Северна Кореа Финансира Ракети со Крадени Криптовалути

Со Сајбер напади на три крипто менувачници, до трошење пари на ракети

Северно Корејските Сајбер криминалци извршија кражба на три менувачници на крипто валути со нанесена штета од повеке миљони американски долари. Целта на овие Сајбер напади е поддржувањето на нуклеарниот ракетен програм на Северна Кореа.

Во период од 2020 до 2022 та година нанесена е штета од од над $50.000 000 во дигитална форма, изјавува BBC.

Овие напади се важен извор на приходи за Пјонг Јанг, и дефинитивно ке го зголемат напредувањето на нуклераната ракетна програма на Северна Кореа.

До сега Сајбер нападите беа таргетирани кон Северна Америка, Азија и Европа, но најавени се и глобални напади врз повеке крипто менувачници.

Повеке од интересно е што најголемата светска компанија за безбедност “ChinaAnalisis” изјави минатиот месец дека Северно Корејските хакери до сега имаат украдено повеке од $400.000.000 и не планираат да престанат.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.