Шаблони на Графикони – Објаснување

Дали сте добри во забележувањето аномалии во сложените проблеми?

Во светот на трговијата со крипто, препознавањето на шаблоните може да донесе и повеќе од само едноставен увид.

Всушност, оваа вештина е она што трговците го користат за да ја одредат силата на тековниот тренд за време на клучните движења на пазарот и да ги проценат можностите за влезови и излези. Накратко, шемите можат да бидат корисни во одредувањето во која насока веројатно ќе оди цената.

Понатаму, тие можат да помогнат да се направи разлика помеѓу она што е реално и што е лажно кога ќе дојде до прекин, со користење на одредени формации за да се отфрлат одредени движења на цените. Сепак, треба да посветите пристојно време за да запознаете одредени шаблони кои се формираат во различни временски рамки околу одреденото средство за кое сте заинтересирани.

Колку сте подобри во забележувањето на овие шаблони, толку попрецизни се развиваат вашите занаети, со дополнителна способност да се отфрлат лажните пробивања како што се појавуваат.

Подолу се дадени три примери кои ќе ви помогнат на вашето едуцирање, па и до совладување на графиконите:

1. Глава и раменици

Озлогласениот шаблон за глава и раменици е образец за пресврт што им сигнализира на трговците дека има одредена промена во тековниот тренд.

Идентификуван според неговите три врвови (со највисокиот врв како „главата“ и другите два врва што ги претставуваат „рамената“), шаблонот, исто така, има „деколте“ или „тренд линија“ што е нацртано помеѓу двете рамења (на врвот на нивните соодветни врвови) покажувајќи го клучното ниво на поддршка на кое треба да внимавате во случај на дефект.

Ако цените поминат под деколтето и продолжат да паѓаат, веројатно е дека гледате во моделот на глава и раменици кој го завршува своето формирање и го намалува секој актуелен тренд.

Општо земено, цената е веројатно дополнително да се распадне, откако ќе се заврши шемата.

Моделот „глава и рамења“ обично ја дава најсилната потврда на дневните или во текот на денот 4-часовни графикони бидејќи помалите временски рамки нудат помалку убедување.

CoinDesk - Непознат

Моделот со шолја и рачка е знак за продолжување, идентификуван со „сад“ или „полу округла“ чаша што ја формира основата на моделот со релативно еднакви издигнувања на двете страни од рабовите.

Рачката треба да личи на знаме на бик , во кое цената се чини дека се движи во спротивна насока од сегашниот тренд. Ова обично е проследено со продолжување и избивање од дното на рачката.

Иако формациите на шаблони со чаши и рачки се ретки, тие најдобро се идентификуваат на дневната табела бидејќи на тој начин се избегнува можна забуна со дневните чаши и рачки кои нудат помалку уверување од нивните долгорочни идентични шаблони.

CoinDesk - Непознат

Шаблонот со двоен врв е еден од најпрепознатливите и најчестите шеми на графикони што трговците ги користат за да утврдат промена во тековниот тренд.

Шаблонот се формира кога цената се обидува да тестира одредено ниво на отпор и ќе биде одбиена, а потоа продолжува да тргува настрана за малку пред да се обиде уште еден собир до истото ниво на отпор, при што се отфрла по втор пат, испраќајќи ги цените во подлабока рецесија .

Моделот обично укажува на пресврт на тековниот тренд во многу подолг период каде трговците можат да очекуваат цените да продолжат да паѓаат.

Двојните врвови функционираат во повеќето временски рамки, меѓутоа, тие најдобро се гледаат и потврдуваат на дневниот или неделниот графикон, како и на повисоките табели во текот на денот, како што се четирите или осумте часа.

CoinDesk - Непознат

Запомнете, шемите најдобро се користат заедно со други индикатори за да додадете слоеви на потврда на вашата анализа.

Тие се застрашувачка алатка за додавање во комплетот на вашиот трговец, затоа користете ги мудро. Навистина, шаблоните за графирање генерално најдобро се користат заедно со други технички алатки за да помогне да се процени моментумот на трендот и анализата и да се одреди дејството на тековната цена на средствата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display