можеби најжешката тема во светот на криптовалутите.

Без разлика, ажурирањето на софтверот наречено Merge, исто така, значеше дека рударите повеќе нема да треба да ја обезбедуваат мрежата, така што операторите на уредите ги преместија своите машини и опрема за рударство во други блокчејни PoW.   

Бен Гањон, главен директор за рударство во биткоин рударот Bitfarms (BITF), спомна во својот твит дека „Рударството на графички процесорски единици (GPU) е мртво помалку од 24 часа по спојувањето“. тој понатаму додаде дека трите најголеми оперативни графички процесори имаат многу низок профит и „единствените монети што покажуваат профит немаат пазарна капа или ликвидност“. 

Хеш – стапката или пресметковната моќ потребна за ископување PoW алткоини како Ravencoin (RVN ) и Ethereum Classic (ETC) се случи по еден час спојување на Ethereum.    

Зголемената стапка на хаш, исто така, ги зголеми компликациите за рударите да ги минираат блоковите и успешно да добиваат награди.  

Пред 24 часа, наградата за рударство на класичен блок Ethereum беше околу 0,0186484 или околу 70 центи, но истражувањето наведува дека во моментов, наградата е околу 0,00028829 ETC. Исто така, пред 24 часа, износот на наградата за ископување на еден блок RVN беше околу 30,28478584 или 1,75 долари по блок. 

Во четвртокот, Итан Вера, главен оперативен директор на Luxor Technologies, давател на рударски услуги, спомна во својот твит: „Како што се сомневавме, премногу рудари на ETH се префрлија на ETC“.  

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.